Reagerer på Ola Elvestuens (V) klimautspill:Lysbakken: – Bare tøys at vi er avhengig av Brussel for norske klimatiltak

KLIMA-REAKSJON: SV-leder Audun Lysbakken og Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad vil samarbeide med EU om felles gjennomføring av klimatiltak uten å legge det under EØS-avtalen.
KLIMA-REAKSJON: SV-leder Audun Lysbakken og Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad vil samarbeide med EU om felles gjennomføring av klimatiltak uten å legge det under EØS-avtalen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fallitterklæring at Venstre mener vi skal gi fra oss ansvaret for å oppfylle norsk politikk til EU, mener Marit Arnstad (Sp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiet og SV reagerer på valgkamputspillet tirsdag fra Venstres nestleder Ola Elvestuen, om at bare en borgerlig regjering med Venstre, og norsk klimapolitikk inn i EØS-avtalen, kan sikre at Norge oppfyller FNs Parisavtale om klimakutt.

Ifølge Elvestuen er norsk klimapolitikk avhengig av at Norge legger seg under EUs sanksjonsregime, som vil medføre sanksjoner mot landet hvis myndighetene ikke oppfyller målene for klimakutt.

– Jeg er enig i målet om felles gjennomføring med EU om 40 prosent kutt i norske utslipp fra 2020-2030. Men det er en fallitterklæring at Venstre mener vi skal gi fra oss ansvaret for å oppfylle norsk politikk til EU, sier Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til ABC Nyheter.

– Denne merkverdige måten å gripe tingene an på, må bety at Elvestuen også har mistillit til regjeringen hans eget parti støtter, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Ola Elvestuen (V): – Bare en borgerlig regjering vil oppfylle Norges klimamål

– Vår innvending: Sovepute

Til nå har det såkalte Klimaforliket som alle stortingspartiene utenom Frp var med på, blitt brutt så det synger. Det fastslo hvor store klimakutt som skulle gjøres her hjemme.

– Det er tøys fra ende til annen at vi er avhengige av Brussel for å gjennomføre klimatiltak i Norge, sier SVs leder Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

– Det må innebære en dyp selvinnsikt i Venstre. De ser at de ikke klarer å få til endringer, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-nestlederen advarte om at SV og Sp vil forhindre norsk tilslutning til å bringe en avtale om felles gjennomføring av forpliktelser.

– Elvestuen lovet et taktskifte i norsk klimapolitikk. Det har kommet - ved at nedgangen i norske klimautslipp har stoppet opp, sier Audun Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår innvending mot EU-løsningen er at nettopp den blir en sovepute for norske politikere. Vi frykter at det blir altfor stor mulighet til å kjøpe seg kvoter i andre land, sier SV-lederen.

Ola Elvestuen sier til ABC Nyheter at Venstre ønsker å redusere muligheten til å kjøpe tiltak i andre land så mye som mulig.

Les også: Konfrontasjon om klima kontra TISA i valgkampdebatt

Sp ønsker klima-fellesskap med EU

SV la i sommer fram en plan som viser hvordan Norge kan kutte minst 3 millioner tonn CO2-utslipp på fire år.

– Vi kommer ikke til å skrive under en regjeringserklæring uten en forpliktelse til et kutt på 3 millioner tonn de neste fire årene, sier Lysbakken og legger til:

– Min oppfordring til Venstre er: La oss ikke konsenterere oss om klimakutt i 2030, men hva vi kan gjøre nå.

Senterpartiets Marit Arnstad anklager Elvestuen for å snakker mot bedre vitende. – Stortinget har aldri blitt forelagt at tilslutningen til EUs gjennomføringsplan skal skje gjennom EØS. I klimameldingen var det snakk om en bilateral avtale for å inngå en felles løsning med EU på klimaområdet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I ettertid har regjeringen kommet med et ønske om Protokoll 31-løsning under EØS. Det innebærer ikke tilslutning til EUs «fire friheter».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vi sagt vi er åpne for å vurdere. Men å gjøre dette til en del av EØS-avtalen, har Stortinget aldri drøftet, sier Arnstad og legger til:

– Sp kan godt tenke seg en felles løsning med EU. Men vi gir ikke klarsignal til en avtale vi ikke har sett. Hvis regjeringen inngår en avtale med EU som hindrer bruk av norsk skog i klimasammenheng og innebærer suverenitetsavståelse på landbruk, da må vi alvorlig drøfte om det er riktig å inngå den type avtale.

Arbeiderpartiet påpeker overfor ABC Nyheter at også Høyre tar forbehold om å nå klimamålene sammen med EU hvis det forutsetter at samarbeidet havner i vedleggene til EØS-avtalen.

Les også: Solberg: – Klima og helse viktige spørsmål for Norge under G20-møtet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiller demokratiet klima-fallitt?

Er det da så, som Ola Elvestuen sier, at norske politiske organer trenger en instans over seg som kan true med sanksjoner hvis klimaløftene skal innfris?

I 2011 uttrykte forhenværende SV-leder Erik Solheim uro for at demokratier ikke klarer å løse klimakrisen.

Det skjedde drøyt 20 år etter at filosofiprofessor Arild Haaland ved Universitetet i Bergen erklærte at de store miljøspørsmålene ikke kan løses i et demokrati, fordi politikerne i så fall ikke vil bli gjenvalgt.

– Jeg tror på demokratiets evne til å gjennomføre endringer, sier derimot Audun Lysbakken. Det er vår oppgave å skape folkelig begeistring for å gjøre noe med klimautslippene, sier han.

– Det vil også føre til at vi skaper ny teknologi og arbeidsplasser. Selv om miljøpartiene ikke er så store, kan vi på begge sider komme i vippeposisjoner. Da er det viktig at også Venstre vil benytte seg av det, sier Audun Lysbakken.