Åpningstale i Folketinget:

Nå vil også Danmark bestemme hvem som skal få komme til landet

Se opptak av talen til Lars Løkke Rasmussen her.

Danmarks statsminister la seg mellom Sylvi Listhaug og Viktor Orbán i sin åpningstale til Folketinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vil ta styringen over hvem som kommer hit. Danmark skal ikke stå åpent. Antallet betyr noe.

Det var ett av hovedpunktene til statsminister Lars Løkke Rasmussen da han tirsdag holdt sin åpningstale til det danske Folketinget.

Uttalelsen kan minne om det Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán og hans regjering har stått for i EU, at utenforstående ikke skal bestemme hvem som skal slå seg ned i landet.

Han advarte også mot sider ved innvandringen og innvandrere som ikke ønsker å tilpasse seg, i likhet med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Løkke, som han kalles, regjerer med støtte fra Dansk Folkeparti, og leder selv partiet Venstre, som forvirrende nok er søsterpartiet til Høyre her hjemme.

I talen tok han også opp det Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i et intervju med Klassekampen her hjemme kommer inn på: At EU og EØS er bra, men har uheldige sider.

Les også: Tajik mener Ap må tørre å ta vanskelige debatter

– Det er hull i danmarkskartet

Statsministeren skrøt av at vi skal åtte år tilbake i tid for å finne et halvår der så få har søkt asyl i Danmark.

– Regjeringen vil fortsette med å stramme utlendingspolitikken. Vi arbeider med å få de asylsøkerne som er blitt avvist, sendt hjem, sa han, og varslet at regjeringen vil holde på stramme regler for familiegjenforening.

– Og vi vil stramme reglene for statsborgerskap. Dansk statsborgerskap er for dem som ønsker å være en del af Danmark. For mennesker, som vil våre verdier og demokrati, sa han.

For det er ikke alltid tilfelle, kom statsministeren inn på:

– Rundt om i landet er der slått huller i danmarkskartet. Her lever man uten kontakt med resten af samfunnet. Mange ønsker ikke den kontakten. Der hersker en motkultur som er vokst ut av et miljø der altfor mange lever av inntekter fra det offentlige.

– Det er ikke lykkes å ta effektive tiltak inn mot parallelsamfunn. Det er en alvorlig svikt. Det ansvaret må vi ta på oss, sa Løkke, som understreket at de aller fleste som kommer til Danmark utenfra, bidrar positivt.

Les også: – Radikaliserte imamer og forstokket syn gjør integrering vanskeligere

Løkke mot Macron?

Men så var det EU og arbeidsinnvandringen og diskusjonen om mer overnasjonal styring, altså integrasjon.

Lars Løkke Rasmussen innledet med å si at fordelene med EU-medlemskap er enorme for Danmark og danskene.

– Danske virksomheter har fri adgang til 500 millioner forbrukere. Danske forbrukere har fri adgang til et hav av varer. Fordelen for en alminnelig familie kan gjøres opp til 65.000 kroner i året.

Så fortsatte han:

– Vi har bruk for EU. Nettopp derfor er det viktig ikke å fortape seg i nye store integrasjonsprojekter, sa han - nøyaktig en uke etter at den franske presidenten Emmanuel Macron bombarderte EU med nye reformforslag.

– Vekst og sysselsetting. Migrasjon. Styring med de ytre grenser. Sikkerhet, er de viktigste punktene for Løkke, som tar et oppgjør med åpenlyse urimeligheter i EUs politikk, blant annet med fri bevegelse av arbeidskraft, som også Tajik var innom.

– Det må være balanse i EU-politikken. Langt de fleste EU-borgere i Danmark arbeider, betaler skatt og bidrar til samfunnet. Men når den frie bevegelsen utnyttes til tiggeri frem for arbeid eller man tar en dansk barnetrygd med tilbake til et land, hvor den er tre gange så mye verdt, så er det urimelig. Vi har bruk for en ny rimelighet. En bedre balanse, sa Løkke.

Les også: København krever at EU strammer inn overfor tilreisende romfolk

Tar oppgjør med Europarådet

Ikke bare EU, men Europarådet der Thorbjørn Jagland er generalsekretær og Danmark overtar formannskapet i november, gir Løkke hodebry.

– Der er det min klare ambisjon å arbeide i samme retning: Mot urimeligheter, sa Løkke.

Han mener at Europarådet og dets menneskerettsdomstol på noen områder har skapt en praksis som befolkningene ikke kjenner seg igjen i.

– Jeg kan ikke akseptere at vi ikke kan utvise grovt kriminelle utlendinger fra Danmark ut fra hensyn til familieliv og privatliv. Jeg kan ikke forklare at kriminelle fra noen EU-land skal forbli i Danmark fordi fengslene i deres hjemland ikke lever opp til menneskerettighetene, som landene selv har underskrevet. Det bør da ikke være vårt problem i Danmark, mener statsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært