Meny

– Lenin vil bli begravd en dag

For mange russere har Lenin (innfelt) og hans mausoleum på Den røde plass fortsatt stor betydning. Nå åpner en av landets toppolitikere for en folkeavstemning om han bør gravlegges. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En russisk toppolitiker mener - 100 år etter den russiske revolusjonen - en bør avholde en folkeavstemning om Lenin skal begraves og fjernes fra Den røde plass. Det møter motstand. 

En av talspersonene for det russiske parlamentet, Dumaen, mener man kan avholde en folkeavstemning om Lenin bør gravlegges.

100 år etter den russiske revolusjonen som styrtet tsarveldet, vekker det fortsatt sterke følelser i deler av befolkningen.

Valentina Matvijenko fra statsdumaens andre kammer vil derfor gå forsiktig fram.

– Jeg er sikker på at det vil finne sted en begravelse en dag. Det bør skje når man har oppnådd enighet om dette, sier hun til ukeavisen Argumenti I Fakti onsdag.

Det er det russiske nyhetsbyrået Tass som videreformidler hennes oppfatning om det svært kontroversielle emnet.

Valentina Matviyenko, talsperson for et av Dumaens kammer, mener Lenins kropp vil bli gravlagt. Her i samtale med president Vladimir Putin. Foto: Sputnik / Reuters

Vladimir Lenin regnes for å være grunnleggeren av Sovjetunionen. Det var med ham som leder at de russiske bolsjevikene 7. november 1917 tok makten.

Han døde av slag 21. januar 1924, og ble senere plassert i et eget mausoleum på Den røde plass, rett ved Kreml - det russiske maktsentrum.

Norsk kvinne begravet i Kreml

Etter at Sovjetunionen brøt sammen i 1991 har det flere ganger tidligere vært tatt til orde for å fjerne hans mumifiserte levninger og heller gravlegge ham.

For mange har han vært et symbol på undertrykkelse, mens andre russere mener at han frigjorde dem fra tsarveldet og har bidratt historisk positivt. Til den siste gruppen hører naturlig nok de russiske kommunistene.

– Hvis noen prøver å gravlegge ham vil vi jage dem bort, sa Gennadij Ziuganov, kommunistpartiets leder, da saken kom opp i slutten av oktober.

Han viste til at en rekke andre statsledere æres på lignende måte, og viste til gravstedet for USAs 16. president Abraham Lincoln.

Ziuganov protesterte ved samme anledning mot at man skal gravlegge de mange som er stedt til hvile i muren rundt Kreml, deriblant norske Augusta Paasche Aasen (mor til Arne Paasche Aasen) som ble gravlagt her i 1920.

Andre kjente personer som ligger her er kosmonauten Juri Gagarin, forfatteren og journalisten John Reed fra USA, diktatoren Josef Stalin og den tyske kommunisten Clara Zetkin.

Maner til varsomhet

Valentina Matvijenko er den høyest rangerte kvinnelige russiske politikeren og representerer Putins maktparti, Forent Russland.

– Man kan ikke bruke bulldozer i slike saker, sier hun i følge Tass.

– Folk må respekteres for deres overbevisning, idealer og synspunkter som de har hatt hele livet. Landet vårt trenger ikke flere konflikter, og jeg tror vi vil finne frem til en fredelig måte å løse problemet på, sier hun.

Første skritt bør være - i følge Matvijenko - å avholde en folkeavstemning som kan kaste lys over hva flertallet av befolkningen mener. Likevel mener hun det kan være lurt å vente en tid:

– Det vil neppe skje i dag eller i morgen.

Populært