Frp valgte EØS-entusiast til ny parlamentarisk leder

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Frp profilerte seg i valgkampen på en «tøffere» europapolitikk. I går valgte de Hans Andreas Limi, som går inn for å avstå suverenitet i EØS på en rekke viktige felt, til ny parlamentariske leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vil ikke la oss overstyre av Brussel og EU, skrev Frps parlamentariske leder i forrige stortingsperiode, Harald T. Nesvik i Nationen før valget.

Han hevdet at Frp vil ha «en tøffere europapolitikk» og kritiserte politikere som har overtatt tusenvis av EU-direktiver uten å reise en eneste dissens.

– Nei, jeg er ikke bekymret for denne suverenitetsavståelsen, sa derimot Frps nyvalgte parlamentariske leder Hans Andreas Limi til ABC Nyheter, etter at han og Frp gikk med på å legge det norske Finanstilsynet under Brussel.

Det var en av de største suverenitetsavståelsene Stortinget til da hadde gjort på grunn av EØS-avtalen, så stor at finansminister og partileder Siv Jensen på et tidligere tidspunkt forsikret overfor ABC Nyheter at regjeringen ikke vil oppgi Norges kontroll over Finanstilsynet.

Limi varslet også at han etter samme modell som med Finanstilsynet, kan tenke seg å avgi suverenitet i forvaltningen av andre sektorer, som energi, telekom og data.

Men både Nesvik og Limi går inn for å beholde EØS-avtalen. Bak den ulike profileringen ligger trolig at Frps velgerskare ifølge en meningsmåling i Nationen 2. september, har størst andel som ønsker å si opp EØS-avtalen.

42 prosent av Frp-velgerne sa nei til EØS, mens 41 prosent var for. Det er større EØS-motstand enn selv velgerne til Senterpartiet, der 40 prosent ønsker seg ut.

Aktuelt: Siv Jensen (Frp) purrer på EU for å få deres finanslover til Norge

I velgerundersøkelser der spørsmålsstillingen kun er om man ønsker å si opp EØS-avtalen, er det flertall for å beholde den. I noen undersøkelser der spørsmålet var om man ønsker EØS-avtalen eller en handelsavtale, har sistnevnte fått flertall.

Limi ønsker å holde på EØS framfor en handelsavtale som ikke i samme grad krever at Norge overtar EUs lover, går det fram av en spørreundersøkelse Nei til EU gjennomførte før valget.

Nesvik og Limi var i forrige periode enige om at landet ikke må ha noen folkeavstemning om EØS-avtalen, selv om Frp er partiet som går inn for folkeavstemninger i viktige spørsmål.

Les: 63,9 prosent av Frps velgere ønsker å stemme over EØS - får nei fra partiet

Sjekk hva Frps stortingskandidater mener om EU- og EØS-spørsmål

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært