Ernas velgere kan redde Venstre

Abid Raja oppfordrer velgerne til å være taktiske

Venstres leder Trine Skei Grande og Abid Raja .
Venstres leder Trine Skei Grande og Abid Raja . Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstre har vært i vekst på meningsmålingene den siste tiden. Taktiske stemmer fra Høyre-velgere kan være med på å få partiet over den magiske sperregrensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgforsker Anders Todal Jenssen advarte i forrige uke mot taktisk stemmegivning.

– Mange blir så lure at de lurer seg selv, sa han.

Men storebror Høyre vil gjerne at lillebror skal være med på feiringen, og dersom Venstre havner under sperregrensen er det meget usannsynlig med et borgerlig flertall.

Det gjør at flere tidligere Høyre-velgere kan komme til å stemme Venstre.

– Taktisk stemmegivning kan være til fordel for borgerlig side. Venstre har tidligere tjent på det. Hvis den borgerlige regjeringen skal bli sittende er av de avhengige av at Venstre og Kristelig Folkeparti kommer over sperregrensa. Dermed kan vi for eksempel se at velgere som i utgangspunktet stemmer Høyre, velger å stemme Krf eller Venstre av taktiske årsaker, sier valgforsker Johannes Bergh til ABC Nyheter.

Venstre-Abid: – Vær taktisk smarte

Venstre-profil og toppkandidat i Akershus, Abid Raja, oppforderer velgerne til å være «taktisk smarte».

Hva er sperregrensa?

* Sperregrensen på 4 prosent gjelder ved stortingsvalg.

* Den skal hindre små partier i å få stor innflytelse.

* Et parti som kommer under sperregrensen, kan få et eller flere av 150 distriktsmandater på Stortinget, men får ikke delta i kampen om 19 utjevningsmandater.

* Ved stortingsvalget i 2001 fikk Venstre 3,9 prosent og to representanter. Samme år ble Kystpartiet representert på Stortinget med Steinar Bastesen, med bare 1,7 prosent av stemmene på landsbasis, men 10,9 prosent i Nordland.

– Jeg oppfordrer folk til å være taktisk smarte. Vil du ha Erna, og vil du unngå Rødt og MDG, bør folk stemme Venstre. Vårt verdisyn kan iallfall aldri trekkes i tvil. Jeg ønsker både Høyre-folk og Arbeiderparti-folk velkomne til oss. Vi skal forvalte tilliten godt, det lover jeg, sier Raja til ABC Nyheter mandag.

Venstre-profilen sier han har møtt mange som skal stemme taktisk.

– Jeg er toppkandidat i Akershus Venstre. Jeg vet at mange fra Høyre og faktisk flere fra Arbeiderpartiet stemmer på oss taktisk. De fra Høyre vil beholde Erna, de fra Arbeiderpartiet som stemmer taktisk på oss i sluttspurten vil unngå Rødt, MDG og et stort Senterparti i regjering. Jeg ønsker alle velgere velkomne, både de som stemmer Venstre på grunn av ideologi og de som stemmer Venstre fordi det er taktisk smart å gjøre.

Forrige periode: Jonas og Siv er blitt mer enige

Hver tiende velger stemte taktisk i 2013

Statsminister Erna Solberg (H) er etter all sannsynlighet avhengig av å få Venstre over sperregrensen for å få et borgerlig flertall. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) er etter all sannsynlighet avhengig av å få Venstre over sperregrensen for å få et borgerlig flertall. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Cirka hver tiende velger stemte taktisk ved valget i 2013, ifølge Valgundersøkelsen, som Statistisk sentralbyrå (SSB) og Institutt for samfunnsforskning (ISF) utfører.

– Så likt som det er nå, kan taktisk stemmegivning avgjøre regjeringsspørsmålet, sa valgforsker Bernt Aardal til Aftenposten i august.

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Frykter velgere er blitt skremt

Raja frykter enkelte velgere er blitt skremt av en retorikk hvor en stemme på Venstre er blitt kalt «en stemme på Sylvi Listhaug».

– Venstre sitter på avgjørende nøkkelrolle for fortsatt borgerlig flertall. Oss over sperregrensen er den sikreste garantien for at Erna fortsetter som statsminister. Derfor skjønner jeg at motstandere av Venstre, av Erna og det borgerlige flertallet, forsøker å spre at en stemme på Venstre er en stemme på Frp. Slik retorikk undergraver vår demokratiske modell. Om samme logikk ble brukt på motsatt side, er altså en stemme på Arbeiderpartiet en stemme på Senterpartiet og Norge ut av EØS, og en stemme på AP er en stemme på en revolusjon i Norge som Rødt vil. Ja, jeg frykter enkelte kan bli skremt av slik retorikk, sier Raja og fortsetter:

– Jeg vil derfor trygge velgerne på to ting: Stemmer du Venstre, stemmer du frem liberale verdier og moderne løsninger, og stemmer du på Venstre får du forutsigbart og trygt ansvarlig styre med Erna som statsminister.

En måned siden: Raja: – Frp er uspiselige

Venstre i vekst

Et snitt av meningsmålingene fra nettstedet Poll of Polls viser at Venstre nå ligger an til komme seg over sperregrensen. Det har ikke partiet vært siden i vinter, ifølge nettstedet.

Bakgrunnstallene fra TV 2 sin måling i forrige uke, viste at det er 25.000 flere tidligere Høyre-velgere som sier de vil stemme Venstre, enn hva det er venstrevelgere som går motsatt vei, ifølge kanalen.

Brutto lekkasje fra Høyre til Venstre hos Respons for Aftenposten, Adressa og Bergens Tidende har vært 10.000 (18–23 aug) – 24.000 (28–30 aug) – 39.000 (4–6 sep), ifølge Poll of Polls.

Aktuelt: – Når flere velgere blir usikre den siste uken før valget, er noe galt

Elvestuen: – Et retningsvalg

I august sa Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter at hun tror Venstre vil mobilisere velgere fra Høyre.

– Når vi banker dører og står på stand, merker vi at mange som fortsatt ønsker Erna Solberg som statsminister ønsker en ny regjering uten Fremskrittpartiet, sa Skei Grande.

Fakta om Venstre

* Norsk sosialliberalt parti

* Norges eldste parti – stiftet 1884

* Leder: Trine Skei Grande

* Partiet har i dag ni stortingsrepresentanter

* Oppslutning siste stortingsvalg (2013): 5,2 prosent

* Oppslutning siste fylkestingsvalg (2015): 5,0 prosent

* Oppslutning siste kommunevalg (2015): 5,5 prosent

* Beste stortingsvalg siden 1945: 9,8 prosent (1967)

* Dårligste stortingsvalg: 3,7 prosent (1975 og 1991)

– Helt soleklart bidrar Sylvi Listhaug til å flytte stemmer fra Høyre til oss i Venstre. Ute på stand kommer veldig mange bort til meg og sier de vanligvis stemmer Høyre, men i år blir det Venstre. Forklaringen jeg får er «Sylvi Listhaug», sa Venstre-lederen til Dagbladet denne uka.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier til ABC Nyheter at «det nok er noen personelementer» i årets valg, men han tar ingenting for gitt.

– Nå skal jeg drive valgkamp frem til ni. Vi må ikke ta noenting for gitt, sier Elvestuen som selv kjemper for sitt mandat i Oslo.

Målinger har skiftet på om Elvestuen er inne eller ute av Stortinget.

– Jeg tror vi har drevet en god valgkamp, hovedgrunnen er sakene. Folk ser at vi trenger et sterkt Venstre for å løfte næringslivet i det grønne skiftet og det er et retningsvalg om vi skal ha mer eller mindre europeisk samarbeid, sier nestlederen.

Lysbakken: SV: - Vi er i vekst fordi vi er det tydeligste alternativet til Høyre-siden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020
Siste nytt
21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 2020
Populært