Militære øvelser på begge sider av Østersjøen

I september vil det være øvelser på begge sider av Østersjøen. Svenskene skal for første gang øve på å motta materiell fra USA og NATO-land, mens russerne øver sammen med Hviterussland.
I september vil det være øvelser på begge sider av Østersjøen. Svenskene skal for første gang øve på å motta materiell fra USA og NATO-land, mens russerne øver sammen med Hviterussland. Foto: förvarsmakten.se
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige og NATO-land har en militærøvelse samtidig som Russland skal holde en strategisk øvelse på andre siden av Østersjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to militære øvelsene på hver sin side av Østersjøen starter om to ukes tid.

19.000 svenske HV-soldater med støtte fra 1500 soldater fra Norge, USA, Frankrike og andre land skal blant annet øve på å ta imot internasjonalt utstyr. Øvelsen «Aurora 17» finner sted blant annet i Gøteborg- og Stockholmsområdet samt på Gotland, midt i Østersjøen.

Norske soldater fra HV 01 som holder til på Rygge utenfor Moss, skal også delta.

Litt lengre sør, i russiske Kaliningrad og Hviterussland, skal færre enn 13.000 russiske og hviterussiske soldater samtidig øve langs grensene til de baltiske statene og Ukraina - «Zapad 1017».

I følge avtaler må det delta mer enn 13.000 soldater på en øvelse før motparten får lov til å sende observatører.

– Av erfaring har vi all grunn til å tro at antall soldater som deltar, kan bli betydelig høyere enn antallet som offisielt oppgis, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han kommentere den russiske øvelsen i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA mest aggressiv

Mens den russisk-dominerte øvelsen vekker bekymring i NATO-kretser, har en rekke svenske organisasjoner mobilisert mot «Aurora 17».

De kaller dette en «krigsøvelse» som vil knytte det nøytrale Sverige nærmere NATO, og mener denne vil svekke sikkerheten for landene rundt Østersjøen.

– Det er åpenbart at det er NATO og USA som er mest aggressive, sier Karin Utas Carlsson som er talsperson for kampanjen «Stoppa Aurora» i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Carlsson sier til ABC Nyheter at hun ikke demonstrerer mot «Zapad 2017» fordi hun ikke bor i Kalliningrad eller Hviterussland:

– Alle har et ansvar, og en øvelse leder til en annen, men «Zapad 2017» hadde ikke vært så stor hvis ikke øvelsen på denne siden var så massiv, og hvis ikke NATO hadde rykket stadig nærmere den russiske grensen, sier hun.

– Vi ønsker at 250.000 skal delta, ja helst 500.000 fordi problemet er så stort, sier Carlsson med en latter på spørsmål om hvor mange hun regner med i mot-demonstrasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland må være åpne om militærøvelser

I lengre tid har de prøvd mobilisert motstandere, og til helgen avholder de et møte i Stockholm hvor norske talere som den tidligere AKP-lederen Pål Steigan, skal delta.

– Oluf Palme spinner vel i graven, sier Steigan til ABC Nyheter. Han referer med det til den tidligere svenske statsministeren som var et symbol for alliansefrihet.

Steigan mener øvelsen trekker Sverige inn i NATOs sfære, og at det er et ledd i en nord-amerikansk plan om å føre en eventuelt fremtidig krig med Russland på europeisk jord.

– Det burde vært et ramaskrik i Norge mot dette, fortsetter han.

Den kalde krigen

– Et guffent spill, mener Pål Steigan, en av de norske aktivistene som er klar til å demonstrere mot den svenske HV-øvelsen i september. Foto: steigan.no
– Et guffent spill, mener Pål Steigan, en av de norske aktivistene som er klar til å demonstrere mot den svenske HV-øvelsen i september. Foto: steigan.no

Steigan er på den annen side ikke like kritisk til «Zapad 2017», og mener russerne må ta det «dødsens alvorlig» at NATO flytter sine øvelser og baser nærmere den russiske grensen.

– Dette er et guffent spill og minner om Den kalde krigen. Det er en satans logikk som utløses når rustningspiralen settes i gang, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem norske organisasjoner, blant dem «Norge ut av NATO», «Internasjonal kvinneliga for fred og frihet» og «Bestemødrene for fred», har også gjort det klart at de vil delta på en demonstrasjon mot den svenske øvelsen i Gøteborg.

Les også: Merkel lover at Tyskland skal øke bevilgningene til NATO

I følge dem er øvelsen et ledd i NATOs øvelser «på å bruke Sverige som et oppmarsjområde til en eventuell krig med Russland», og man viser til en vertslandsavtale som den svenske Riksdagen inngikk med NATO 25. mai 2016.

Norges fredsråd som er en paraplyorganisasjon for ulike norske fredsorganisasjoner stiller seg ikke bak de planlagte demonstrasjonene i Sverige.

Tuve Grimsgaard sier at øvelsen kan bidra til å øke spenningen, men også være et positivt bidrag til et nordisk forsvarssamarbeid.

– Men øvelsen innebærer jo en dreining i den svenske sikkerhetspolitikken, sier hun til ABC Nyheter.

På spørsmål om hun helst ville gått i demonstrasjonstog mot «Aurora 17» eller «Zapad 2017», sier hun at «begge sider bidrar til å eskalere konflikten».

– I spenningen mellom øst og vest er ingen uskyldige.

Les også: NATO avskjærte russiske fly