Meny

Nytt Storting trer sammen:

Her blir Liv Signe Navarsete (Sp) historisk

GJENNOMBRUDD: Da Liv Signe Navarsete mandag overrakte fullmaktene til Sogn og Fjordanes innvalgte stortingspolitikere for perioden 2017-2021, ble hun pioner for Senterpartiet. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag overrakte de nye stortingsrepresentantene sine fullmakter til Stortingets fungerende president. Her ser du hvorfor Senterparti-politikeren fra Sogn og Fjordane ble historisk.

Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete var den som mandag overrakte fullmaktene for representantene fra sitt hjemfylke Sogn og Fjordane, da det 162. Storting trådte sammen 2. oktober.

Det er det største partiet fra hvert fylke som blir kalt opp til den fungerende stortingspresidenten, for å overlevere konvolutten der de innvalgte politikerne blir listet opp for å få sine fullmakter godkjent.

NY SP-PROFIL: Sandra Borch, kjent som profilert leder av Senterungdommen og deretter som fylkestingsrepresentant i Troms, blir nå rikspolitiker og trådte for første gang inn i stortingssalen mandag.

Og for aller første gang i historien blir Sp størst i et fylke ved stortingsvalg, og fikk dermed overrekke fullmaktene.

– Det er historisk for Sp og gir et godt utgangspunkt for å farge Norge grønt. Nå har vi endelig fått et grønt fylke! sier en glad Liv Signe Navarsete til ABC Nyheter.

Hun minner om at Senterpartiet ikke var størst under EU-kampen engang.

Les også:    Flertallet på stortinget er imot EU-medlemskap

Satte målet i 1998

Senterpartiet gikk fram hele 9,1 prosentpoeng i Sogn og Fjordane, til 29,7 prosent. Fra fylket beholder Ap sitt ene mandat med Ingrid Heggø. Høyre får som sist én representant, Frida Melvær, som er ny. KrF berget så vidt sitt ene mandat, der Tore Storehaug er nykommer, mens Venstre og Sveinung Rotevatn falt ut av Stortinget.

OLEMIC THOMMESSEN: Det blåste rundt stortingspresidenten i forrige periode, og det er spenning i spørsmålet om Olemic Thommessen blir gjenoppnevnt i vervet. Mandag ledet han møtet som midlertidig president. Fredag trer Stortinget sammen for å godkjenne fullmaktene, som i mellomtiden blir gjennomgått av en fullmaktskomite. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Liv Signe Navarsete mimrer om hva som skjedde da hun ble valgt til Senterpartiets fylkesleder i 1998, og ble jeg spurt av NRK Sogn og Fjordane hva som var målet hennes.

– Å bli større enn Ap! var svaret.

Hun klarte det ikke i 1999. Men i 2003 ble Sp størst i fylkestingsvalget.

– Å bli størst i stortingsvalg, er vanskeligere. I stortingsvalg slår også rikspolitikken inn. Det fine er at vi har hatt denne rikspolitiske framgangen for partiet, sier Navarsete.

Les også:   Overrasket over Høyre og FrPs gode valgkamp

Nå blir de fordelt

Senterpartiets stortingsgruppe fordelte mandag ettermiddag de nitten representantene de nå har, til de ulike komiteene.

Med dagens størrelse vil de også få en representant i Stortingets presidentskap.

Liv Signe Navarsete fortsetter i utenriks- og forsvarskomiteen, mens Marit Arnstad ble gjenoppnevnt som parlamentarisk leder.

Populært