Jusprofessor knyttet Frp-Listhaugs uttalelser til dødsfall

KNYTTES TIL DØDSFALL: Jussprofessor Mads Andenæs knytter Listhaugs utspill om lukkede mottak opp mot et dødsfall i Trondheim.
KNYTTES TIL DØDSFALL: Jussprofessor Mads Andenæs knytter Listhaugs utspill om lukkede mottak opp mot et dødsfall i Trondheim. Foto: NTB og skjermpdump fra Twitter

Den profilerte jusprofessoren Mads Andenæs mener Sylvi Listhaug bidrar til hatprat, som igjen fører til voldelige handlinger. På Twitter knyttet han statsråden til et nylig dødsfall. Nå beklager han utspillet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag bekreftet politiet at det er en BI-student som har vært savnet i rundt to uker som mandag kveld ble funnet død i Nidelva i Trondheim.

På Twitter la jusprofessor Mads Andenæs ut en link til saken med følgende tekst:

«Tragisk. Hatprat fra statsråd kan bidra til vold».

Politiet har uttalt at de ikke «har noen mistanke om at det har skjedd noe kriminelt».

Slik var Twitter-meldingen fra Andenæs. Etter ABC Nyheter publiserte sin sak, har Andenæs sletter meldingen og beklager på Twitter.
Slik var Twitter-meldingen fra Andenæs. Etter ABC Nyheter publiserte sin sak, har Andenæs sletter meldingen og beklager på Twitter.

Andenæs er professor ved Institutt for privatrett ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

«Hei Mads, jeg ser ingen indikasjoner på dette i artikkelen du lenker til - hvor fremgår det at dette dødsfallet kan knyttes til hatprat?», spurte jurist og fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf, under Twitter-meldingen.

Forsvarer meldingen

Jusprofessor Mads Andenæs har mange ganger kritisert regjeringens asylpolitikk. Foto: Pressefoto UiO
Jusprofessor Mads Andenæs har mange ganger kritisert regjeringens asylpolitikk. Foto: Pressefoto UiO

ABC Nyheter konfronterte Andenæs med Twitter-meldingen. Da stod han for innholdet, men har i etterkant beklaget.

Andenæs understreket at han «ikke vet eller håper at det har skjedd noe kriminelt», men forsvarte Twitter-meldingen, og viste til Listhaugs utspill om at hun ønsker flere asylsøkere i lukkede mottak.

«Dette er personer, hvor deres liv ikke betyr noe for dem. De dreper seg selv og andre. Og i møtet med dette, mener jeg vi må ta i bruk nye virkemidler. Ett effektivt virkemiddel er i alle fall å sørge for å ha kontroll på hvem som befinner seg i Norge, sa Listhaug»

– Mine ord er forsiktigere

– Hun kategoriserer en hel gruppe, som ikke ser ut som henne med blondt hår, og sier vi må sette dem i lukkede mottak. Det er en kategorisering som er farlig, og kan føre til radikalisering. Det er hatprat som kan føre til voldshandlinger.

– Men politiet har ikke sagt at dette er en kriminalsak. Hvorfor knytter du Listhaug til denne saken?

– Jeg sier at det «kan» føre til voldelige handlinger. Mine ord er forsiktigere enn i kategoriseringen fra Listhaugs side. Twitter-meldingen er er ikke mer irrasjonell enn hennes utspill. Mer alvorlig er det at hatprat kan få konsekvenser, særlig hvis Listhaug skrur sin hat-retorikk videre opp. Det er ikke bra om dette skjerpes. Den som gjør det kan få moralsk ansvar for vold, svarte jusprofessoren.

Han er kjent for sin kritikk av regjeringens asylpolitikk.

Etter at ABC Nyheter publiserte saken har Andenæs slettet Twitter-meldingen og beklaget.

Listhaug: – Det absolutte bunnivået

Overfor ABC Nyheter har Listhaug selv følgende reaksjon når hun blir konfrontert med utspillet:

– Nå har Mads Andenæs nådd det absolutte bunnivået. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal si. Jeg har tatt fullstendig avstand fra hatprat, rasisme og grumsete holdninger. Nå synes jeg Andenæs har gått altfor langt. Dette er under all form for anstendighet.

Saken er oppdatert med Andenæs sin beklagelse på Twitter.

Les saken: Kan være i strid med menneskerettighetene

Personvernpolicy