Ny strid om beredskapssenteret etter Ap-løfte:

– Vil gi utsettelse på inntil tre år og koste 500 millioner ekstra

<p>Beredskapstroppen i politiet skal holde til på det nye beredskapssenteret som er ventet å stå klart høsten 2020.</p>
Beredskapstroppen i politiet skal holde til på det nye beredskapssenteret som er ventet å stå klart høsten 2020. Foto: Foto: Forsvaret/Ole Sverre Haugli

Byggingen av politiets nye beredskapssenter i Akershus kan bli tre år forsinket, koste en halv milliard mer og føre til dårligere funksjonalitet hvis Ap-løfte blir vedtatt, ifølge justisministeren. – Skremselspropaganda, svarer Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det ville vært flere steg tilbake, vi måtte starte på nytt med utredninger og planer, sier Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter.

Ifølge Østlandets Blad ønsker ordfører i Ski, Tuva Moflag (Ap) at Arbeiderpartiet «skal jobbe for å bygge inn mer av skytebanene på beredskapssenteret». Hun lover å «bygge inn mer» på beredskapssenteret enn regjeringen har planlagt, og hevder det er avklart med partiet sentralt.

– Det å bygge inn mer og stoppe støyen blir en prioritering for oss, sa ordfører i Ski kommune, Tuva Moflag, mandag til applaus fra aksjonistene i Stopp Støyen.

Hun lovet samtidig tilhørerne at «dette er forankret med justispolitikerne våre».

Med seg på presseseansen hvor løftet ble lansert, hadde Ap-ordføreren med seg Ap-topp Anniken Huitfeldt og toppkandidatene i Akershus Ap.

Bakgrunn: 10.000 boliger trues av politistøy

Amundsen: – Store konsekvenser

Det nye beredskapssenteret på Taraldrud har møtt massive protester fra naboer til det kommende senteret og foreldre i området.

Reguleringsplanen med utendørs skytebaner ble vedtatt 18. august.

Planen er at senteret skal stå klar høsten 2020, og nå hevder justis- og beredskapsdepartementet og Per-Willy Amundsen (Frp) at lovnaden fra ordføreren vil utsette prosjektet med inntil tre år.

– Politiet vil ikke få de kvalitetene og den funksjonaliteten de ønsker seg, sier han.

Justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: NTB scanpix
Justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: NTB scanpix

Amundsen har tross press fra lokalbefolkningen og opposisjonen avvist at det vil være aktuelt å bygge inn skytebanene for å hindre støy.

Les også: Støre kritisk til Solbergs beredskapsarbeid

– Forsinkelse på inntil tre år og 500 millioner ekstra

Politiavdelingen i justis- og beredskapdepartementet bekrefter overfor ABC Nyheter at en innbygging av en eller flere skytebaner på Taraldrud vil innebære følgende:

  1. Forsinket med inntil tre år på grunn av ytterligere prosjektering og kvalitetssikring.
  2. Vesentlig dyrere – omlag 500 millioner kroner for innbygging av 200 meters banen.
  3. Dårligere funksjonalitet – all trening som kan skje innendørs er lagt innendørs. Sidende fleste terrorhendelser skjer utendørs, må politiet også trene utendørs.

– Hele prosjekteteringen på Taraldrud har tatt kortere tid enn hva dere skisserer det vil ta å bygge inn skytebaner?

– Vi har jobbet på høygir og var nødt til å skrote Alnabru som var et dårlig prosjekt. Poenget er at å ha et overbygd anlegg er et helt annet prosjekt enn dagens løsning, som politiet vil ha.

Slår tilbake: – Skremselspropaganda

Ordfører Tuva Moflag sier til ABC Nyheter at Amundsen driver «skremselspropaganda».

Politiets nasjonale beredskapssenter skal bygges og etableres her på Taraldrud i Ski kommune på grensen til Oslo og Oppegård kommune. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Politiets nasjonale beredskapssenter skal bygges og etableres her på Taraldrud i Ski kommune på grensen til Oslo og Oppegård kommune. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg har ikke bedt om noen ny konsekvensutredning. Jeg er opptatt at vi gjør det vi kan for å dempe støyen. Her driver statsråden skremselspropaganda. For meg virker det helt utenkelig at det vil ta like lang tid å finne ut hvordan vi kan dempe støyen som å planlegge hele senteret, sier hun.

Bakgrunn: 10.000 boliger trues av politistøy

Arbeiderpartiet sentralt lover fremdrift

Justispolitiker og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, avviser overfor ABC Nyheter at de vil gjøre endringer som utsetter fremdriften av beredskapssenteret. Men er åpen for å gjøre endringer.

Jorodd Asphjell (Ap) sier partiet ikke ønsker en ny konsekvensutredning som vil forsinke beredskapssenteret. Til høyre partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jorodd Asphjell (Ap) sier partiet ikke ønsker en ny konsekvensutredning som vil forsinke beredskapssenteret. Til høyre partileder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Arbeiderpartiet vil sikre fremdrift av beredskapssenteret. Jeg vil si som Erna, at jeg ville ordlagt meg litt annerledes! Men jeg skjønner Tuva sitt gode engasjement, sier Asphjell.

Tuva Moflag skriver i en SMS til ABC Nyheter at Akershus Arbeiderparti står fast på sitt krav.

– Akershus Arbeiderparti står fast på vårt krav om at vi gjøre alt vi kan for å redusere støy ved barnehager og skoler. Også dersom det betyr å bygge inn deler av anlegget. Dette er godt kjent for justiskomiteens medlemmer, og de er innstilt på å finne løsninger som begrenser støyen. Vi har tro på at vi får til dette uten å forsinke prosjektet, skriver Moflag.

Asphjell understreker at de støtter ønsket om mindre støy, men ingen utsettelse av fremdriften.

– Der er du og Moflag enige, men ikke om å bygge inn skytebanene?

– Det har ikke vi sagt noen ting om, svarer Asphjell.

– Justisdepartementet hevdet det vil ta to til tre år å bygge inn mer. Ordføreren har lovet å bygge inn mer. Støtter Arbeiderpartiet det, eller ikke?

– Vi ønsker ingen utsettelse, så da vil det bety at dette eventuelt gjøres på et senere tidspunkt. Viktigste nå er at det ikke blir utsettelse, svarer Asphjell og avviser at det vil komme en ny konsekvensutredning.

Les også: Politiets beredskapssenter til Ski

Amundsen: – Mister troverdighet som et styringsparti

Justisminister Per-Willy Amundsen sier til ABC Nyheter at han er glad for at Ap sentralt ikke støtter forslaget, men er sjokkert over Asphjell sier en innbygging «kan gjøres på et senere tidspunkt»

– Det bekrefter at Arbeiderpartiet dobbeltkommuniserer i saken. Partiet sier forskjellig ting nasjonalt og lokalt, sier Amundsen og understreker at det er fagavdelingen i departementet som har sagt hva en innbygging vil få av konsekvenser.

Amundsen mener Arbeiderpartiet fremstår presset.

– Det er et mønster fra Arbeiderpartiet nå rett før valget. I mange saker kommuniserer de ulikt. Det virker som et opportunistisk valgfrieri fra et parti som ikke tar ansvar, sier Amundsen.

– Dobbeltkommunikasjonen kommer fra en ordfører, men det er ikke hvem som helst som var med da lovnaden ble presentert, sier Amundsen og viser til Anniken Huitfeldt.

– Det er ren populisme fra et parti som er presset, konkluderer han og mener Ap mister troverdighet som styringsparti.

Beredskapstroppen i politiet skal holde til på det nye beredskapssenteret som er ventet å stå klart høsten 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Beredskapstroppen i politiet skal holde til på det nye beredskapssenteret som er ventet å stå klart høsten 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, var det stor politisk enighet om at et senter for de nasjonale antiterrorstyrkene måtte på plass. «Og det hastet», for å bruke Gjørv-kommisjonens ord.

Nær 20 tomter er vurdert og vraket. Statsbygg fratatt oppdraget. Minst 100 millioner kroner brukt på utredninger.

Se tidslinjen for arbeidet med et beredskapssenter i Norge:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:34 USAs energiminister går av00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere
Siste nytt
00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:34VerdenUSAs energiminister går av00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere
Populært