Tror FN-toppens fly kan ha blitt skutt ned

I en ny FN-rapport mener en at flyet med FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld og 15 andre ble skutt ned i 1961, skriver The Guardian som skal ha sett et sammendrag av den hemmelige FN-rapporten..
I en ny FN-rapport mener en at flyet med FNs generalsekretær Dag Hammarskjöld og 15 andre ble skutt ned i 1961, skriver The Guardian som skal ha sett et sammendrag av den hemmelige FN-rapporten.. Foto: NTB scanpix / UN Photo/ JO
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet med den svenske FN-sjefen Dag Hammarskjöld kan ha blitt skutt ned, tror FNs nye granskere. De ber også om hjelp til å løse mysteriet om hvorfor flyet styrtet for 56 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk, men hemmelig FN-rapport mener en at Hammarskjölds fly med stor sannsynlighet ble skutt ned av et annet fly.

– Jeg er glad vi fortsatt forsøker å bringe klarhet i hvordan han døde. Vi skylder ham mye, sa Antonio Guterres, dagens generalsekretær i FN, da verdensorganisasjonen nylig hedret forgjengeren Dag Hammarskjöld.

Den svenske diplomaten var FNs andre generalsekretær da han døde i en flystyrt i Kongo 18. september 1961.

Etter dødsfallet har det vært satt i gang en lang rekke granskninger og undersøkelser for å finne ut av den mystiske flystyrten. Hammarskjöld var personlig på meglingsoppdrag under Kongo-krisen, og fikk etter sin død Nobels fredspris for arbeidet.

FN har satt ned en rekke granskingskommisjoner for å finne årsaken til at flyet, en Douglas DC-6, krasjet og tok livet av Hammarskjöld og femten andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skutt ned av opprørerne

I begynnelsen av august fikk Gutteres overlevert en ny rapport, basert på undersøkelser ledet av Mohamad Chande Othman, Tanzanias tidligere høyesterettsjustitiarius.

Her mener man altså at det finnes betydelige bevis på at flyet ble skutt ned. Denne mulige forklaringen skiller seg fra en rekke tidligere hypoteser og teorier som har vært testet.

En norsk offiser har blant annet påstått at FN-sjefen overlevde flystyrten, men ble skutt etterpå. En FN-granskning fra 2015 avviser bestemt påstanden fra nå avdøde generalmajor Bjørn Egge om at Hammarskjöld hadde kulehull i panna da han ble funnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var samme granskning som ba om en undersøkelse hvor en særlig skulle se på muligheten for at SE-BDY ble skutt ned av et annet fly.

Les også: FN avviser norsk drapsteori

Det er den britiske avisen The Guardian som bringer opplysningene om hvordan flyet, med kjennetegnet SE-BDY, ble skutt ned. Avisen skal ha sett et sammendrag av den hemmelige FN-rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Othman viser der til at Frankrike i februar 1961 solgte tre krigsfly til Katanga-opprørerne som forsøkte å bryte ut av Kongo, og at disse ble brukt i luftkamper i nattemørket.

SE-BDY ble skutt ned natta mellom 17. og 18. september under landing i Ndola (som nå ligger i Zambia).

Ber om hjelp

De viser også til at vitnemålet fra Harold Julien som levde flere dager etter kræsjet, og som fortalte at han hadde observert et gnistregn over bakken like før flyet styrtet.

Granskerne viser også til nye bevis som støtter opp om uttalelser fra den franske diplomaten Claude de Kemoularia. Han har hevdet at en belgisk leiesoldat, «Beulkles», i 1967 fortalte at han som pilot for opprørerne den kvelden traff vingen på flyet ved en feil.

Les også: Svenskene vil ha fram sannheten om FN-sjefs død

Teorien om at flyet ble skutt ned ble lansert i 2011 av en svensk bistandsarbeider som mente han hadde funnet nye bevis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Göran Björkdahl hadde funnet tidligere ukjente telegrammer som viste at både USA og Storbritannia var svært irriterte på Hammarskjöld, fordi han hadde gitt ordre om en militær FN-operasjon for å støtte Kongos regjering mot opprørere i Katanga.

Björkdahl trodde den gangen at det var de vestlige stormaktene som hadde stått bak den angivelige nedskytingen.

For å få klarhet i hendelsesforløpet ber nå Othman om at særlig britene (som var koloniherrer i området) og amerikanerne (som hadde spioner og elektronisk overvåkning ved flyplassen) går gjennom sine hemmelige arkiver.

FN-granskerne ber dem særlig være på jakt etter opptak fra kommunikasjon som kan belyse hva som skjedde de siste minuttene.