Valgkampdebatt på Petro2017:

Siv Jensen har hisset opp oljedebatten i Nord-Norge

<p>OLJE-SPRIK I NORD: SVs Torgeir Knag Fylkesnes (til høyre) og næringsminister Monica Mæland var motpoler i debatten om LoVeSe på debatten i Harstad. KrFs Ane-Marthe Sani (i midten) vil heller ikke finne se i at Nord-Norge ikke får glede av olja.</p>
OLJE-SPRIK I NORD: SVs Torgeir Knag Fylkesnes (til høyre) og næringsminister Monica Mæland var motpoler i debatten om LoVeSe på debatten i Harstad. KrFs Ane-Marthe Sani (i midten) vil heller ikke finne se i at Nord-Norge ikke får glede av olja. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Frykten i Nord-Norge for at oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja bare vil komme Vestlandet til gode, har økt etter valgkamputtalelse fra Siv Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HARSTAD (ABC Nyheter): – Framtida til norsk olje er i nord! utbrøt olje og energiminister Terje Søviknes (Frp) til oljekonferansen Petro2017 i Harstad.

– Men det samme må ikke skje med petroleum som med fisk, at man ser lyset fra trålerne, mens verdiskapingen skjer et annet sted, lød advarselen fra HR-sjef og medeier av Kimek i Kirkenes, Trine Skårvik, til politikerne.

– Vi har behov for kompetansearbeidsplasser i nord. Det er viktig for å få ungdommen hjem igjen. For Nord-Norges største og mest verdifulle eksportvare i dag er faktisk folk, sa hun.

Uroen i nord for at fordelene med å bygge ut de omstridte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) økte etter at Frp-leder Siv Jensen på valgkampturné lovet 15.000 arbeidsplasser i Rogaland hvis LoVeSe, som Frp går inn for, blir åpnet.

SKJERP DERE! - Oljenæringa mister legitimitet hvis dere gjør som trålerne, tar fisken og bringer verdiskapingen ut av regionen, advarer Trine Skårvik. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SKJERP DERE! - Oljenæringa mister legitimitet hvis dere gjør som trålerne, tar fisken og bringer verdiskapingen ut av regionen, advarer Trine Skårvik. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Petroleumsnæringa er i ferd med å miste legitimiteten blant folk i Nord-Norge. Det fører til at flere og flere er imot oljeleting og boring, sier Trine Skårvik til ABC Nyheter.

Les også: – Arbeiderpartiet har skuslet bort Lofoten, Vesterålen og Senja

– Ikke lag det til bank for statskassa

– Du får ikke meg til å snakke ned behovet for arbeidsplasser på Sør- og Vestlandet, der 50.000 arbeidsplasser har gått tapt, slo næringsminister Monica Mæland (H) fast.

Det skjedde da denne uroen for at Nord-Norge skal levere sårbare havområder til oljenæringa, mens arbeidsplassene skal komme andre steder, kom opp i politikerdebatten i Harstad.

– Vi må sikre at dette ikke bare blir en bank for statskassa og bringe masse arbeidsplasser til Vestlandet, sa KrFs Ane-Marthe Sani.

Olje- og energiminister Søviknes bekreftet at enhver utbygging i nord vil sikre aktivitet for hele leverandørindustrien. Og mesteparten av den ligger jo utenfor Nordland, Troms og Finnmark.

– Men jeg er sikker på at aktivitet i nord vil bygge opp ringvirkninger i nord, forsikret han.

Søviknes minnet om oljens og gassens betydning for å finansiere velferdsstaten.

– 13.000 milliarder er et vanvittig tall. Det næringa har bidratt med gjennom 50 år, sa Søviknes.

Les også: AUF tapte striden om Lofoten, Vesterålen og Senja

SV: – Investér milliardene i noe annet!

SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes argumenterer derimot hardt for å fullføre eksisterende felt, men ikke investere i nye.

– Ap anerkjenner Parisavtalen, men vil likevel peise på. Det er et pussig standpunkt. Vi må la olje og gass ligge, sa han til Ap-nestleder Trond Giske.

– Det er en illusjon å tro at vi skal konkurrere på kostnader med Saudi Arabia i Barentshavet. «Vi skal ha et grønt skifte, men bare når vi har pumpet opp all oljen.», ironiserte han.

Næringsminister Monica Mæland syntes det er påfallende at SV for første gang bekymrer seg for næringslivets inntjening.

Fylkesnes påpekte at det ikke er oljeselskapene, men statskassa som fyrer av miliarder av kroner til det han i kjølvannet av Parisavtalen som som en risikofylt næring.

Det skjer ved at staten betaler 78 prosent av oljeselskapenes kostnader med letevirksomheten, gjennom den såkalte refusjonsordningen.

– Refusjonsordningen har gjort at milliarder av offentlige kroner allerede er brukt i Barentshavet. De midlene kunne brukes alternativt. Dette er veldig, veldig usikre investeringer. Det offentlige bør være pådriver for å flytte kompetanse over til andre sektorer, mener SV-politikeren.

Terje Søviknes opplyser at staten på 12 år har betalt ut 97 milliarder kroner gjennom refusjonsordningen. Samtidig har bransjen gitt staten 4500 mrd i samme periode

Les også: Vannkraft er næringen Frp og Høyre har økt skatten på

Fiender i nord

Fylkesnes viser til utredninger gjort av den rødgrønne regjeringen, som viste at kun 1100 nye arbeidsplasser ville komme i Nord-Norge ved utbygging i nord.

– Og de utredningene forutsatte ilandføring, som det ikke ser ut til å bli, sier han og fortsetter:

– Vil du virkelig skaffe deg masse fiender i nord, er det bare å åpne for konsekvensutredning av LoVeSe. Da har du hele befolkningen i mot deg. Da ødelegger man for hele bransjen, sa Torgeir Knag Fylkesnes.

Personvernpolicy