Foran forbundsdagsvalget i Tyskland

– Hvem skal i regjering med Tysklands «sorte enke» Merkel?

<p>TRE SPENNINGSPUNKTER: Utfallet av valget i Tyskland er slett ikke så forutsigbart som vi tror, skal vi tro eksperten Kate Hansen Bundt.</p>
TRE SPENNINGSPUNKTER: Utfallet av valget i Tyskland er slett ikke så forutsigbart som vi tror, skal vi tro eksperten Kate Hansen Bundt. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Angela Merkel er kjent for å spise sine partnere. Så hvem vil i koalisjon med henne? spør Tysklands-ekspert Kate Hansen Bundt foran valget i Tyskland søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om politiske partier i Tyskland

* CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.

* CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.

* SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.

* FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.

* Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.

* Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.

* AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

Angela Merkel og hennes kristeligdemokratiske parti CDU er sammen med bayerske CSU sikker vinner i valget til den tyske nasjonalforsamlingen, Forbundsdagen, søndag.

Like sikkert er det at det nest største partiet, sosialdemokratene SPD vil gå på en smell som får det norske Arbeiderpartiets valgresultat til å ligne på en fest.

– Så er det noe spenningsmoment ved det tyske valget, Kate Hansen Bundt?

– Tre ting er veldig viktige, svarer Bundt, som er generalsekretær i Den Norske Atlanterhavskomité og tysklandsekspert, og lister opp:

  1. Hvor dårlig SPD gjør det.
  2. Hvor bra det høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland, AfD gjør det.
  3. Hvem som skal regjere sammen med Merkel.

Les også: Tyske småpartier kniver om oppslutning

Løve og skinnfell

Hun begynner med de tyske sosialdemokratenes kranke skjebne.

– SPD er Europas eldste sosialdemokratiske parti. Nå ligger de an til å gjøre det dårligste valget i forbundsrepublikkens historie, sier Bundt.

Til nå har deres dårligste resultat vært 23 prosents oppslutning. Nå viste én måling 20 prosent.

– Sosialdemokratiske partier gjør det dårlig overalt. Men i Tyskland har de sittet og regjert i to perioder i storkoalisjon med Merkel. Ofte får juniorpartneren skylden for alt som går dårlig, mens det største partiet tar gevinsten for det som er bra, kommenterer hun.

SPDs kandidat til jobben som regjeringssjef, kansler, er Martin Schulz. Han forlot vervet som president i EU-parlamentet for å berge sitt hjemlige parti. Det ga et kortvarig blaff på meningsmålingene.

– Han kom inn som en løve, men falt ned som en skinnfell, oppsummerer Kate Hansen Bundt.

Derfor er de ikke tillitvekkende

– Forklaring?

– Han har ikke klart å svare på problemene med sosial utjevning. 4,5 millioner tyskere lever på 450 euro, 4200 kroner, måneden. 6 millioner tyskere mottar en lav arbeidsløshetstrygd kalt Hartz IV. Den stammer fra det som nå er ett av de store problemene til Schulz, nemlig den store reformpakka Agenda 2010 som ble innført av den tidligere, sosialdemokratiske forbundskansleren Gerhard Schröder, sier Bundt.

Agenda 2010 innebar arbeidsmarkedsreformer, åpning for mer midlertidig ansettelser, overgang fra heltid til deltid og kutt i velferdsytelser.

– For øvrig akkurat det Macron vil gjennomføre i Frankrike nå, bemerker Bundt og konkluderer:

– Derfor framstår ikke sosialdemokratene som tillitvekkende i sosiale spørsmål.

– Disse velgere går til Die Linke og til AfD, to partier som ligger omtrent på 10 prosent på meningsmålingene, sier Bundt.

Les også: Schulz freder pensjonsalder på 67 år for å kapre eldre velgere

Sterke moralske barrierer mot AfD

Så var det AfD på ytre høyre kant, som for første gang i sitt bare fireårige liv ser ut til å klatre over sperregrensa på minst 5 prosents oppslutning for å komme inn i Forbundsdagen. Ikke nok med det. De kan bli Tysklands tredje største parti.

– AfD sjokkerer tyskerne på grunn av Tysklands historie. Dette høyrepopulistiske partiet oppsto for bare fire år siden og profilerer seg på anti-establishment, anti-immigrasjon, anti-islam og anti-globalisering, sier Kate Hansen Bundt.

AfDs to toppkandidater, Alexander Gauland og Alice Weidel, håper å komme inn i Forbundsdagen ved valget neste søndag. Foto: Michael Sohn / AP
AfDs to toppkandidater, Alexander Gauland og Alice Weidel, håper å komme inn i Forbundsdagen ved valget neste søndag. Foto: Michael Sohn / AP

Hun anser det som oppsiktsvekkende at et parti som AfD på bare fire år har klart å få en slik oppslutning i Tyskland.

– På grunn av historien koster det mye mer enn i Norge eller Frankrike å stemme på et slikt parti i Tyskland. Det er sterkere indre, moralske barrierer som skal brytes i Tyskland for å gi sin stemme til høyrepopulister, enn i Frankrike eller Norge. Det er lettere å stemme på Marine le Pen, sier Bundt.

Les også: Lederen for det tyske partiet AfD anklages for rasisme

Bytte for den sorte enke

– Er det så viktig om AfD blir tredje største parti, eller ikke?

– Ja, svarer Bundt og kommer inn på sitt tredje punkt:

– For hvem skal Merkel regjere sammen med? SPD ligger nærmest med brukken ryggrad etter to perioder i regjeringskoalisjon med henne. Forskjellen på dem og CDU er blitt veldig, veldig liten. Spørsmålet er om de vil sitte i regjering en periode til. Det tror jeg skal mye til.

– Det andre alternativet er fridemokratene FDP, som falt ut forrige gang – også etter å ha sittet en periode i regjering med Merkel. FDP gjorde et brakvalg i 2009 med 14,8 prosents oppslutning, så fikk de bare 4,8 etter å ha sittet i regjering med Merkel. Det er derfor Merkel kalles Den sorte enke – hun spiser sine partnere, sier Bundt.

Den sorte enke er som kjent navnet på den giftige edderkoppen som spiser sin mannlige partner etter fullført befruktning.

Nå er FDP aktuelle igjen fordi de ifølge meningsmålingene er på vei tilbake til forbundsdagen.

– Problemet er at det ikke ser ut til at de to får flertall sammen. Gjør de ikke det, står vi foran et nytt fenomen i tysk politikk, en treprartiregjering. Da må de fri til De Grønne, sier Kate Hansen Bundt.

Les også: Tyske liberalister øyner håp om regjeringsmakt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden