Meny

Ny strid om beredskapssenteret etter Ap-løfte:

– Vil gi utsettelse på inntil tre år og koste 500 millioner ekstra

Beredskapstroppen i politiet skal holde til på det nye beredskapssenteret som er ventet å stå klart høsten 2020. Foto: Foto: Forsvaret/Ole Sverre Haugli

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byggingen av politiets nye beredskapssenter i Akershus kan bli tre år forsinket, koste en halv milliard mer og føre til dårligere funksjonalitet hvis Ap-løfte blir vedtatt, ifølge justisministeren. – Skremselspropaganda, svarer Ap.

– Det ville vært flere steg tilbake, vi måtte starte på nytt med utredninger og planer, sier Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter.

Ifølge Østlandets Blad ønsker ordfører i Ski, Tuva Moflag (Ap) at Arbeiderpartiet «skal jobbe for å bygge inn mer av skytebanene på beredskapssenteret». Hun lover å «bygge inn mer» på beredskapssenteret enn regjeringen har planlagt, og hevder det er avklart med partiet sentralt.

– Det å bygge inn mer og stoppe støyen blir en prioritering for oss, sa ordfører i Ski kommune, Tuva Moflag, mandag til applaus fra aksjonistene i Stopp Støyen.

Hun lovet samtidig tilhørerne at «dette er forankret med justispolitikerne våre».

Med seg på presseseansen hvor løftet ble lansert, hadde Ap-ordføreren med seg Ap-topp Anniken Huitfeldt og toppkandidatene i Akershus Ap.

Bakgrunn: 10.000 boliger trues av politistøy

Amundsen: – Store konsekvenser

Det nye beredskapssenteret på Taraldrud har møtt massive protester fra naboer til det kommende senteret og foreldre i området.

Reguleringsplanen med utendørs skytebaner ble vedtatt 18. august.

Planen er at senteret skal stå klar høsten 2020, og nå hevder justis- og beredskapsdepartementet og Per-Willy Amundsen (Frp) at lovnaden fra ordføreren vil utsette prosjektet med inntil tre år.

– Politiet vil ikke få de kvalitetene og den funksjonaliteten de ønsker seg, sier han.

Justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: NTB scanpix

Amundsen har tross press fra lokalbefolkningen og opposisjonen avvist at det vil være aktuelt å bygge inn skytebanene for å hindre støy.

Les også: Støre kritisk til Solbergs beredskapsarbeid

– Forsinkelse på inntil tre år og 500 millioner ekstra

Politiavdelingen i justis- og beredskapdepartementet bekrefter overfor ABC Nyheter at en innbygging av en eller flere skytebaner på Taraldrud vil innebære følgende:

  1. Forsinket med inntil tre år på grunn av ytterligere prosjektering og kvalitetssikring.
  2. Vesentlig dyrere – omlag 500 millioner kroner for innbygging av 200 meters banen.
  3. Dårligere funksjonalitet – all trening som kan skje innendørs er lagt innendørs. Sidende fleste terrorhendelser skjer utendørs, må politiet også trene utendørs.

– Hele prosjekteteringen på Taraldrud har tatt kortere tid enn hva dere skisserer det vil ta å bygge inn skytebaner?

– Vi har jobbet på høygir og var nødt til å skrote Alnabru som var et dårlig prosjekt. Poenget er at å ha et overbygd anlegg er et helt annet prosjekt enn dagens løsning, som politiet vil ha.

Slår tilbake: – Skremselspropaganda

Ordfører Tuva Moflag sier til ABC Nyheter at Amundsen driver «skremselspropaganda».

Politiets nasjonale beredskapssenter skal bygges og etableres her på Taraldrud i Ski kommune på grensen til Oslo og Oppegård kommune. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg har ikke bedt om noen ny konsekvensutredning. Jeg er opptatt at vi gjør det vi kan for å dempe støyen. Her driver statsråden skremselspropaganda. For meg virker det helt utenkelig at det vil ta like lang tid å finne ut hvordan vi kan dempe støyen som å planlegge hele senteret, sier hun.

Bakgrunn: 10.000 boliger trues av politistøy

Arbeiderpartiet sentralt lover fremdrift

Justispolitiker og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, avviser overfor ABC Nyheter at de vil gjøre endringer som utsetter fremdriften av beredskapssenteret. Men er åpen for å gjøre endringer.

Jorodd Asphjell (Ap) sier partiet ikke ønsker en ny konsekvensutredning som vil forsinke beredskapssenteret. Til høyre partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Arbeiderpartiet vil sikre fremdrift av beredskapssenteret. Jeg vil si som Erna, at jeg ville ordlagt meg litt annerledes! Men jeg skjønner Tuva sitt gode engasjement, sier Asphjell.

Tuva Moflag skriver i en SMS til ABC Nyheter at Akershus Arbeiderparti står fast på sitt krav.

– Akershus Arbeiderparti står fast på vårt krav om at vi gjøre alt vi kan for å redusere støy ved barnehager og skoler. Også dersom det betyr å bygge inn deler av anlegget. Dette er godt kjent for justiskomiteens medlemmer, og de er innstilt på å finne løsninger som begrenser støyen. Vi har tro på at vi får til dette uten å forsinke prosjektet, skriver Moflag.

Asphjell understreker at de støtter ønsket om mindre støy, men ingen utsettelse av fremdriften.

– Der er du og Moflag enige, men ikke om å bygge inn skytebanene?

– Det har ikke vi sagt noen ting om, svarer Asphjell.

– Justisdepartementet hevdet det vil ta to til tre år å bygge inn mer. Ordføreren har lovet å bygge inn mer. Støtter Arbeiderpartiet det, eller ikke?

– Vi ønsker ingen utsettelse, så da vil det bety at dette eventuelt gjøres på et senere tidspunkt. Viktigste nå er at det ikke blir utsettelse, svarer Asphjell og avviser at det vil komme en ny konsekvensutredning.

Les også: Politiets beredskapssenter til Ski

Amundsen: – Mister troverdighet som et styringsparti

Justisminister Per-Willy Amundsen sier til ABC Nyheter at han er glad for at Ap sentralt ikke støtter forslaget, men er sjokkert over Asphjell sier en innbygging «kan gjøres på et senere tidspunkt»

– Det bekrefter at Arbeiderpartiet dobbeltkommuniserer i saken. Partiet sier forskjellig ting nasjonalt og lokalt, sier Amundsen og understreker at det er fagavdelingen i departementet som har sagt hva en innbygging vil få av konsekvenser.

Amundsen mener Arbeiderpartiet fremstår presset.

– Det er et mønster fra Arbeiderpartiet nå rett før valget. I mange saker kommuniserer de ulikt. Det virker som et opportunistisk valgfrieri fra et parti som ikke tar ansvar, sier Amundsen.

– Dobbeltkommunikasjonen kommer fra en ordfører, men det er ikke hvem som helst som var med da lovnaden ble presentert, sier Amundsen og viser til Anniken Huitfeldt.

– Det er ren populisme fra et parti som er presset, konkluderer han og mener Ap mister troverdighet som styringsparti.

Beredskapstroppen i politiet skal holde til på det nye beredskapssenteret som er ventet å stå klart høsten 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, var det stor politisk enighet om at et senter for de nasjonale antiterrorstyrkene måtte på plass. «Og det hastet», for å bruke Gjørv-kommisjonens ord.

Nær 20 tomter er vurdert og vraket. Statsbygg fratatt oppdraget. Minst 100 millioner kroner brukt på utredninger.

Se tidslinjen for arbeidet med et beredskapssenter i Norge:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:33 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp
Siste nytt
23:33VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp
Populært