Nord-Korea truer med å skyte ned bombefly: – USA har erklært oss krig

Video: Nord-Koreas utenriksminister sier de vil skyte ned amerikanske bombefly, hvis de nærmer seg nordkoreansk luftrom.

Utenriksminister Ri Yong-Ho mener USAs president Donald Trump i helgen kom med en krigserklæring, og sier de vil skyte ned amerikanske bombefly i internasjonalt luftrom dersom de blir truet. USA avviser påstanden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Trump hevdet at vår ledelse ikke kommer til å finnes særlig lenge. Han erklærte krig mot vårt land, sa utenriksminister Ri Yong-ho da han møtte journalister utenfor Plaza Hotel i New York mandag ettermiddag.

Det hvite hus sier at påstanden om at USA har erklært krig mot Nord-Korea, er absurd.

– Vi har ikke erklært krig mot Nord-Korea, og ærlig talt så er antydningen om det absurd, sier pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders.

Hun forsikret at de ikke øsnker regimeendring i Nord-Korea.

Men FNs generalsekretær António Guterres tar likevel situasjonen på alvor, og ber partene dempe den harde retorikken som han frykter kan føre til misforståelser. Konflikten kan bare løses politisk, understreker han.

Kan skyte ned bombefly

Lørdag fløy amerikanske bombefly over internasjonalt luftrom øst for Nord-Korea. Ri mener det er fritt frem for landet å skyte ned amerikanske bombe- og jagefly - uansett om de ikke er i nordkoreansk luftrom.

– Alle medlemsland og hele verden bør huske klart at det var USA som først erklærte krig mot vårt land, framholder Ri og føyer til at dette gir Nord-Korea rett til å iverksette mottiltak.

– Siden USA har erklært krig mot vårt land, vil vi ha enhver rett til å iverksette mottiltak, deriblant å skyte ned amerikanske, strategiske bombefly, selv når de ennå ikke har passert grensen til landets luftrom, sier Ri og legger til:

– Spørsmålet om hvem som ikke finnes særlig lenge, vil da bli besvart.

Rakettmannen

I sin debuttale i FN sist tirsdag truet president Donald Trump Nord-Korea med «total utslettelse» hvis landet forsøker å angripe USA eller deres allierte.

Trump kalte Nord-Koreas leder Kim Jong-un «rakettmannen» som er ute på et «selvmordsoppdrag».

– Det er på tide at Nord-Korea forstår at den eneste framtiden de har, er uten atomvåpen, sa Trump og slo fast at USA har styrken som skal til for å ødelegge Nord-Korea fullstendig.

– Hvis vi blir tvunget til å forsvare oss eller våre allierte, vil vi ikke ha noe annet valg enn å utslette Nord-Korea, sa han.

Presidenten har fulgt opp med en rekke aggressive Twitter-meldinger, der han har kalt Kim «en gærning».

Siden har ordkrigen mellom de to tatt helt av.

Kim slo tilbake med et personangrep på Trump der han kalte ham en mentalt forstyrret, senil gammel tusseladd.

– Han er uegnet til å styre et land, han er helt klart en kjeltring og en gangster som liker å leke med ild, og ikke en politiker, sier Kim.

I gatene i Nord-Korea har det vært store anti-amerikanske demonstrasjoner, godt oppildnet av TV-bilder der Trump får passet sitt påskrevet:

(artikkelen fortsetter under bildet)

HARDE ORD: – Den senile amerikanske gærningen vil garantert bli innhyllet i flammer, sa nyhetsoppleseren om Donald Trump. Foto: Skjermdump, TV2
HARDE ORD: – Den senile amerikanske gærningen vil garantert bli innhyllet i flammer, sa nyhetsoppleseren om Donald Trump. Foto: Skjermdump, TV2

Nord-Korea har de siste månedene både prøvesprengt atombomber, sendt opp missiler som kan bære atomstridshoder og truet med å angripe den amerikanske stillehavsøya Guam. Noen av missilene kan ifølge eksperter nå USA, og Kim svarte Trump med å true USA med død og mørke.

Slåsskamp i en barnehage

Fredag utvidet USA sanksjonene mot Nord-Korea, og lørdag sendte USA bombefly på tokt langt oppover østkysten av Nord-Korea. Og i helgen kom Trumps siste opptrapping da han tvitret at Nord-Korea ikke vil finnes særlig mye lenger om landet fortsetter med sine trusler.

Som svar på Ris siste utspill sa Pentagon mandag at de vil gi Trump en rekke alternativer han kan bruke til å håndtere Nord-Korea om ikke de nordkoreanske provokasjonene stanser, og om Trump skulle velge å svare med militære midler.

Både Kina og Russland har anmodet begge parter om å dempe seg, og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa i forrige uke at ordkrigen minner om en slåsskamp i en barnehage.

Les mer:

Amerikanske bombefly fløy nær Nord-Korea

Flertallet i USA er imot forkjøpsangrep mot Nord-Korea

Store antiamerikanske demonstrasjoner i Nord-Korea

Personvernpolicy