Budsjettlekkasje: Satser 100 millioner til sysselsettingstiltak for unge i 2018Kraftig nedgang i antall ledige under 30 år

Foto: Jan Richard Kjelstrup / Arbeids- og sosialdepartementet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallet på unge arbeidssøkere sank med 18 prosent fra juli 2016 til juli 2017, ifølge ferske tall. Nå varsler regjeringen nye 100 millioner i statsbudsjettet for 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedgangen i tallet på arbeidssøkere vi har sett i det siste, har slått ekstra kraftig ut for de yngste arbeidstakere, viser en oppsummering Arbeids- og sosialdepartmentet har fått, og ABC Nyheter har fått innsyn i.

Tallet på helt ledige ungdom under 30 år som er registrert, gikk ned med hele 18 prosent til 20.549 per juli 2017.

– Gledelige tall

I samme periode økte antall ungdom på ulike former for sysselsettingstiltak med 11 prosent til 5.355.

– Det er gledelige tall at ungdomsledigheten har gått ned med 18 prosent det siste året. Også summen av ledig ungdom og ledige på tiltak er gått markert ned, så det er ikke bare sånn at de skyves over på en annen statistikk, sier statssekretær Morten Bakke (H) til ABC Nyheter.

– Det skapes flere jobber og sysselsettingen for denne målgruppen er på vei oppover. Vi trenger at ikke minst de unge kommer seg i arbeid, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nav: Ledigheten faller for niende måned på rad

Unge menn til bekymring

– Hvordan har denne reduksjonen blant de unge blitt oppnådd?

Ved siden av en generell oppgang i arbeidsmarkedet og norsk økonomi, skyldes det to tiltak, ifølge statssekretæren:

  1. Innføring av aktivitetsplikt for unge sosialhjelpsmottakere. NAV skal sørge for at de kommer seg ut i aktivitet.
  2. Ungdomsinnsatsen, en ny regel som sier at arbeidssøkere under 30 år har krav på et tilbud fra NAV innen 8 uker. Noen trenger kursing, noen trenger arbeidstrening. Målet er skole eller jobb.

– Vi begynte med ungdomsinnsatsen i de fem oljefylkene fra nyttår og har så utvidet det. I 2018-budsjettet har vi satt av 100 millioner til dette, kan statssekretær Bakke fortelle.

Bekymret for unge menn

– Selv om pilene går i riktig retning, slipper vi ikke gasspedalen opp. Det er viktig at vi særlig får ungdom ut i arbeid raskt slik at de ikke blir gående på trygd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva med unge menn, som jo har blitt kjent som en gruppe der svært mange er passive?

– Det er fortsatt en bekymring at mange unge menn er i passivitet. Et stikkord her er å få flere av dem til å fullføre videregående skole og fraværsgrensen. Vi har nå også fått inn veiledere fra NAV i videregående skole. De skal hjelpe ungdommen til å forbli i skolen, svarer Morten Bakke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – En skummel utvikling

Stor variasjon fylkene mellom

Utviklingen av ungdomsarbeidsløsheten varierer sterkt fra fylke til fylke, viser tallene. Høyest nedgang i antall helt arbeidsløse finnner vi i Nordland, med 29 prosent. I Telemark har arbeidsledigheten blant unge bitt seg mer fast. Der er nedgangen kun på 4 prosent.

Her kan du se tallene for ungdomsledighet i ditt eget fylke og hele landet: