Sosial dumping i norske farvann:Pollestad (Sp) – Regjeringen driver et uverdig spill med norske sjøfolk

SJØFOLK: – Grunnen til at Monica Mælands varsel om utredning av norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann ble stoppet, var åpenbart at noen grep inn, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad.
SJØFOLK: – Grunnen til at Monica Mælands varsel om utredning av norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann ble stoppet, var åpenbart at noen grep inn, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringsminister Monica Mæland (H) signaliserte at hun går inn for å utrede om norske lønns- og arbeidsvilkår kan innføres i norske farvann. Dagen etter trakk hun det tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette sa Høyre og Frp:

Da Stortinget behandlet Revidert nasjonalbudsjett for 2017, sluttet regjeringspartiene Høyre og Frp seg til ønsket om å utrede norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann, med følgende bemerkning:

«Disse medlemmer viser til at det foreslås en utreding som skal klargjøre om og eventuelt hvordan det kan stilles krav til norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann og på norsk sokkel under den forut-setning av flaggstatsprinsippet ikke utfordres.

Under den forutsetning stiller disse medlemmer seg bak at det gjennomføres en utredning. Disse medlemmer mener en slik utredning også må vurdere mulige negative handelsmessige virkninger av økt proteksjonisme for Norge i et bredere perspektiv, herunder om og eventuelt i hvilken utstrekning dette kan påvirke andre eksportnæringer negativt.»

Ett av de største traumene for norske sjøfolk er at det i motsetning til på landjorda, er fritt fram for å gi blaffen i norske lønns- og arbeidsvilkår til sjøs.

De siste månedene har spørsmålet om i det minste å utrede hva som kan gjøres for å stoppe sosial dumping, blitt en del av valgkampen.

Men nå kan Senterpartiets næringspolitiske talsmann Geir Pollestad berette om en oppsiktsvekkende utvikling:

– Helt siden Stoltenberg II-regjeringen har vi varslet en slik utredning om å utrede å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår langs norskekysten. Men det ble stoppet av regjeringsskiftet i 2013, innleder han.

– Så har vi med støtte fra SV og Ap foreslått å sette i gang en slik utredning.

De fire samarbeidspartiene Høyre, Frp, Venstre og KrFhar har alltid uttalt seg positivt, men alltid stemt mot, forteller Sp-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det skjedde ingenting

Men i juni skjedde det noe i forbindelse med Stortingets behandling av det reviderte nasjonalbudsjettet for 2017.

– Da uttalte et samlet Storting seg positivt til dette, forteller Pollestad (se faktaboks).

– Så fikk jeg en mistanke om at dette var noe som skjedde fordi det var valgkamp, sier Geir Pollestad.

– Det skjedde ingenting. Jeg ble kontaktet av sjømannsorganisasjonene som spurte hvor det ble av utredningen, legger han til.

Monica Mæland reagerer med raseri på det han sier.

Les: Monica Mæland (H): – Pollestad lyver om sjømannslønn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra alt til ingenting?

Pollestad sendte et skriftlig spørsmål til næringsminister Monica Mæland og fikk et svar 4. september.

– Jeg ble positivt overrasket. Hun gikk inn både for en ekstern utredning og ta med partene i arbeidet underveis, sier Pollestad og viser en kopi av svaret til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var jeg strålende fornøyd med. Men – dagen etter, 5. september, trekker hun tilbake svaret og kommer med et nytt svar som er ingenting, forteller han.

«Jeg inviterte i forrige uke partene i næringen til et innledende møte for å drøfte oppfølgingen av saken. Arbeidet vil iverksettes umiddelbart i etterkant av møtet.», er alt Mæland svarer ifølge Stortingets nettsted nå.

– Og det møtet hun henviser til, er planlagt til etter valget, sier Pollestad megetsigende.

Les kommentar: Norske sjøfolk er fritt vilt

– Noen må ha reagert

Forklaringen Pollestad fikk fra departementet, var at det første svaret berodde på en saksbehandlingsfeil.

– Det har jeg ingen tro på. Forslaget er skrevet og sendt til Stortinget. Jeg har selv erfaring som statssekretær og vet at det ikke blir sendt feil svar til Stortinget.

– Grunnen til at løftet om utredning ble stoppet, må være at det har kommet reaksjoner – enten internt fra regjeringa eller fra utsiden, sier Pollestad, som denne stortingsperioden er leder for Stortingets næringskomité.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Mæland hadde til hensikt å gjøre det sjømannsorganisasjonene og LO har krevd, ville det ikke vært noe problem. At det var viktig å trekke tilbake løftet om at dette nå skal utredes, er et klart tegn på at hun har tenkt noe annet, sier Geir Pollestad, og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Monica Mæland driver et uverdig spill med norske sjøfolk. Det er åpenbart at det ikke er regjeringens politikk å starte en reell prosess. Etter valget vil det bli en skinnprosess – vel og merke hvis de fortsetter i regjering.

Les Sp-kommentar: – Norske sjøfolk blir igjen dolket i ryggen av Høyre

Ønsker ikke å konkludere nå

– Dette skyldes at feil svarbrev ble sendt 4. september. Stortinget fikk oversendt det riktige svaret dagen etter, skriver Nærings- og fiskeridepartementets kommunikasjonssjef Trond Viken til ABC Nyheter.

– Næringsministeren vil selvfølgelig følge opp Stortingets vedtak om en utredning. Som det fremgår av svarbrevet, er partene invitert til et møte for å drøfte oppfølgningen av saken og oppstart av arbeidet vil iverksettes umiddelbart i etterkant av møtet, kommenterer han anklagen fra Geir Pollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Næringsministeren ønsker ikke å konkludere overfor Stortinget om hvordan saken skal følges opp, før den er grundig drøftet med organisasjonene, legger han til.

Det opprinnelige svaret gikk altså ut på både å snakke med organisasjonene - og å utrede spørsmålet.

Utviklingen, som kan bli avhengig av stortingsvalget, er også LO sentralt opptatt av.

– Vi har tradisjon for at slike viktige spørsmål utredes av partene i fellesskap. Her snakker vi om at tusenvis av norske arbeidsplasser trues av sosial dumping. Det får alvorlige konsekvenser for hver enkelt som rammes, og lokalsamfunnene de er en del av. I tillegg får det negative konsekvenser for hele den norske maritime klyngen, som mister verdifull erfaringsbasert kompetanse, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i meldingen fra sjømannsorganisasjonene.