Venstre: Sykehusnedleggelsene Vedum helst vil glemme

<p>TO TUNGER: Partileder Trygve Slagsvold Vedum snakker med to tunger, mener Venstre.</p>
TO TUNGER: Partileder Trygve Slagsvold Vedum snakker med to tunger, mener Venstre. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Venstre mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har glemt hva han selv stod for i regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var da Sp satt i regjering at det ble lagt ned mange sykehus og mange sykehus mistet akuttkirurgi, sier helsepolitisk talsperson i Venstre, Ketil Kjenseth, til ABC Nyheter.

Han mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum overskygger det han selv stod for i regjering og helst vil glemme hva som egentlig skjedde.

Under Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet ble følgende akuttsykehus lagt ned, ifølge statistikk fra Helse- og omsorgsdepartementet.

  • Stensby
  • Sandefjord
  • Sarpsborg
  • Florø
  • Larvik

Samtidig mistet fem sykehus akuttkirurgi: Kongsberg, Elverum, Lærdal, Nordfjordeid og Mosjøen.

Under dagens regjering er akuttsykehusene i Kragerø og Rjukan lagt ned, ifølge departementet.

– Vedum henger alltid på sykehus når han snakker om sentralisering. Nå må noen sy igjen munnen på Vedum om sykehus, sier Kjenseth og påpeker at det ikke er lagt ned sykehus i Norge etter sykehusplanen ble vedtatt våren 2015.

Ketil Kjenseth (V) er lei av Trygve Slagsvold Vedum sin valgkamp og uttalelser om sykehussentralisering. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Ketil Kjenseth (V) er lei av Trygve Slagsvold Vedum sin valgkamp og uttalelser om sykehussentralisering. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det er bare blitt mindre justeringer i akuttkirurgien, sier Kjenseth og viser til at det for eksempel i Odda er gjort endringer i når på døgnet akuttkirurgien er bemannet.

Les også: Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister

– Sp skaper frykt på feil grunnlag. Det verste er at de tar oppmerksomhet bort fra en helt nødvendig oppbygging av psykisk helse, akuttmedisin og lokalmedisinske sentre i Norge hvor det aldri har vært og aldri skal bli sykehus, sier Kjenseth.

QUIZ: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

– De rødgrønne sviktet

Kjenseth mener de rødgrønne sviktet i sin regjeringsperiode. Han viser til at ett av hovedelementene i Samhandlingsreformen fra de rødgrønne var oppbygging av lokalmedisinske sentre og flere plasser i eldreomsorgen.

– Venstre støttet dem på dette, men de sviktet totalt. De lovde å etablere 12.000 nye plasser, men leverte bare 2000, sier Kjenseth og viser til plasser i eldreomsorgen.

– Når det gjelder lokalmedisinske sentre, som var Aps store nyskaping i reformen, har vi ennå ikke passert 20 slike i Norge. Det burde vært 50, mener Kjenseth og mener mange små kommuner ikke var i stand til å få denne ambisjonen i fanget.

Nå lover han statlige tilskudd til lokalmedisinske sentre, hvis Venstre får regjeringsmakt.

Les også: Velgerne er mest fornøyd med Solberg og Vedum

Slår ring om Erna og Siv

Som sin partileder Trine Skei Grande, mener Kjenseth Høyre og Fremskrittspartiet er bedre samarbeidspartnere.

– I Venstre opplever vi Høyre og Frp både som mer målrettet, mer ivrige og mer enige om hva som trengs de neste årene innen helse og sykehus, enn det Sp og Ap er, sier Kjenseth.

– I denne perioden har Ap i store saker gått med Høyre, FrP og Venstre. Mens Sp svært ofte har stått helt alene. Det er vanskelig å hva annet enn pengebruk de skal bli enige om, sier han.

Forvirret av alle meningsmålingene? Her får du en ukentlig oversikt.

Les også: Vedum tar hele Norge i bruk under valgkampen

Sp: Venstre er ikke troverdige

Trygve Slagsvold Vedum viser til helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe.

Hun mener Venstre ikke er troverdige.

– De grep ikke inn da deres egen regjering la ned Rjukan og Kragerø sykehus. De satt og så på når deres egen regjering rystet hele sykehus-Norge ved å foreslå at minst halvparten av sykehusene i Norge var for små til å ha akuttkirurgisk beredskap. Venstre har i fire år bevist at de ikke har en helhetlig sykehuspolitikk, de er utydelige om struktur, ledelse, krav til akuttberedskap, finansiering og organisering. Venstre kuttet en milliard i sykehusbudsjettet i sitt alternative budsjett, og skryter av det. De har i 4 år forhandlet frem kutt i sykehusbudsjettet med regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet, ved å øke effektiviseringskravet, sier Toppe til ABC Nyheter.

Hun mener Kjenseth fremstår som desperat.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, under Arendalsuka. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Partileder Trygve Slagsvold Vedum og Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet, under Arendalsuka. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Kritikken tar jeg ikke seriøst. Senterpartiet har vært tydelige på både innenfor og utenfor Regjering på hva vi står for i sykehuspolitikken. Venstre er nok her desperate i valgkampinnspurten. Jeg er trygg på at folk vet hva Senterpartiet står for i sykehuspolitikken, sier Sp-toppen.

Hun stiller seg undrende til hvorfor Venstre ikke tidligere har reagert på utviklingen.

– Venstre har ikke ved noen av disse endringene selv foreslått noe annet i Stortinget. Var Venstre uten tale- og forslagsrett i Stortinget i alle år, siden de reagerer på utviklingen først nå? Senterpartiet har gitt tydelig beskjed når vi ikke fikk gjennomslag for vår sykehuspolitikk i regjering. Uten Sp i regjering hadde det gått slik det gikk med Rjukan og Kragerø da Venstre var støtteparti – nemlig mange, mange flere nedleggelser.

Personvernpolicy