EU-domstolen om fordeling av migranter:Slovakia og Ungarn tapte sak om migrantkvoter i EU-domstolen

STORT PRESS: I Hellas og Italia sitter hundretusener av flyktninger og migranter fast. Her bruker politiet i Roma vannkanoner 17. august for å oppløse en migrantleir sentralt i byen.
STORT PRESS: I Hellas og Italia sitter hundretusener av flyktninger og migranter fast. Her bruker politiet i Roma vannkanoner 17. august for å oppløse en migrantleir sentralt i byen. Foto: Stringer . / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-domstolen avviste onsdag Slovakias og Ungarns påstand om at de kan nekte å ta imot kvoter av migranter fastsatt av flertallet i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slovakia og Ungarn tapte sin anke i dommen ved EU-domstolen i Luxembourg, og er dermed forpliktet til å ta imot henholdsvis 902 og 1294 flyktninger og migranter fra Hellas og Italia.

Det går fram av avgjørelsen, der de to landenes søksmål mot Det europeiske råd ble avvist.

Bakgrunnen for saken er migrantkrisen som vokste til store høyder i 2015, med hundretusener av migranter som ankom strendene i Hellas og Italia.

EU besluttet da i løpet av to år å flytte 120.000 migranter fra disse to landene og fordele dem på kvoter fastsatt i Brussel for de øvrige EU-landene.

Dette motsatte Slovakia og Ungarn på prinsipielt grunnlag, idet de mener at EU ikke har myndighet til å pålegge dem hvor mange migranter, og hvem, et land skal ta imot.

Ifølge dem måtte et slikt vedtak i så fall bli enstemmig vedtatt av ministrene, hvilket ikke skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I juli anbefalte EU-domstolens generaladvokat at søksmålet fra Slovakia og Ungarn om asylkvoter må avvises, noe som altså blir oppfylt.

Les også: EU-advokat mener søksmål om asylkvoter må avvises

I ettertid har det vist seg at også de fleste andre EU-landene i praksis har nektet å oppfylle sine kvoteforpliktelser. Så langt er ca. en tredjedel av målet oppfylt, melder Svenska Dagbladet.

Norge har frivillig sluttet seg til kvoteordningen, og hadde per juni tatt imot 1345.

Les også: Justisminister Trócsányi: – At det i det hele tatt finnes et Ungarn, er et under