Omfattende undersøkelse:

LO-velgerne rømmer fra Ap

<p>Også LO-medlemmene rømmer fra Ap. Kun 2 av 5 LO-medlemmer stemte på Ap og leder Jonas Gahr Støre (t.h.) ved årets stortingsvalg. Her er han med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) på LO-kongressen i vår.</p>
Også LO-medlemmene rømmer fra Ap. Kun 2 av 5 LO-medlemmer stemte på Ap og leder Jonas Gahr Støre (t.h.) ved årets stortingsvalg. Her er han med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) på LO-kongressen i vår. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kun 38 prosent av LO-medlemmene stemte Ap i stortingsvalget. Det er et fall på 7 prosent siden forrige valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knapt 2 av 5 LO-medlemmer oppgir at de stemte på Arbeiderpartiet i årets stortingsvalg. Det viser tall fra en omfattende undersøkelse LO har gjennomført blant sine 920.000 medlemmer, som blir presentert for LO-sekretariatet i dag.

Undersøkelsen viser at Aps posisjon i LO er betydelig svekket. I mai viste en tilsvarende medlemsundersøkelse at over halvparten av LO-medlemmene hadde planer om å stemme Ap ved valget, skrev VG. Kun 38 prosent endte opp med å gjøre det. Det er en nedgang på over 7 prosent fra forrige stortingsvalg i 2013.

– Vi må bare erkjenne av vi ikke lyktes med å mobilisere mange nok til å stemme på de partiene som ønsket en ny, rødgrønn politikk. Vårt budskap om arbeid og velferd nådde ikke ut. Det må vi bare ta med oss, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en tale til et møte i Fellesforbundet i forrige uke.

1.500 LO-medlemmer har svart på undersøkelsen, som ble gjennomført av Opinion.

Les også: – Mange har mistet trua på at Ap har de beste løsningene

Lekker til Sp og SV

Arbeiderpartiet gjorde i år sitt nest dårligste valg siden 1924, og LO-leder Gabrielsen har tidligere uttalt at han håper medlemsundersøkelsen vil gi noen svar på hva som gikk galt.

De fleste av velgerne Ap taper i LO har funnet veien til sofaen, viser medlemsundersøkelsen. Men Ap lekker også til de andre partiene på venstresiden.

SV har nesten doblet sin oppslutning blant LO-medlemmene, fra 6 prosent i 2013 til over 10 prosent i år. Det samme er tilfellet for Senterpartiet, som får stemmene til nesten 13 prosent av LO-medlemmene.

I motsatt ende av skalaen svekker Frp sin oppslutning blant LO-medlemmene fra 17 prosent i 2013 til 8,5 prosent nå.

En liten seier for LO og Ap, mener Gabrielsen.

– Dette valget var ikke noe rop om mer høyrepolitikk. Samtlige borgerlige partier gikk tilbake ved stortingsvalget. Flere velgere stemte på de partiene som ville kaste Erna Solberg-regjeringen enn på de partiene som ville beholde den, sa han i samme tale til Fellesforbundet.

Les også: – Vi kan ikke bli som Senterpartiet

Velger sofaen

LO-kongressen vedtok tidligere i år å gi Ap 10 millioner i valgkampstøtte, og slo samtidig fast at en av de viktigste sakene var å bidra til regjeringsskifte. I stedet gikk Ap på en kjempesmell.

Ifølge LO-lederen viser Aps egne evalueringer at partiet mistet 160.000 velgere totalt. 87.000 av disse forsvant til sofaen, mens hele 45.000 hoppet over til Senterpartiet.

Ap har også spurt 10.000 av sine medlemmer om hva de mener gikk galt ved årets valg.

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Les også: Én av ti svarte at bråket rundt partileder Jonas Gahr Støres privatøkonomi var uheldig.

Personvernpolicy