Ernas velgere kan redde Venstre

Abid Raja oppfordrer velgerne til å være taktiske

Venstres leder Trine Skei Grande og Abid Raja .
Venstres leder Trine Skei Grande og Abid Raja . Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstre har vært i vekst på meningsmålingene den siste tiden. Taktiske stemmer fra Høyre-velgere kan være med på å få partiet over den magiske sperregrensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgforsker Anders Todal Jenssen advarte i forrige uke mot taktisk stemmegivning.

– Mange blir så lure at de lurer seg selv, sa han.

Men storebror Høyre vil gjerne at lillebror skal være med på feiringen, og dersom Venstre havner under sperregrensen er det meget usannsynlig med et borgerlig flertall.

Det gjør at flere tidligere Høyre-velgere kan komme til å stemme Venstre.

– Taktisk stemmegivning kan være til fordel for borgerlig side. Venstre har tidligere tjent på det. Hvis den borgerlige regjeringen skal bli sittende er av de avhengige av at Venstre og Kristelig Folkeparti kommer over sperregrensa. Dermed kan vi for eksempel se at velgere som i utgangspunktet stemmer Høyre, velger å stemme Krf eller Venstre av taktiske årsaker, sier valgforsker Johannes Bergh til ABC Nyheter.

Venstre-Abid: – Vær taktisk smarte

Venstre-profil og toppkandidat i Akershus, Abid Raja, oppforderer velgerne til å være «taktisk smarte».

Hva er sperregrensa?

* Sperregrensen på 4 prosent gjelder ved stortingsvalg.

* Den skal hindre små partier i å få stor innflytelse.

* Et parti som kommer under sperregrensen, kan få et eller flere av 150 distriktsmandater på Stortinget, men får ikke delta i kampen om 19 utjevningsmandater.

* Ved stortingsvalget i 2001 fikk Venstre 3,9 prosent og to representanter. Samme år ble Kystpartiet representert på Stortinget med Steinar Bastesen, med bare 1,7 prosent av stemmene på landsbasis, men 10,9 prosent i Nordland.

– Jeg oppfordrer folk til å være taktisk smarte. Vil du ha Erna, og vil du unngå Rødt og MDG, bør folk stemme Venstre. Vårt verdisyn kan iallfall aldri trekkes i tvil. Jeg ønsker både Høyre-folk og Arbeiderparti-folk velkomne til oss. Vi skal forvalte tilliten godt, det lover jeg, sier Raja til ABC Nyheter mandag.

Venstre-profilen sier han har møtt mange som skal stemme taktisk.

– Jeg er toppkandidat i Akershus Venstre. Jeg vet at mange fra Høyre og faktisk flere fra Arbeiderpartiet stemmer på oss taktisk. De fra Høyre vil beholde Erna, de fra Arbeiderpartiet som stemmer taktisk på oss i sluttspurten vil unngå Rødt, MDG og et stort Senterparti i regjering. Jeg ønsker alle velgere velkomne, både de som stemmer Venstre på grunn av ideologi og de som stemmer Venstre fordi det er taktisk smart å gjøre.

Forrige periode: Jonas og Siv er blitt mer enige

Hver tiende velger stemte taktisk i 2013

Statsminister Erna Solberg (H) er etter all sannsynlighet avhengig av å få Venstre over sperregrensen for å få et borgerlig flertall. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) er etter all sannsynlighet avhengig av å få Venstre over sperregrensen for å få et borgerlig flertall. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Cirka hver tiende velger stemte taktisk ved valget i 2013, ifølge Valgundersøkelsen, som Statistisk sentralbyrå (SSB) og Institutt for samfunnsforskning (ISF) utfører.

– Så likt som det er nå, kan taktisk stemmegivning avgjøre regjeringsspørsmålet, sa valgforsker Bernt Aardal til Aftenposten i august.

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Frykter velgere er blitt skremt

Raja frykter enkelte velgere er blitt skremt av en retorikk hvor en stemme på Venstre er blitt kalt «en stemme på Sylvi Listhaug».

– Venstre sitter på avgjørende nøkkelrolle for fortsatt borgerlig flertall. Oss over sperregrensen er den sikreste garantien for at Erna fortsetter som statsminister. Derfor skjønner jeg at motstandere av Venstre, av Erna og det borgerlige flertallet, forsøker å spre at en stemme på Venstre er en stemme på Frp. Slik retorikk undergraver vår demokratiske modell. Om samme logikk ble brukt på motsatt side, er altså en stemme på Arbeiderpartiet en stemme på Senterpartiet og Norge ut av EØS, og en stemme på AP er en stemme på en revolusjon i Norge som Rødt vil. Ja, jeg frykter enkelte kan bli skremt av slik retorikk, sier Raja og fortsetter:

– Jeg vil derfor trygge velgerne på to ting: Stemmer du Venstre, stemmer du frem liberale verdier og moderne løsninger, og stemmer du på Venstre får du forutsigbart og trygt ansvarlig styre med Erna som statsminister.

En måned siden: Raja: – Frp er uspiselige

Venstre i vekst

Et snitt av meningsmålingene fra nettstedet Poll of Polls viser at Venstre nå ligger an til komme seg over sperregrensen. Det har ikke partiet vært siden i vinter, ifølge nettstedet.

Bakgrunnstallene fra TV 2 sin måling i forrige uke, viste at det er 25.000 flere tidligere Høyre-velgere som sier de vil stemme Venstre, enn hva det er venstrevelgere som går motsatt vei, ifølge kanalen.

Brutto lekkasje fra Høyre til Venstre hos Respons for Aftenposten, Adressa og Bergens Tidende har vært 10.000 (18–23 aug) – 24.000 (28–30 aug) – 39.000 (4–6 sep), ifølge Poll of Polls.

Aktuelt: – Når flere velgere blir usikre den siste uken før valget, er noe galt

Elvestuen: – Et retningsvalg

I august sa Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter at hun tror Venstre vil mobilisere velgere fra Høyre.

– Når vi banker dører og står på stand, merker vi at mange som fortsatt ønsker Erna Solberg som statsminister ønsker en ny regjering uten Fremskrittpartiet, sa Skei Grande.

Fakta om Venstre

* Norsk sosialliberalt parti

* Norges eldste parti – stiftet 1884

* Leder: Trine Skei Grande

* Partiet har i dag ni stortingsrepresentanter

* Oppslutning siste stortingsvalg (2013): 5,2 prosent

* Oppslutning siste fylkestingsvalg (2015): 5,0 prosent

* Oppslutning siste kommunevalg (2015): 5,5 prosent

* Beste stortingsvalg siden 1945: 9,8 prosent (1967)

* Dårligste stortingsvalg: 3,7 prosent (1975 og 1991)

– Helt soleklart bidrar Sylvi Listhaug til å flytte stemmer fra Høyre til oss i Venstre. Ute på stand kommer veldig mange bort til meg og sier de vanligvis stemmer Høyre, men i år blir det Venstre. Forklaringen jeg får er «Sylvi Listhaug», sa Venstre-lederen til Dagbladet denne uka.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier til ABC Nyheter at «det nok er noen personelementer» i årets valg, men han tar ingenting for gitt.

– Nå skal jeg drive valgkamp frem til ni. Vi må ikke ta noenting for gitt, sier Elvestuen som selv kjemper for sitt mandat i Oslo.

Målinger har skiftet på om Elvestuen er inne eller ute av Stortinget.

– Jeg tror vi har drevet en god valgkamp, hovedgrunnen er sakene. Folk ser at vi trenger et sterkt Venstre for å løfte næringslivet i det grønne skiftet og det er et retningsvalg om vi skal ha mer eller mindre europeisk samarbeid, sier nestlederen.

Lysbakken: SV: - Vi er i vekst fordi vi er det tydeligste alternativet til Høyre-siden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Morales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad00:48 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia00:28 En person omkom i frontkollisjon i Nannestad23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Siste nytt
01:28VerdenMorales-tilhengere marsjerer mot Bolivias hovedstad00:48VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia00:28NorgeEn person omkom i frontkollisjon i Nannestad23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong
Populært