Meny

Jagland i ordkrig med norsk UD etter hans kritikk av spansk politi

Generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland lover en grundig gjennomgang av politiets metoder i Catalonia, som førte til at hundrevis ble skadet.

I 22-tiden søndag kveld var tallet oppjustert til 844 sivile og 33 politifolk. Sistnevnte sjokkerte med på brutalt vis å slå, sparke og lugge borgerne.

Samtidig reagerer Jagland på at Utenriksdepartementet betegner politimetodene i Spania som et «internt anliggende».

SISTE: Catalonias leder: – Vi har vunnet retten til en selvstendig stat

– Europarådet har, særlig gjennom rettspraksisen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, klare standarder. Disse bruker vi for eksempel i Tyrkia og Russland. Heller ikke der er det et indre anliggende hvordan politiet går fram, skriver generalsekretæren på Facebook.

Han påpeker at det skal være samme standarder for alle, og at Europarådet nå vil gå grundig gjennom politiets metoder i delstaten.

Bakgrunn: Spanske myndigheter får skarp kritikk etter Catalonia-bråk

UD ber Jagland lese mer nøye

Jagland skriver i innlegget at Utenriksdepartementet (UD) har betegnet politimetodene som brukes i Spania som et internt anliggende.

Det blir generalsekretæren i klartekst irettesatt på.

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen viser til at UD kun har uttalt seg om at folkeavstemningen i Catalonia er et internt spansk anliggende, og ikke uttalte seg om politimetodene.

– Jeg vil oppfordre Jagland til å lese hva som faktisk ble sagt av norsk UD før volden eskalerte, sier Andersen til NTB.

Videre viser han til at statssekretær Marit Berger Røsland i Utenriksdepartementet har kommentert saken søndag kveld.

– Fra norsk side er vi bekymret for voldsbruken vi har sett i dag, og for en ytterligere eskalering av situasjonen, framholder Røsland.

Utenriksminister Børge Brende har foreløpig selv ikke kommentert voldsbruken, men retwitret søndag kveld denne fra UD, som siterer hans statssekretær:

– Politiet gjorde sin plikt

Spanias statsminister Mariano Rajoy tok overhodet ikke selvkritikk grunnet politiets metoder. Han kaller avstemningen - som han sier ikke har funnet sted - en hån mot demokratiet i en tv-sendt tale.

Spanske myndigheter har stemplet avstemningen som ulovlig.

– Avstemningen er en hån mot selve essensen av demokratiet, sa Rajoy etter at valglokalene stengte klokka 20. Han hevdet at det ikke har funnet sted noen folkeavstemning, og avfeide all kritikk om brutal framferd av politi og sentralmyndigheter.

– Vi gjorde det vi måtte. I dag vant demokratiet, fordi grunnloven ble overholdt, sa han, og føyde til.

– Vi vil aldri lukke døren for dialog, men det må skje innenfor rammen av loven og demokratiet.

Les mer: Frontene hardner til etter voldsomme politiaksjoner i Catalonia

Status i 22-tiden: 844 såret

844 personer trengte behandling etter sammenstøt med politiet under folkeavstemningen i Catalonia, ifølge helsemyndighetene i regionen.

Tallet er dermed oppjustert fra det forrige anslaget på 760 sårede, som ble gjort kort tid etter at valglokalene stengte klokken 20. Hvilken type skader det er snakk om og hvor alvorlige de er, er det ikke kommet nærmere detaljer om.

Det er tidligere meldt om to alvorlig sårede. En av dem fikk en øyeskade mens den andre fikk hjerteinfarkt under en politiaksjon i Lerida, 150 kilometer vest for Barcelona.

Regjeringen i Madrid har opplyst at 33 politifolk også er såret i sammenstøtene søndag.

Fordømmer voldsbruk

Belgias statsminister Charles Michel, den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn og Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon er blant dem som fordømmer voldsbruken.

– Uansett hva vi mener om uavhengighet, bør vi alle fordømme hendelsene vi er vitne til og be Spania endre kurs før noen blir alvorlig skadd. La folk stemme på fredelig vis, skriver hun på Twitter.

Les mer:

Demonstrant fikk anfall etter møte med opprørspoliti i Barcelona

Spania-forsker: – Bringer tankene tilbake til fascistregimet

UD fordømmer ikke spansk maktbruk mot katalansk folkeavstemning

Skottlands leder kritiserer spansk håndtering av folkeavstemning

Spansk politi anklages for brutalitet: – Den spanske staten viser sin nyfascistiske side

Populært