Unge Venstre-leder Tord Hustveit:– Norsk deltakelse i atomvåpenforbud løftes inn i regjeringsforhandlingene

ATOMFORBUD: Fredsprisen til ICAN varsler at norsk deltakelse for atomvåpenforbud i FN blir tema i regjeringsforhandlingene, varsler leder i Unge Venstre, Tord Hustveit.
ATOMFORBUD: Fredsprisen til ICAN varsler at norsk deltakelse for atomvåpenforbud i FN blir tema i regjeringsforhandlingene, varsler leder i Unge Venstre, Tord Hustveit. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre, Sp og SV krever at Norge igjen går i spissen for atomvåpenforbud i FN. ICAN-partner Unge Venstre varsler at spørsmålet blir viktig i Venstres regjeringsforhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 fremmet Venstre, Sp og SV på Stortinget et felles forslag i tre punkter, som ville innebært at Norge var med i FN-prosessen for å forby atomvåpen.

Men de ble nedstemt av en storkoalisjon som spente fra KrF til Frp.

Nå er atomvåpenspørsmålet igjen brennhett etter at organisasjonen som kjemper for atomvåpenforbud, ICAN, i dag fikk Nobels fredspris.

Unge Venstre er en av partnerorganisasjonene i ICAN Norge, og varsler et Venstre-initiativ til å gjenoppta kravet om norsk deltakelse.

– Jeg er helt sikker på at dette er noe vi kommer til å løfte inn i regjeringsforhandlingene. Det er et område som er viktig for Venstre, sier Unge Venstres leder Tord Hustveit til ABC Nyheter.

Han er også medlem av Venstres sentralstyre.

Les også: Sveriges utenriksminister: Nobelprisen vel fortjent

Tybring-Gjedde: – Dette var ikke Alfred Nobels intensjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Synd at Solberg ikke vil signere

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF er også partner i ICAN.

Leder Mani Hussaini gratulerer ICAN, som han mener har gjort en enestående jobb i arbeidet med et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

– Det er synd Erna Solberg ikke vil signere avtalen om atomvåpenforbud som er vedtatt i FN, sier han til ABC Nyheter og legger til:

– Arbeiderpartiet må gå foran og presse på for at verden går sammen om et atomvåpenforbud.

– Jonas har vært veldig tydelig på at Norge bør være en aktiv pådriver for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Nå trenger vi at regjeringen følger opp det brede flertallet i Stortinget som mener vi trenger et forplitende forbud, sier Hussaini.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ap og KrF støtter ikke forslag om atomvåpenforbud

Solberg får støtte for nyorientering

Vi fikk ikke kontakt med partileder Trine Skei Grande, som umiddelbart lykkønsket ICAN på twitter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-lederen sier imidlertid til NTB at statsminister Erna Solberg (H), som Grande for tiden er i regjeringssamtaler med, har hennes fulle støtte dersom hun velger å snu i spørsmålet.

Dette mener Norge: Norsk nei til forhandlinger om atomvåpenforbud

Norge i verdens mindretall

Senterpartiets utenriks- og forsvarspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete er som mange andre, svært fornøyd med pristutdelingen til ICAN.

– At Venstre nå løfter spørsmålet om å få Norge til å bli en spydspiss i kampen mot atomvåpen igjen, er interessant og spenstig, sier Navarsete, på vei til sesjon i Natos parlamentarikerforsamling i Bucuresti, til ABC Nyheter.

Hun er spent på reaksjonene der.

Det er nemlig Nato-medlemskapet som er regjeringens begrunnelse for at Norge ikke er blant flertallet av verdens land, som i FN har vedtatt en prosess for forbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I begrunnelsen for fredsprisen trekker Nobelkomiteen blant annet inn arbeidet ICAN har gjort for å få til traktaten om atomvåpenforbud som et flertall av FNs medlemsland fikk gjennom i juli.

– Det er pinlig at Norge står på feil side når FN vil forby atomvåpen, skrev SV-leder Audun Lysbakken på twitter fredag.

Les: Mer enn 120 land stemte for FN-avtale om atomvåpenforbud

Ap og Krf hoppet av

I mars 2015 fremmet Sp, SV og Venstre et forslag i tre punkter i Stortinget, om å få Norge i førersetet i kampen mot atomvåpen. Det ble nedstemt, og Norge er nå blant Nato- og atomvåpenstatene som boikottet FN-forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget i tre punkter går inn for at regjeringen skal arbeide for en internasjonal, bindende avtale som forbyr atomvåpen. De ønsket at Norge skulle avgi et løfte om å arbeide for å stigmatisere, forby og avskaffe atomvåpen, og å ta initiativ til og delta i en kjernegruppe av land som kan arbeide for et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriks- og forsvarskomiteens flertall, alle unntatt Høyre og Fremskrittspartiet, fremhevet at Norge må innta en pådriverrolle i det videre arbeidet med å skape en prosess bygget på balansert nedrustning, ikke ensidige tiltak og med det langsiktige mål å lage et juridisk rammeverk som innebærer et forbud mot atomvåpen.

Men da det kom til avstemning, fikk forslagene bare de 15 stemmene til Venstre, SV og Sp.

Begrunnelsen Ap og KrF hadde for å stemme mot de tre partienes forslag, er at de ønsker et prinsipp om at Stortinget ikke skal overstyre utenrikspolitikken regjeringen til enhver tid ønsker å føre.

Les også: Lysbakken og Støre forventer kursendring fra Solberg: – Blir vanskelig å følge Trump