Advarer mot å undervurdere Nord-Koreas kapasitet

Nord-Koreas leder Kim Jong-un preget nyhetssendingene i Japan i natt.
Nord-Koreas leder Kim Jong-un preget nyhetssendingene i Japan i natt. Foto: Toru Yamanaka / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Teknologien er trolig ikke noe hinder for et angrep, sier Nord-Korea-ekspert. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag morgen lokal tid ble en ny nordkoreansk rakett oppskutt fra hovedstaden Pyongyang. Ifølge Japans TV-stasjon NHK ble missilet skutt opp klokken 6.57 lokal tid over den japanske øya Hokkaido.

Dette er andre gang på kort tid at Nord-Korea avfyrer et missil over Japan.

For få dager siden truet Nord-Koreas leder Kim Jong-un med å senke Japan med atomvåpen, og redusere USA til « aske og mørke».

Sikkerhetsrådet samlet seg fredag til hastemøte for å drøfte Nord-Koreas hyppige tester av missiler og kom med kraftig fordømmelse av den siste testen.

«Høyst provoserende» kaller sikkerhetsrådet den nyeste missiltesten.

Missilet landet i Stillehavet, 2.000 kilometer fra land.

– Jeg kan ikke si at vi har blitt vant til det. Missilet fløy rett over byen vår. Det er ikke veldig betryggende, forteller innbygger i den japanske landsbyen Erimo, Yoshihiro Saito, til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange millioner japanere ble fredag vekket av sirener og meldinger om å søke dekning.

– Vi er godt stykke unna væpnet konflikt

Den danske avisen Politiken har intervjuet Nord-Korea-ekspert Troy Stangarone fra tenketanken Korea Economic Institute of America.

Han mener det er ikke en umiddelbar fare krig, men advarer mot at bare en liten feil kan utløse det.

– Vi er fortsatt et stykke fra en væpnet konflikt. Faren er at Nord-Korea begår en feil og avfyrer en missil som rammer en av USAs allierte. Det vil presse USA ut i en situasjon, hvor de blir nødt til å reagere, sier Stangarone til Politiken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han advarer mot å undervurdere Nord-Koreas kapasitet.

– Nå kan Nord-Korea ramme Japan og Sør-Korea med atomvåpen. De langtrekkende missilene kan ramme Hawaii, og sannsynligvis den amerikanske vestkysten. Teknologien er trolig ikke noe hinder for et angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les om Nord-Koreas 180.000 spesialsoldater: – Opplært i bortføring og terror

Oberstløytnant Palle Ydstebø er sjef for seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Foto: Forsvaret.no.
Oberstløytnant Palle Ydstebø er sjef for seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Foto: Forsvaret.no.

– Nord-Korea vil avskrekke

– Nord-Korea ynder å fremstå som rabiate og ukontrollerbare, men jeg tror de opererer svært rasjonelt i dette spillet. De kjenner godt til egne begrensninger og handlingsrom, sa oberstløytnant Palle Ydstebø til ABC Nyheter for tre uker siden.

Han er leder seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole.

Etter fredagens nye oppskytning, sier Ydstebø til VG at den kjernefysiske avskrekkingen er viktig for Nord-Korea.

– Nord-Korea vil hindre USA og andre fra å gå til angrep og velte regimet. Det er maktelitens overlevelse det handler om, sier Ydstebø.

Fakta om Nord-Koreas missiltester i 2017

* I mars avfyrte Nord-Korea fire ballistiske missiler i det landet sier er en øvelse på et angrep på amerikanske baser i Japan.

* I mai avfyrte landet en ballistisk missil som fløy 700 kilometer før den landet i Japanhavet. Analytikere mener den hadde kapasitet til å nå den amerikanske øya Guam, 4.500 kilometer borte.

* I juli ble det ved to anledninger avfyrt et ballistisk missil, som begge landet i Japanhavet. Analytikere anslår rekkevidden til å være 6,700 kilometer, noe som betyr at det kan nå Alaska. Pyongyang opplyser at det dreier seg om en interkontinental ballistisk missil av typen Hwasong-14.

* I august avfyrte Nord-Korea nok et missil. Det gikk i bane over Japan før det landet i Stillehavet.

* Fredag ble et nytt missil skutt opp fra Pyongyang. Det fløy over den japanske øya Hokkaido og landet i Stillehavet 2.000 kilometer fra land.

* Ifølge Sør-Korea fløy missilet 3.700 kilometer med en høyde på 770 kilometer. Det er både høyere og lenger enn raketten som ble oppskutt i samme område for om lag to uker siden.

* Et missil er en selvdrevet, styrt våpen, i motsetning til en rakett, som ikke kan styres.

– Nord-Korea er klar over at våpnene deres er til avskrekkelse og fungerer til det, men de kommer ikke å bruke dem offensivt som førsteangrep, sier en av Nordens fremste Nord-Korea-eksperter Geir Helgesen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helgesen er forsker ved Nordisk institutt for Asia-studier ved universitetet i København, og er overbevist om at Nord-Korea ikke vil være den første som bruker våpen.

– Bare den minste anvendelse av våpen som rammer en av USAs allierte, vil være den totale krig fra USA og deres allierte. Da vil det kun gå kort tid før Nord-Korea blir totalt ødelagt. Det vet både militære og ledelsen i Pyongyang, sier han til NRK.

Les mer: – Klar plan bak USAs Nord-Korea-utspill