Meny

Thorbjørn Berntsen om valgkampen: – Fryktelig stygt

– Jeg forstår ikke hva som er grunnen til at vi går så mye tilbake, sier tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.
– Jeg forstår ikke hva som er grunnen til at vi går så mye tilbake, sier tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.
Tidligere justisminister Knut Storberget mener at Arbeiderpartiet gjorde «en veldig god valgkamp». Det endte med partiets nest dårligste valg på 90 år.

Valgresultatet ble en stor skuffelse for Arbeiderpartiet. Tirsdag morgen ligger partiet an til en oppslutning 27,4 prosent. Dermed får Jonas Gahr Støres parti 49 mandater på Stortinget. Seks færre enn sist periode.

– Arbeiderpartiet har gjort et sensasjonelt dårlig valg. Det er helt uvanlig at et opposisjonsparti går tilbake på denne måten, uttalte statsviter Svein Erik Tuastad til NTB like etter de første prognosene kom mandag kveld.

Tuastad omtaler MDG og Rødt sine stemmer som «bortkastede».

– MDG og Rødt får nesten ikke direktemandater. Det er på mange måter helt bortkastede stemmer for denne blokken. Kannibalismen på venstresiden er en gavepakke til dem som ønsker fortsatt borgerlig flertall, sier Tuastad, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

Les også:  Trygve Slagsvold Vedum tror det blir en vaklevoren regjering

– Kan ikke forstå grunnen

Tidligere Arbeiderpartiet-veteraner er skuffet over partiets svake valg.

– Dette er for dårlig for vårt vedkommende. Men jeg forstår ikke hva som er grunnen til at vi går så mye tilbake, sier tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen til Dagens Næringsliv.

Tidligere justisminister Knut Storberget mener at Arbeiderpartiet har gjort en god valgkamp.

– Både grasrot og ledelse har gjort en veldig god valgkamp. Det har gitt resultater vi ikke ønsker oss, sier Storberget.

Les også:  Kilder til VG: Aps katastrofevalg kan utløse «blodig lederstrid»

Giske skapte harme

Nestleder Trond Giske avviser at det trengs endringer i Aps partiledelse. Under partiets valgvake mandag skapte han harme da han ikke ville gjøre det samme.

– Det siste Ap trenger nå er en lederstrid, sa nestleder Trond Giske til NRK tirsdag morgen.

Ap-nestleder Trond Giske på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Ap-nestleder Trond Giske på Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tonen var en litt annen like etter klokka 21 mandag kveld, da det var klart at Ap hadde gjort et av sine aller dårligste valg, med en oppslutning på drøyt 27 prosent. På spørsmål om det blir aktuelt å se på ledelsen etter valgresultatet, svarte nestlederen følgende:

– Det er det organisasjonen som bestemmer. Vi i ledelsen har ønsket et annet resultat, men organisasjonen skal få lov til å være med på evalueringen, uttalte Giske.

Les også:   Hareide med advarsel til Frp og Høyre: – De bestemmer selv hvor farlig de lever

– Fryktelig stygt

Tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen sier til Dagens Næringsliv at hun tror at Arbeiderpartiets Krf-flørt kan ha noe av skylden for det svake valgresultatet.

– Det kan jo se ut som litt av det du kan kalle frieriet til KrF som til de grader var møtt med døren i fleisen like før valget, har gjort at delvis SV og Senterpartiet har gått frem. Selv om Sps fremgang mest handler om sentrum-periferi-saken, sier Hansen.

Thorbjørn Berntsen forteller at han står bak Jonas Gahr Støre, og mener at partilederen har måttet tåle mye «dritt».

– Støre har gjort en kjempeinnsats og han har vært utsatt for mye dritt. Det synes jeg har vært fryktelig stygt, påpeker 82-åringen.

Video: Støre: - Dette valget, venner, var en stor skuffelse

Les også:   Ny triumf for Erna Solberg, men trøbbel i vente

Populært