Ap-veteran mener Støre ble utsatt for grov hets i valgkampen

Thorbjørn Berntsen i dialog med Jonas Gahr Støre i februar.
Thorbjørn Berntsen i dialog med Jonas Gahr Støre i februar. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

Arbeiderparti-profiler støtter Thorbjørn Jagland etter at han onsdag kritiserte norsk presse for «direkte intervensjon» i valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et Facebook-innlegg onsdag formiddag skrev tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland at det er forhold ved valget i Norge som bekymrer ham «fra et demokratisk utgangspunkt».

«Nemlig alle sakene mot Aps leder som plutselig dukket opp i valgkampen. Hvis det er slik at mediehus kjente til disse sakene lenge før valget, men ventet med å legge dem ut til valgkampen, blir det en direkte intervensjon i valget og et demokratisk problem. Mediene har en forpliktelse til å bringe en nyhet straks den kommer i deres hender, ikke vente til når det passer best», skrev han.

Bakgrunn

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre har i valgkampens innspurt måtte svare for sine investeringer og personlige formue.

Det ble reist flere spørsmål om etikkvurderingene knyttet til hvor Støre har investert sin formue, som han har arvet.

– Jeg har oppgitt dette til punkt og prikke i henhold til Stortingets regelverk. Og jeg kommer aldri til å klage på at det blir stilt spørsmål om meg som person, sa Støre til Dagbladet.

Hos norske kommentatorer trekkes Støre formue som en av grunnene til at valget endte med en stor skuffelse for Arbeiderpartiet.

«Del hvis dere tror det er nødvendig med søkelys på dette» fortsatte Jagland.

Innlegget fikk flere presse-topper til å reagere.

– Det er litt oppsiktsvekkende at en generalsekretær i Europarådet kommer med slike uttalelser. Jagland bør være mer bekymret for at en statsministerkandidat brukte advokater for å stanse en kritisk reportasje i NRK, sa generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier til Nettavisen.

– Denne mistenkeliggjøringen av det Jagland kaller mediehus overrasker meg. Det var ikke medienes skyld at AP tapte valget, men en utrolig dårlig valgkamp og et budskap velgerne ikke likte. Det ville være mer interessant å høre hva Jagland mener om at Støre og AP sender advokater til NRK for å stanse nyhetsinnslag. Det er nemlig noe nytt i norske valgkamper, kommenterte tidligere TV 2-profil Oddvar Stenstrøm under Jaglands innlegg.

Bakgrunn: Jagland er bekymret for at pressen kan ha prøvd å påvirke utfallet av valget

Nytt innlegg fra Jagland

Thorbjørn Jagland er generalsekretær i Europarådet. Han har tidligere vært statsminister og partileder i Arbeiderpartiet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Thorbjørn Jagland er generalsekretær i Europarådet. Han har tidligere vært statsminister og partileder i Arbeiderpartiet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Etter kritikken fra presse-topper var Jagland i onsdag kveld ute med et nytt innlegg.

«En del kommentarer til mitt innlegg om media og APs leder er i seg selv en interessant studie. Noen mener at dette var nok et forsøk på å bortforklare APs valgnederlag. Odvar Stenstrøms mener at jeg mistenkeliggjør media. I noen oppslag er innlegget forstått som at jeg "beskylder" media. Slik blir det alltid hvis man stiller spørsmål om media. Det er ikke behov for refleksjon. Alt er i orden. Jeg blir ekstra skeptisk.» skrev Jagland og understreker at han «bare har stilt spørsmål»

Jagland hevder videre det var en del «vridning av fakta» i sakene rundt Støre.

Les også: Ap-veteraner hjelper Jonas. Kåre Willoch mener Erna klarer seg best uten han

Jagland får støtte: – Grov hets

Under Facebook-innlegget til Jagland støtter Arbeiderparti-profiler påstandene til den tidligere Ap-lederen.

Partiveteranen Thorbjørn Berntsen og Gro Harlem Brundtland på Youngstorget i Oslo i forbindelse med Stortingsvalget 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Partiveteranen Thorbjørn Berntsen og Gro Harlem Brundtland på Youngstorget i Oslo i forbindelse med Stortingsvalget 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det er en høyst aktuell problemstilling du reiser «navnebror». At det er en tilfeldighet at den grove hetsen mot Jonas ble kasta inn rett før valget som enkelte mediefolk hevder må de dra lenger ut på landet med, skriver Ap-veteran Thorbjørn Berntsen.

Han har tidligere karakterisert valgkampen som «fryktelig stygg».

– Støre har gjort en kjempeinnsats og han har vært utsatt for mye dritt. Det synes jeg har vært fryktelig stygt, sa 82-åringen.

Les saken: Thorbjørn Berntsen om valgkampen: – Fryktelig stygt

Også tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen kommenterte innlegget:

– Aron Etzler har skrevet ei bok som heter Rreinfeldteffekten. Den gir et godt innblikk i høyrepartienes strategiske kommunikasjon der skittpakker er en del av strategien som ble brukt mot Gøran Person og senere Mona Salin. Påfallende likt, skriver han i en kommentar til Jaglands FB-innlegg.

Les også: Avviser intern murring mot Støre i Arbeiderpartiet

Video: Støre: - Dette valget, venner, var en stor skuffelse

Personvernpolicy