Krekar-saken utsatt til januar

Den italienske rettssaken om mulla Krekar er nok en gang utsatt.
Den italienske rettssaken om mulla Krekar er nok en gang utsatt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken mot Mulla Krekar er utsatt til januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italienske media melder mandag formiddag at rettssaken mot Mulla Krekar nok en gang er utsatt. Nå skal den opp igjen i januar 2018.

– Det blir aldri noen rettssak i Italia, sier Krekars advokat Brynjar Meling i en kort kommentar til ABC Nyheter.

Det er det italienske nyhetsstedet RAI som melder om utsettelsen på twitter.

I følge denne meldingen skal grunnen være at en av de medtiltalte sitter fengslet i London:

Det var 3. august at en annen av de mistenkte medlemmene av et terrornettverk som skal ha blitt styrt av Mulla Krekar fra Norge, ble fengslet. Den 35 år gamle mannen som bor i Storbritannia fikk da en dom på seks års fengsel for å tilhøre IS og planlegging av en terrorhandling.

Les også: Krekars «magiske sirkel» utleveres ikke

Han tilhørte det som i rettsdokumentene har blitt beskrevet som Krekars «magiske sirkel».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har ikke reisedokument

At rettssaken ville bli utsatt nok en gang - den var opprinnelig satt opp i mars - var ikke uventet. Brynjar Meling, Krekars norske advokat, har blant annet påpekt at hans klient ikke har fått noen innkalling til rettsmøtet i Italia, og at Krekar heller ikke har pass eller reisedokumenter som gjør det mulig for ham å eventuelt forsvare seg.

– Krekar har ikke fått noen tiltale forkynt mot seg og vi har ellers ikke hørt noe om en forestående rettssak, sa Meling til NTB i helga.

Før sommeren spurte ABC Nyheter Justisdepartementet om de hadde mottatt noen henvendelser fra italienske myndigheter om Krekars mulige reise, men det hadde de ikke. Det hadde heller ikke kommet noen begjæring om å ordne slik at Krekar kunne følge rettsmøtet via videolink fra Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krekar-saken kan fortsette i årevis

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg bestrider Meling at den rettsoppnevnte italienske advokaten Enrica Franzini representerer Krekars interesser. Hun stiller seg på sin side uforstående til at hun skal være løst fra oppdraget som forsvarer, og viser til at det ikke er sendt noen beskjed til domstolen i Bolzano om et ønsket bytte av forsvarer.

Lang rettsprosess

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, ble pågrepet natt til 12. november i 2015 i likhet med 17 menn i flere land i Europa. Pågripelsene var ledd i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder at Krekar leder et terrornettverk ved navn Rawti Shax.

I forbindelse med aksjonen fikk italiensk politi oversendt store mengder overvåkingsmateriale fra norsk sikkerhetspoliti uten at det på noe vis var bearbeidet, skriver NTB.

I grunnlaget for tiltalen som italienske myndigheter tok ut har både advokat Meling og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) funnet feil i oversettelsene. Mens politiadvokat Signe Aalling i PST i fjor sa feilene ikke var så grove at de rokket ved grunnlaget i saken, mente Meling noe annet. Mulla Krekar forklarte seg også om feilene da han ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett 24. november i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er snakk om kanskje 20–30 prosent hvor meningsinnholdet er gjengitt feil. Det påvirker selve kjernen i saken. De tar feil om tidspunkter, steder og handlinger, sa mullaen.

Hvis det til slutt skulle ble en fellende dom mot Krekar i Bolzano, så vil etter all sannsynlighet utløse et krav om utlevering av ham til Italia for å sone straffen. Men like sikkert er det at Meling vil klage saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.