Jan Tore Sanner: – Mange lillavelgere som savner Jens Stoltenberg

Oslo 20170310. Statsminister Erna Solberg på Høyres landsmøte fredag sammen med Jan Tore Sanner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20170310. Statsminister Erna Solberg på Høyres landsmøte fredag sammen med Jan Tore Sanner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Tore Sanner advarer mot et «rødgrønt eksperiment» hvis Høyre taper valget, og slår tilbake mot Trond Giskes kritikk av Erna Solberg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag kveld er det duket for valgkampens nest siste partilederdebatt før nordmenn går til urnene.

Debatten tilspisser seg mellom partiene, og i går sa Ap-nestleder Trond Giske til ABC Nyheter at Erna Solberg «åpenbart ikke lenger er sjefen»

Giske kritiserte Solberg for å ha mistet kontrollen på borgerlig side, og at ingen av Frp-statstrådene lenger lytter på henne.

– Det er en lederoppgave å ta vare på Norge, og at fellesskapen og tilliten som finnes i det norske samfunnet ikke brytes ned, og det er Erna Solberg som bestemmer hvilke grenser som er for deres opptredener. Men nå er det ingen grenser. Statsrådene gjør som de vil, også sier Erna Solberg i etterkant at «jeg ville kanskje ikke uttrykt meg sånn». Det er åpenbart at Erna ikke lenger er sjefen, sa Giske.

Advarer mot «noe helt nytt»

Nå rykker Høyres nestleder Jan Tore Sanner ut for å advare velgerne mot det som er noe «helt nytt i norsk politikk».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge står foran et viktig veivalg. Skal vi fortsette med en politikk som virker. Eller utsette landet for et eksperiment hvor MDG, SV, Rødt og Senterpartiet får en sterk påvirkning på kursen videre, sier Sanner til ABC Nyheter.

Onsdagens TV 2- måling gir 77 mandater til Ap, Sp og SV, mens de borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF til sammen kaprer 88 mandater.

Aps svalestup på meningsmålingene har fått mye oppmerksomhet, fra rundt 36 prosent ved årsskiftet til rundt 27 prosent i dag, ifølge nettstedet Poll of polls.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målingene viser at Ap vil være avhengig av SV, MDG, Sp og kanskje Rødt for å stable en regjering på beina, og for å få gjennom budsjettet og politikk. Valget står mellom trygg og forutsigbar styring med Erna, eller et rødgrønt eksperiment, sier Høyre-toppen.

– Støre har sagt han ikke vil sitte i regjering med MDG og Rødt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et svekket Arbeiderpartiet vil måtte samarbeide med med MDG og Rødt om budsjetter, og ytterpunktene i norsk politikk vil få reell innflytelse. Er det noe bedrifter og arbeidsplasser ikke trenger er det eksperimenter, svarer Sanner og peker på blant annet skatteøkninger.

Han er bekymret for fremtiden til olje- og gassektoren og arbeidsplasser langs hele kysten hvis MDG skal samarbeide med Støre.

– Høyre har fått kritikk av Arbeiderpartiet for å trekke ytre-høyre inn i regjering. Har ikke dere gjort det samme som du nå advarer mot?

– Alle partiene Støre må samarbeide med, er partier som ligger til venstre for Arbeiderpartiet og som representerer ytterpunkter. Høyre står i sentrum, mellom KrF, Venstre og Fremskrittspartiet. Det gir trygg og forutsigbar styring.

Les også: Valgforsker om Ap-krise: – Det som skjer, er det verste som kan skje

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeiderpartiet har bommet fundamentalt

– Arbeiderpartiet har blitt kraftig svekket gjennom valgkampen, velgerne kjenner seg ikke igjen i skremmebilde partiet tegnet, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til ABC Nyheter, og mener Arbeiderpartiets strategi har feilet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeiderpartiet har bommet fundamentalt, og det tror jeg snart Arbeiderpartiet begynner å erkjenne. De startet med å peke på økonomisk krise, så har det vært vekst i den norsk økonomi, så pekte de på arbeidsledighet, så er ledigheten på ei ned etter oljeprissjokket. Nå har de gitt opp skremmebilde av norsk økonomi, så da angriper de Frp og Erna uten troverdighet. Det er et famlende og desperat forsøk av Arbeiderpartiet, sier Sanner.

Les også: Støre advarer mot et kaldere samfunn med Solberg ved roret

Les også: NHO: Nullskatteytere er en myte

– Mange savner Stoltenberg

Sanner som i regjeringsperioden har vært kommunal- og moderniseringsminister, har hatt ansvaret for kommunereformen til regjeringen. Han er også kritisk til Arbeiderpartiets utvikling under Støre, og peker blant annet på at de har åpnet for å reversere kommunesammenslåinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er stor forskjell på Jens Soltenberg og Jonas Gahr Støre. Mange lillavelgere savner Stoltenbergs forutsigbarhet og reformvilje. Støre har alliert seg med «revererseringskameratene», og ser ikke fremover, men bakover, sier Sanner.

Han viser til Senterpartiets krav om å reversere sammenslåinger av kommuner, reversere politireformen og SV og SPs skepsis til EØS-avtalen.

Arbeiderpartiet har selv lovet at de vil innvilge skilsmisse til kommuner som er blitt slått sammen med tvang om de vinner valget i år.

– Vi må møte dagens utfordringer med en arbeidsmiljølov, kommuneinndelingen og en politistruktur som tilhører nåtiden og fremtiden, sier Sanner.

Arbeiderpartiet har ikke svart på ABC Nyheters to henvendelser torsdag, men les gårsdagen kritikk fra Giske her:

– Det er åpenbart at Erna ikke lenger er sjefen