Meny

Vedum ber Solberg sette opp tempoet: – Nå er alt uklart

UTÅLMODIG: Trygve Slagsvold Vedum ber Erna Solberg sette opp tempo i regjeringsforhandlingene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) etterlyser fortgang i maktsamtalene mellom Venstre, KrF og Frp. – Problematisk at det trekker ut, mener Senterparti-lederen.

STORTINGET (ABC Nyheter) – I sin tale tidligere i dag varslet parlamentarisk leder i Frp at det skal komme en ny regjeringsplattform mellom Frp og Høyre, og vi i Senterpartiet er spente på når den kommer, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum i sitt innlegg under trontaledebatten på Stortinget tirsdag.

Nå sier Senterparti-lederen til ABC Nyheter at han forventer at statsminister Erna Solberg kommer med en avklaring.

Han mener det er problematisk at maktsamtalene trekker ut.

Vedum krever svar

Senterparti-lederen vil vite hvilke partier som skal sitte i regjering og hvilken politikk regjeringen skal føre.

– I 2009, da vi ble gjenvalgt, startet vi med å lage en regjeringsplattform med en gang og var ferdig med den 7. oktober, slik at vi kunne ha den med i trontalen og diskutere den nye kursen. For det vil alltid være sånn at når fire år har gått så har man nye utfordringer i et samfunn, og nå er alt uklart, sier Vedum til ABC Nyheter og spør:

– Hva er fellesprosjektet til Frp og Høyre i denne perioden? I valgkampen hadde de ulike svar i mange saker, i alt fra distriktspolitikk, til skattepolitikk og innvandringspolitikk. Når valgkampen er over kan de ikke ha to ulike regjeringer, men en felles plattform, sier Sp-lederen og ber også Venstre avklare deres standpunkt.

Aktuelt: Støre lover å gjøre Grande målløs

Hva med Venstre?

Mens KrF har avklart at de går i opposisjon, er det fortsatt uklart om Venstre går inn eller ikke. Selv om det beskrives som «lite sannsynlig» at Venstre går i regjering med Frp, holder partiet fortsatt døren åpen.

ABC Nyheter er kjent med at det både i Venstre og Frp er uenigheter om hva som vil være det beste for partiene.

DAGENS REGJERING: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen sammen med resten av regjeringen på plass under den høytidelige åpningen av det 162. Storting. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ifølge VG mener flere i Venstre at partiet neppe vil overleve et nytt nei til Erna Solberg.

I Frp er det skepsis til å ta Venstre inn i regjering etter KrF sa nei til et formelt samarbeid.

– Da vil man måtte ta kamper både innad i regjeringen med Venstre og i Stortinget med KrF, sier en stortingskilde.

Vedum ber Venstre komme med en rask avklaring.

– Det har vært mye uro rundt det om Venstre skal inn eller ikke, men de må på et tidspunkt ta et valg, sier Vedum.

Ifølge avisen Vårt Land vil topper i Venstre ikke la samtalene med Erna Solberg trekke lenge ut. Avklaringene må partiet ha gjort før jul, ifølge avisen.

Les også: Høyre klart størst i ny måling

Se video: Skei Grande vil kjempe for en blågrønn regjering

– En helt annen virkelighet i 2017

– Hvorfor mener du det er en utfordring at regjeringsplattformen ikke allerede er klar, Vedum?

– Alle etater styrer ut ifra det, også vet jo Stortinget da hva som er regjeringens holdning i ulike saker og kan etterspørre hva som er gjort og hva som skal gjøres. Også mener jeg det er sunt for en regjering å ha en gjennomgang av politikken hvert fjerde år, for å se hva som er kloke og gode grep.

– Et dokument fra 2013 er en helt annen virkelighet enn i 2017, bare ta forsvarspolitikken for eksempel. Vi visste ikke hva IS var i 2013 og vi tenkte ikke tanken om at Russland skulle annektere Krim. Brexit er et annet eksempel.

– Når mener du regjeringsplattformen bør være klar?

– Vanligvis burde dette vært klart nå. Det vil være rart hvis det tar så mye lengre tid, for fire år går jo fort. Det som er vanlig er at man bruker tiden mellom valgdagen og trontalen til å forme sitt nye dokumentet, men det har man ikke gjort. Frp varslet at man skal ha et slikt dokument, og da bør man i hvert fall få vite når.

Opposisjonen etterlyser politikk

Vedum mener trontalen bar preg av at en ny regjeringsplattform ikke er avklart.

– Trontalen i går bar preg av at det ikke er noe nytt som ble varslet. Det er bare at man skal kjøre videre med sentraliseringsreformene man har gjort og at man ønsker mer frihandel.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre omtalte mandag talen som «merkelig passiv».

– Men jeg hadde ventet at de skulle varsle flere meldinger og prosjekter for å ta tak i de utfordringene de beskriver. Det å beskrive Norges utfordringer er ganske enkelt gjort, sa han til NTB.

– Jeg er spent på å se framover hva de faktisk skal gjøre med utenforskap, klima, flere eldre. Det fikk vi lite nytt om, sa Støre.

Dette twitret SV-leder Audun Lysbakken etter mandagens trontale:

Må smøre seg med tålmodighet

Nikolai Astrup (H) under trontaledebatten i Stortinget tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Etter timer med debatt i Stortinget merker jeg meg at Vedum ikke har registrert at vårt viktigste prosjekt er å få flere i jobb, skape flere nye jobber, økt økonomisk vekst samt sikre et bærekraftig velferdssamfunn, sier Høyres parlamentariske nestleder, Nikolai Astrup, til ABC Nyheter.

– Regjeringen styrer på dagens politiske plattform og vil styre på denne inntil en eventuell ny regjering er på plass, sier han videre.

Regjeringspartiene og Venstre har gjentatte ganger slått fast at de har god tid på å avklare samarbeidsspørsmålet.

– Vi kan bruke lang tid. Landet har en god regjering som styrer og vi skal levere et budsjett. Det er ikke noe hastverk i denne sammenhengen, sa Solberg før KrF brøt ut av forhandlingene.

Høyre-lederen sa også at samtalene om regjeringssamarbeid kan trekke langt utover i høsten.

Aktuelt: Hareide truer med å felle Solberg om hun rører disse fem sakene

Se video: Oppsummering av Ernas fire år

Populært