Vanvittige forhold i Ukraina:

Statsløs eks-president brøt seg inn i Ukraina og vil gjøre opprør

Søndag klarte Georgias ekspresident Mikhail Saakasjvili ved hjelp av slåsskjemper å komme seg ulovlig inn i Ukraina. – Et statskupp kan være på gang, sier Bjørn Nistad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først prøvde Georgias ekspresident Mikhail Saakasjvili å komme seg med tog inn i Ukraina.

Men ukrainske myndigheter beordret togselskapet å stanse intercitytoget fra Polen på vei inn i Ukraina.

Så kom han med buss, sammen med en gjeng tøffe karer, og klarte søndag - som videoen viser - å brøyte seg gjennom den ukrainske grensekontrollen med fysisk makt, og rett og slett entre Ukraina på ulovlig vis.

Der har han nå slått seg ned i den vestukrainske byen Lviv, i samarbeid med byens borgermester, for å organisere opposisjon - eller opprør - mot landets sittende president Petro Porosjenko.

I Georgia er Saakasjvili etterlyst og fratatt sitt statsborgerskap. Derimot ble han i 2015 gitt ukrainsk statsborgerskap og utnevnt av Porosjenko til guvernør i Odessa fylke. Men nå er han fratatt statsborgerskapet også i Ukraina

– Jeg har en plan

OPPRØREREN SAAKASJVILI: Mikhail Saakasjvili etter møtet med de europeiske kristenkonservative partiene i Brussel 20. mars 2014, der også statsminister Erna Solberg deltok. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
OPPRØREREN SAAKASJVILI: Mikhail Saakasjvili etter møtet med de europeiske kristenkonservative partiene i Brussel 20. mars 2014, der også statsminister Erna Solberg deltok. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Mikhail Saakasjvili ser ut til å ville gjennomføre et statskupp. Nå blir det store spørsmålet hva Petro Porosjenko gjør, sier doktor i russisk historie og forfatter Bjørn Nistad til ABC Nyheter.

Han har en fyldig omtale av de utrolige hendelsene på sin nettside Kaleidoskop, som ser på hovedsakelig russiske forhold med mer russiskvennlige briller enn medier i Vesten stort sett gjør.

Saakasjvili er derimot sterkt vestlig orientert og har vært i krig med Russland.

– Jeg har en klar plan: Å stoppe tyveriene fra økonomien, sette en stopper for oligarkenes makt og stoppe misbruk av makt, sa Sakasjvili til sine tilhengere i den vestlige byen Lvov etter å ha brøytet seg inn i Ukraina, skriver også Los Angeles Times.

Nå skal Saakasjvili reise rundt i landet og organisere opposisjon mot den sittende ledelsen - dersom han ikke blir stoppet.

20. mars 2014 møtte statsminister Erna Solberg Saakasjvili i Brussel, da hun deltok på den kristenkonservative partigrupperingen EPPs møte der situasjonen i Ukraina var hovedtema.

Les også: Erna Solberg: – Vi har drøftet ideer om Ukraina

Fra høy topp til dype daler

Men hvem er Mikhail Saakasjvili?

Som en pro-vestlig politiker slo han gjennom etter den såkalte Roserevolusjonen i Georgia, og ble valgt til president i 2004. Han gjennomførte en rekke reformer, før han i 2012 gikk av etter å ha tapt valget.

I mellomtida havnet Saakasjvili også i krig med Russland da han gikk til angrep på utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

Han forlot landet, og er nå etterlyst av politiet der, på grunn av en rekke anklager om lovbrudd.

I mellomtida kastet han seg ut i Euromaidan-opprøret i Ukraina, og ble i 2015 belønnet av president Petro Porosjenko med ukrainsk statsborgerskap og en post som guvernør i Odessa fylke.

Men også i Ukraina falt Saakasjvili i unåde etter å ha anklaget Porosjenko for å fremme korrupsjon. Han trakk seg fra guvernørvervet og dannet sitt eget ukrainske parti. Mens han var i USA, ble han imidlertid fratatt sitt ukrainske statsborgerskap i juli i år.

Nå har han altså kommet tilbake for å ta et oppgjør med det han ser som korrupte eliter.

Les også: «Populister» har avskåret oss fra befolkningen i øst

Kupp, eller noe mindre?

Bjørn Nistad mener Saakasjvili nå samarbeider med sterke krefter i Ukraina for å fordrive Porosjenko fra makten.

Den 4. september skal Saakasjvili – ifølge et oppslag i den ukrainske nettavisen Obozrevatel – i Genève ha møtt den landflyktige ukrainske oligarken Igor Kolomojskij, eieren av den ukrainske tv-kanalen NewsOne, Jevgenij Muravjov, og den hviterussiske høyrenasjonalisten Sergej Korotkij, en av lederne for den ukrainske høyreekstremistiske militsgruppen Azov, skriver Nistad.

Tilsynelatende forsøker motstanderne av president Petro Porosjenkos ukrainske regime å gjennomføre en form for kupp – eller i det minste å destabilisere den politiske situasjonen i Ukraina – ved å etablere et alternativt maktsentrum eller å marsjere mot Kiev. Og for å virkeliggjøre disse planene bruker de Saakasjvili som redskap, skriver Nistad.

ABC Nyheter har bedt ukrainske myndigheter om en kommentar.

Les også: Nazi-anklage mot Ukraina

Personvernpolicy