Valg 2017

Frp-Siv skal gi sykehjem kjøkkenet tilbake

SKÅL: Siv Jensen sjenker sykehjemmene et løfta i valginnspurten; maten skal lages på sykehjemmene. Her sammen med Vera Nordstad.
SKÅL: Siv Jensen sjenker sykehjemmene et løfta i valginnspurten; maten skal lages på sykehjemmene. Her sammen med Vera Nordstad.

FAGERBORGHJEMMET (ABC Nyheter): Eldre som ikke får i seg nok næring bekymrer Siv Jensen. Nå varsler hun en ny tilskuddsordning for å få slutt på storproduksjon av sykehjemsmat. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vet at altfor mange eldre i dag er underernærte, og det bekymrer oss. Det handler om at de får for dårlig mat og at de må spise når de ikke er sultne, sier Siv Jensen til ABC Nyheter.

De siste årene har stadig flere sykehjem mistet sitt eget kjøkken og blitt en del av et større felleskjøkken.

Ti dager før valget trekker Frp-lederen en dansk løsning inn i valgkampen.

Hun vil innføre en øremerket tilskuddsordning som kommunene kan søke på for å ruste opp eller bygge kjøkken på sine sykehjem.

– Dette er en løsning som skal føre til at sykehjemmene kan få egne kjøkken og ansette en egen kokk. Det vil bli et veldig verdifullt bidrag for å heve kvaliteten i eldreomsorgen, sier Jensen.

Danskene har brukt en nesten en halv milliard på prosjektet, og Fremskrittspartiet lover at de ikke vil ha noen lavere ambisjon for eldre i Norge.

60 prosent av eldre som bor på pleie- og omsorgshjem, er underernærte eller er i risikosonen ernæringsmessig, ifølge tall fra Helsedirektoratet i 2015.

Les også: Dobbelt så mange dør på sykehjem

- Det er nesten så vi har det litt for godt, sa Elvira Nilsen (i midten), flankert av Liv Aaberg (t.v) og Vera Nordstad (t.h). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
- Det er nesten så vi har det litt for godt, sa Elvira Nilsen (i midten), flankert av Liv Aaberg (t.v) og Vera Nordstad (t.h). Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Slik bør det være på alle sykehjem i hele Norge

Esther Tenmann er kokk på Fagerborghjemmet og viste frem kjøkkenet til Frp-leder Siv Jensen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Esther Tenmann er kokk på Fagerborghjemmet og viste frem kjøkkenet til Frp-leder Siv Jensen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Ifølge ferske tall fra Oslo kommune er 45 prosent av beboerne på sykehjem i hovedstaden i ernæringsmessig risiko.

På Fagerborghjemmet sykehjem er tallet lavere med 33 prosent, og ingen av dem er uten ernæringsmessige tiltak, ifølge statistikken.

– Her får de hjemmelaget mat som gjør at de får en helt annen følelse av at det er et hjem. Det gir dem matlyst og verdighet, sier stedfortreder for daglig leder, May Liss Waage.

– Jeg synes det er veldig viktig og helt avgjørende for en verdig alderdom at vi de får serverte ordentlig mat, sier kokk Esther Tenmann til ABC Nyheter.

Hun viser Jensen rundt på kjøkkenet og forklarer hvordan de tilrettelegger for hver enkelt.

– De får lov til å komme med forslag, og vi tilrettelegger for individuelle behov og ønsker, forklarer Tenmann.

Vera Nordstad og Bjørn Aasheim synes maten på Fagerborghjemmet løfter hverdagen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Vera Nordstad og Bjørn Aasheim synes maten på Fagerborghjemmet løfter hverdagen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Fagerborghjemmet sykehjem er blant sykehjemmene i Oslo som fortsatt har sitt eget kjøkken. Siv Jensen vil reversere nedleggelsene, og hun avviser at det er valgkampflesk.

– Jeg tenker at det bør være slik på alle sykehjem i hele Norge. Vi så hvor hyggelig eldre får det med et glass vin og hjemmelaget mat, og bare det at det lukter mat på sykehjemmet, gjør mye, sier Jensen.

– Hva kan du love, helt konkret?

– Det er jo mange sykehjem som har gjort dette allerede, og sett at de egentlig ikke sparer noen penger på å kjøpe inn ferdiglaget mat. Det er fordi de eldre spiser bedre og da får man mindre utgifter til for eksempel medisiner, sier Jensen og varsler at de vil øremerke penger til kommunene.

Les også: Ap-Jonas: Valget handler om verdier

Støre: Fire tapte år

Partienes eldreomsorg viser det veivalget årets stortingsvalg innebærer, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han la frem sine planer i eldrepolitikken. Med Høyre og Frps opplegg har kommunene knapt råd til å satse på bedre omsorg, hevdet han.

– Her får vi temaet velferd versus skattelette satt på spissen. Det jeg legger fram, kommer utvilsomt til å koste, sa Støre.

– Dere har varslet ytterligere skattekutt. Hvordan skal du ha råd til dette du lover, Siv Jensen?

– At vi ikke har råd til dette er bare tull. Vi hadde åtte år med Arbeiderpartiet og når de gikk ut av regjering var det en av de tingene de innrømmet, at de ikke hadde levert i eldreomsorgen. De lovet 12.000 sykehjemsplasser og det ble bare en våt flekk. Vi har bygget mange flere sykehjemsplasser, styrket statens bidrag og styrket utdanningen for personell som skal jobbe her. I tillegg har kommunene fått mer tilskudd enn noen gang under den rødgrønne regjeringen. At vi ikke har råd til dette er bare tøv, svarer Jensen.

Les også: Ap veteraner hjelper Støre. Willoch holder seg unna valgkampen

Frp-kilder: Har ikke gjort nok

Ifølge flere kilder i Fremskrittspartiet skulle de ønske de hadde fått mer fokus på eldrepolitikk i regjering.

– Vi skulle nok ha gjort mer, sier en kilde i partiet.

En løsning på det kan bli en egen eldreminister slik Bård Hoksrud har varslet at partiet ønsker.

Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Les også: Sykehjemsmat tar av på Facbook

Personvernpolicy