Senterpartiet med vippemakt i asylfeide: Avgjør fremtiden til barn og unge

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet raskt lide et nederlag i asylpolitikken når det nye Stortinget samles.
Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet raskt lide et nederlag i asylpolitikken når det nye Stortinget samles. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Arbeiderpartiet varsler oppmykning for mindreårige asylsøkere. Nå skal Senterpartiet diskutere om de gir forslaget flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kom nyheten om at Arbeiderpartiet vil ta opp kampen for at færre asylbarn skal få midlertidig opphold i Norge. Partiet vil ikke endre lovverket, men endre praksisen innenfor dagens lovverk.

– Det er en av de første tingene vi kommer til å ta tak i, sa Aps innvandringspolitisk talsmann Stein Erik Lauvås til VG.

Dermed kan regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet raskt lide et nederlag i asylpolitikken når det nye Stortinget samles.

Derfor får mange midlertidig opphold

Regjeringen fjernet i fjor høst, med støtte fra Ap og Sp, et vilkår som gjorde at enslige mindreårige asylsøkere som Utlendingsdirektoratet mener ikke har beskyttelsesbehov, kan sendes ut av Norge når de fyller 18 år. De aller fleste i denne gruppen er unge afghanere.

Vilkåret som ble fjernet, det såkalte rimelighetsvilkåret, gjorde at de fleste enslige mindreårige asylsøkere ikke ble sendt til internflukt i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internflukt ble sett på som «urimelig».

Økningen førte til omkamp på Arbeiderpartiets landsmøte, hvor det til slutt ble vedtatt å endre måten loven praktiseres på - og få inn andre sårbarhetskriterier.

Les: Rekordhøy bruk av midlertidig opphold for enslige asylbarn

For KrF og Venstre vil fjerne hele ordningen med midlertidig opphold for gruppen under 18 år. Det samme ønsker SV, MDG og Rødt, og med Arbeiderpartiet på laget gjenstår det bare å overbevise Senterpartiet for å få flertall for forslaget.

Nå sier Senterpartiets innvandringspolitiske talsperson, Heidi Greni, til ABC Nyheter at de vil vurdere Arbeiderpartiet sitt forslag.

– Dette vil vi vurdere når saken kommer til Stortinget. Vi har sagt tydelig at det ikke er aktuelt å utvide muligheten til å gjelde yngre, og heller ikke aktuelt å avvikle. Så vil vi diskutere forslaget når gruppa er samlet, sier Greni.

Hun understreker at Senterpartiet ikke vil fjerne hele ordningen med midlertidig opphold.

– Eventuelle tilpasninger vil vi ta stilling til når saken behandles i Stortinget.

Bakgrunn: Ap vil foreslå asylendringer snarest

Kilder: Vil være svært tungt å svelge

Stikk i strid med regjeringens ønske om innstramninger og utvide bruken av midlertidige oppholdstillatelser, kan det ble en oppmykning i et av de mest betente stridsspørsmålene i asylpolitikken.

Senterpartiets innvandringspolitiske talsperson Heidi Greni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Senterpartiets innvandringspolitiske talsperson Heidi Greni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Men ifølge ABC Nyheters kilder vil det være svært tungt å svelge for regjeringen, og spesielt Frp.

Alt avhenger av hvor store endringer Stortinget vedtar i praksisen for enslige mindreårige asylsøkere.

– Jeg lurer på når Arbeiderpartiet skal lære. En slik liberalisering vil føre til at flere enslige mindreårige asylsøkere kommer til Norge, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til ABC Nyheter.

Hun legger ikke skjul på at det er en viktig sak for Frp, men vil ikke kommentere om det er punkt Frp vil kunne gå med på et kompromiss i regjeringsforhandlingene.

– Det er ingen tvil om at dette er en viktig sak for Frp. Vi trenger ikke liberaliseringer, men ytterligere innstramninger. Jeg savner at man lærer av få år siden og forstår viktigheten av signaler, sier Listhaug.

Før valget: Erna Solberg i asyl-skvis

172 er forsvunnet

Nye tall fra Utlendingsdirektoratet som ABC Nyheter har fått, viser at i perioden januar-august i år var det til sammen 172 barn og unge som forsvant fra norske asylmottak, og som fortsatt ikke er gjort rede for.

160 av de 172 forsvunne hadde midlertidig opphold, klaget på avslaget i første instans eller hadde utreiseplikt.

UDI har tidligere uttalt at de mener forsvinningene kan knyttes opp mot den økte bruken av midlertidige oppholdstillatelser.

Leder i FrP Siv Jensen (t.v.), statsminister Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide ved bordet i statsministerboligen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Leder i FrP Siv Jensen (t.v.), statsminister Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide ved bordet i statsministerboligen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er på tide at Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet snur seg mot en ordning som er helt forferdelig. Du trenger ikke et studiepoeng i barnepsykologi for å forstå at midlertidighet påfører alvorlige skader, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter i mars.

Ved utgangen av uke 39 bor det 558 enslige mindreårige på mottak, 302 av dem skal sendes ut den dagen de fyller 18 år.

Situasjonen for enslige mindreårige i norske mottak har vært kritisk etter de store asylankomstene i 2015. Flere har forsøkt å ta sitt eget liv.

Omstridt praksis

En rekke instanser som UDI, Barneombudet og Redd Barna har ropt varsku om livssituasjonen til barn på mottak.

Enslige mindreårige asylsøkere over 15 år utsettes for forskjellsbehandling som er i strid med barnekonvensjonen, konkluderte Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, som er underlagt Stortinget.

Les saken: Regjeringens asylpolitikk får knallhard kritikk

I en bestilt rapport i februar avslo regjeringen anbefalingene for å få ned antallet forsvinninger. I rapporten foreslo forskerne å avskaffe bruken av midlertidig opphold.

– Det er dessverre ikke noe nytt at enkelte statsråder i denne regjeringen ikke viser respekt for kunnskap og forskning, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

Husker du? Regjeringen nekter å følge forskeres råd om forsvinninger

Tema i regjeringsforhandlingene

Onsdag er det duket for nye regjeringsforhandlinger mellom KrF, Venstre, Frp og Høyre.

Møtet i statsministerboligen kan fort bli det siste for KrF. En av årsakene er avstanden i asylpolitikken.

KrF og Venstre har lenge ytret ønske om å avskaffe ordningen. Ifølge ABC Nyheters kilder vil saken om enslige mindreårige bli sentral i regjeringsforhandlingene.

– Denne saken kommer til å ha høyeste prioritet hos oss. Den står like høyt på agendaen som kampen for de lengeværende asylbarna ved forrige valg, sa Guri Melby i Venstre til Dagsavisen 8. september.

Men dagen etter avslo Erna Solberg overfor Dagsavisen at det vil bli aktuelt å få slutt på at enslige mindreårige får midlertidig opphold.

– Regelen vi har for enslige mindreårige asylsøkere i dag, er den samme som de rødgrønne vedtok. Det er et bredt flertall bak innstrammingen. Jeg mener det er en riktig innstramning, fordi det er viktig å forhindre at barn, som egentlig ikke har et beskyttelsesbehov, reiser, sa Solberg til Dagsavisen.

Les også: Mottaksleder slår alarm om forholdene i norske mottak: – Kan gjøre hva jeg vil

Les også: Slutt å si at Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her

Slik er loven i dag

Enslige mindreårige asylsøkere som har fylt 16 år på vedtakstidspunktet og som ikke har annet grunnlag for opphold enn at norske myndigheter anser at søkeren er uten forsvarlig omsorg ved retur, kan gis oppholdstillatelse etter lovens § 38 første ledd til fylte 18 år. Tillatelsen kan ikke fornyes og danner ikke grunnlag for oppholdstillatelse for familiemedlemmer etter lovens kapittel 6.

Kilde: Utlendingsforskriften

Les også: – Norge bryter barnekonvensjonen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:25 Bulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:23 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte04:04 Dødstallet stiger i Japan03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap
Siste nytt
04:25SportBulgarias trener: Hørte ikke rasistiske tilrop mot England04:23VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte04:04VerdenDødstallet stiger i Japan03:48NorgeUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12VerdenFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45VerdenEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43Norge2.500 nasjonale skatteklagesaker i kø i Stavanger01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19VerdenUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52NorgeFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap
Populært