Strid om bemanningsbyråer og «nulltimerskontrakter»:Regjeringen, jordmødre og LO er uenige om bemanningsselskaper

FÅR LO OG YS IMOT: Anniken Hauglies forslag til tiltak mot nulltimerskontrakter og omfattende innleie av arbeidskraft, holder ikke, mener LO og YS. Problemet er særlig stort i bygningsbransjen i Oslo-området.
FÅR LO OG YS IMOT: Anniken Hauglies forslag til tiltak mot nulltimerskontrakter og omfattende innleie av arbeidskraft, holder ikke, mener LO og YS. Problemet er særlig stort i bygningsbransjen i Oslo-området. Foto: Hanne T. Skodje / Arbeids- og sosialdepartementet
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Alle» er enige om at noe må gjøres med nulltimerskontrakter og overdreven innleie av arbeidskraft. Nå starter dragkampen om Arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget til endringer i Arbeidsmiljøloven, som arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sendte ut i juni for å tøyle overdreven bruk av bemanningsbyråer og få slutt på såkalte «nulltimerskontrakter», får nå motbør fra landets største arbeidstakerorganisasjon LO.

Rett før fristen for høringsrunden om forslag til «endringer i arbeidsmiljøloven» går ut fredag, kommer LO med sitt syn på hva som må til for å hindre sosial dumping og uverdige forhold i norsk arbeidsliv.

– Dette er ikke rett medisin

Nulltimerskontrakter praktiseres av bemanningsbyråene, og innebærer at de tilbyr såkalt «fast» ansettelse, men med lønn bare i periodene de er utleid i oppdrag. Det er en torn i øynene på LO.

– Dette er ikke rett medisin, sier også leder i fagorganisasjonen YS, Jorunn Berland, om det utsendte forslaget, til Klassekampen.

YS varsler at de dermed går imot hele pakka fra regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kan vi stå overfor et første eksempel i arbeidslivet på at utfallet av stortingsvalget kan få betydning. Arbeiderpartiet varslet før valget sterke tiltak mot nulltimerskontrakter.

Les også: Støre varsler innskrenkninger for bemanningsbyråer

Hindrer ikke misbruk

LO og Arbeids- og sosialdepartementet er enige om at det har utviklet seg en praksis med økt bruk av ansettelsesformer som ikke gir de ansatte forutsigbarhet om lønn og arbeidstid, ikke minst i bransjer med store innslag av innleide arbeidstakere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men LO skriver i sitt høringsbrev at departementet ikke godt nok rydder opp i hva som skal være lov med hensyn til usikker arbeidstid.

Slik Anniken Hauglies forslag er utformet, skal ansatte i stedet for dagens nulltimerskontrakter, ha en avtale om en arbeidstid, om nødvendig på deltid, i løpet av året.

Men det vil fortsatt gi de ansatte stor uforutsigbarhet. For med en avtale om gjennomsnittlig arbeistid over 52 uker, kan arbeidsgiveren pålegge intenst arbeid i avgrensede perioder, for så å ha lite eller ingen jobb til andre tider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LO krever derfor at loven må stille krav til ukentlig og månedlig arbeidstid for deltidskontrakter.

Dermed står LO på sin umiddelbare reaksjon etter at Hauglie la fram sitt utkast.

Les også: LO-sjefen raser mot Anniken Hauglies bemanningsbyrå-forslag

Jordmødre mot LO

Hauglies lovforslag presierer kravet til faste ansettelser og legger opp til at bare 10-15 prosent av arbeidet skal kunne utføres ved innleie. Innleie skal først og fremst dekke reelle vikariater.

Men - bemanningsbyråene skal fortsatt ha lov til å hyre midlertidig ansatte.

Det vil LO ikke vite noe av.

«LO mener at forslaget vil også undergrave normen om fast og direkte ansettelse i norsk arbeidsliv, og utfordre det organiserte arbeidsliv. I tillegg vil den gi bemanningsforetakene et uberettiget konkurransefortrinn.», heter det.

En annen organisasjon som har avgitt sin uttalelse, Den norske jordmorforening, mener at utstrakt bruk av innleie på fødestuene, kan gå utover de fødendes sikkerhet, og ønsker å avgrense bruken av midlertidighet på sin arbeidsplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig ser foreningen behov for en viss tilgang på vikarer. Og i motsetning til LO, er jordmødrene enig i at bemanningsselskapene fortsatt skal få lov til å basere seg på midlertidige ansettelser:

«For å sikre bemanningsforetakene fleksibilitet kan det være viktig å ha mulighet for å benytte midlertidige ansettelser for å dekke midlertidige behov for arbeidskraft og dermed få ekstra kapasitet i perioder.», skriver Jordmorforeningen.

Les også: Fagforeninger med stygg rapport om innleie av arbeidskraft

Kvoter stikk imot formålet?

For å redusere omfanget av innleie, ber departementet om tilbakemelding på et forslag om å innføre kvoter på 10-15 prosent som maksimal innleie.

LO innvender at bruken av innleie på mange områder i dag er lavere enn det tallet, slik at kvoten snarere kan oppmuntre til å øke innleie.

Like viktig er det at departementets forslag slik LO tolker det, gi en kvote per virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Større selskaper kan imidlertid ha skyhøy innleie i Oslo mot lite eller ingenting i sine filialer rundt i landet, slik at andelen i gjennomsnitt blir under kvota.

LO mener en slik kvotebegrensning må gjelde per arbeidsplass.

«Dersom departementets tall legges til grunn, vil det relativt sett lavere
omfanget av utleie utenfor Oslo-området føre til at innleie på virksomhetsnivå
holder seg innenfor makskvoten, og gi rom for ytterligere innleie i Oslo-området
uten å komme i konflikt med makskvoten.», skriver LO.

LO mener at et viktigere tiltak er å løfte forhandlinger om innleie, som de lokalt ansatte i dagens lovverk kan uttale seg om, til landsomfattende tariffavtaler.

LOs forbund melder om for stort press på lokale tillitsvalgte til å godta avtaler om innleie av arbeidskraft utover hovedregelen, heter det i høringsbrevet.