Ernas velgere kan redde Venstre

Abid Raja oppfordrer velgerne til å være taktiske

Venstres leder Trine Skei Grande og Abid Raja .
Venstres leder Trine Skei Grande og Abid Raja . Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstre har vært i vekst på meningsmålingene den siste tiden. Taktiske stemmer fra Høyre-velgere kan være med på å få partiet over den magiske sperregrensa. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgforsker Anders Todal Jenssen advarte i forrige uke mot taktisk stemmegivning.

– Mange blir så lure at de lurer seg selv, sa han.

Men storebror Høyre vil gjerne at lillebror skal være med på feiringen, og dersom Venstre havner under sperregrensen er det meget usannsynlig med et borgerlig flertall.

Det gjør at flere tidligere Høyre-velgere kan komme til å stemme Venstre.

– Taktisk stemmegivning kan være til fordel for borgerlig side. Venstre har tidligere tjent på det. Hvis den borgerlige regjeringen skal bli sittende er av de avhengige av at Venstre og Kristelig Folkeparti kommer over sperregrensa. Dermed kan vi for eksempel se at velgere som i utgangspunktet stemmer Høyre, velger å stemme Krf eller Venstre av taktiske årsaker, sier valgforsker Johannes Bergh til ABC Nyheter.

Venstre-Abid: – Vær taktisk smarte

Venstre-profil og toppkandidat i Akershus, Abid Raja, oppforderer velgerne til å være «taktisk smarte».

Hva er sperregrensa?

* Sperregrensen på 4 prosent gjelder ved stortingsvalg.

* Den skal hindre små partier i å få stor innflytelse.

* Et parti som kommer under sperregrensen, kan få et eller flere av 150 distriktsmandater på Stortinget, men får ikke delta i kampen om 19 utjevningsmandater.

* Ved stortingsvalget i 2001 fikk Venstre 3,9 prosent og to representanter. Samme år ble Kystpartiet representert på Stortinget med Steinar Bastesen, med bare 1,7 prosent av stemmene på landsbasis, men 10,9 prosent i Nordland.

– Jeg oppfordrer folk til å være taktisk smarte. Vil du ha Erna, og vil du unngå Rødt og MDG, bør folk stemme Venstre. Vårt verdisyn kan iallfall aldri trekkes i tvil. Jeg ønsker både Høyre-folk og Arbeiderparti-folk velkomne til oss. Vi skal forvalte tilliten godt, det lover jeg, sier Raja til ABC Nyheter mandag.

Venstre-profilen sier han har møtt mange som skal stemme taktisk.

– Jeg er toppkandidat i Akershus Venstre. Jeg vet at mange fra Høyre og faktisk flere fra Arbeiderpartiet stemmer på oss taktisk. De fra Høyre vil beholde Erna, de fra Arbeiderpartiet som stemmer taktisk på oss i sluttspurten vil unngå Rødt, MDG og et stort Senterparti i regjering. Jeg ønsker alle velgere velkomne, både de som stemmer Venstre på grunn av ideologi og de som stemmer Venstre fordi det er taktisk smart å gjøre.

Forrige periode: Jonas og Siv er blitt mer enige

Hver tiende velger stemte taktisk i 2013

Statsminister Erna Solberg (H) er etter all sannsynlighet avhengig av å få Venstre over sperregrensen for å få et borgerlig flertall. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) er etter all sannsynlighet avhengig av å få Venstre over sperregrensen for å få et borgerlig flertall. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Cirka hver tiende velger stemte taktisk ved valget i 2013, ifølge Valgundersøkelsen, som Statistisk sentralbyrå (SSB) og Institutt for samfunnsforskning (ISF) utfører.

– Så likt som det er nå, kan taktisk stemmegivning avgjøre regjeringsspørsmålet, sa valgforsker Bernt Aardal til Aftenposten i august.

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Frykter velgere er blitt skremt

Raja frykter enkelte velgere er blitt skremt av en retorikk hvor en stemme på Venstre er blitt kalt «en stemme på Sylvi Listhaug».

– Venstre sitter på avgjørende nøkkelrolle for fortsatt borgerlig flertall. Oss over sperregrensen er den sikreste garantien for at Erna fortsetter som statsminister. Derfor skjønner jeg at motstandere av Venstre, av Erna og det borgerlige flertallet, forsøker å spre at en stemme på Venstre er en stemme på Frp. Slik retorikk undergraver vår demokratiske modell. Om samme logikk ble brukt på motsatt side, er altså en stemme på Arbeiderpartiet en stemme på Senterpartiet og Norge ut av EØS, og en stemme på AP er en stemme på en revolusjon i Norge som Rødt vil. Ja, jeg frykter enkelte kan bli skremt av slik retorikk, sier Raja og fortsetter:

– Jeg vil derfor trygge velgerne på to ting: Stemmer du Venstre, stemmer du frem liberale verdier og moderne løsninger, og stemmer du på Venstre får du forutsigbart og trygt ansvarlig styre med Erna som statsminister.

En måned siden: Raja: – Frp er uspiselige

Venstre i vekst

Et snitt av meningsmålingene fra nettstedet Poll of Polls viser at Venstre nå ligger an til komme seg over sperregrensen. Det har ikke partiet vært siden i vinter, ifølge nettstedet.

Bakgrunnstallene fra TV 2 sin måling i forrige uke, viste at det er 25.000 flere tidligere Høyre-velgere som sier de vil stemme Venstre, enn hva det er venstrevelgere som går motsatt vei, ifølge kanalen.

Brutto lekkasje fra Høyre til Venstre hos Respons for Aftenposten, Adressa og Bergens Tidende har vært 10.000 (18–23 aug) – 24.000 (28–30 aug) – 39.000 (4–6 sep), ifølge Poll of Polls.

Aktuelt: – Når flere velgere blir usikre den siste uken før valget, er noe galt

Elvestuen: – Et retningsvalg

I august sa Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter at hun tror Venstre vil mobilisere velgere fra Høyre.

– Når vi banker dører og står på stand, merker vi at mange som fortsatt ønsker Erna Solberg som statsminister ønsker en ny regjering uten Fremskrittpartiet, sa Skei Grande.

Fakta om Venstre

* Norsk sosialliberalt parti

* Norges eldste parti – stiftet 1884

* Leder: Trine Skei Grande

* Partiet har i dag ni stortingsrepresentanter

* Oppslutning siste stortingsvalg (2013): 5,2 prosent

* Oppslutning siste fylkestingsvalg (2015): 5,0 prosent

* Oppslutning siste kommunevalg (2015): 5,5 prosent

* Beste stortingsvalg siden 1945: 9,8 prosent (1967)

* Dårligste stortingsvalg: 3,7 prosent (1975 og 1991)

– Helt soleklart bidrar Sylvi Listhaug til å flytte stemmer fra Høyre til oss i Venstre. Ute på stand kommer veldig mange bort til meg og sier de vanligvis stemmer Høyre, men i år blir det Venstre. Forklaringen jeg får er «Sylvi Listhaug», sa Venstre-lederen til Dagbladet denne uka.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen sier til ABC Nyheter at «det nok er noen personelementer» i årets valg, men han tar ingenting for gitt.

– Nå skal jeg drive valgkamp frem til ni. Vi må ikke ta noenting for gitt, sier Elvestuen som selv kjemper for sitt mandat i Oslo.

Målinger har skiftet på om Elvestuen er inne eller ute av Stortinget.

– Jeg tror vi har drevet en god valgkamp, hovedgrunnen er sakene. Folk ser at vi trenger et sterkt Venstre for å løfte næringslivet i det grønne skiftet og det er et retningsvalg om vi skal ha mer eller mindre europeisk samarbeid, sier nestlederen.

Lysbakken: SV: - Vi er i vekst fordi vi er det tydeligste alternativet til Høyre-siden

Personvernpolicy