Stiller spørsmål ved Trumps mentale helse

<p>USAs president Donald Trump.</p>
USAs president Donald Trump. Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Den amerikanske presidenten er i hardt vær - igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I USA diskuteres Donald Trumps mentale helse mer og mer. I tillegg diskuteres det hvordan visepresidenten og kongressen skal gripe saken hvis de anser Donald Trump som ikke i stand til å gjøre jobben lenger.

Det skriver Sveriges Radio.

– Jeg stiller virkelig spørsmålstegn ved hans evne, og hans egnethet til å ha denne jobben. Det gjør meg urolig at han har tilgang på atomvåpen, sier James Clapper, tidligere direktør for USAs nasjonale etterretning. Han har arbeidet i høye stillinger under både demokratiske og republikanske presidenter.

Etter presidentens trussel med å bygge mur mellom USA og Mexico (denne har ikke blitt bygget), hans mange sinneutbrudd og forvirrede forestillinger, samt manglende evne til å uttrykke seg som en president verdig, er det nå flere som åpent diskuterer 71-åringens mentale helse.

Selv den republikanske senatoren, Bob Corker, som står nære presidenten, sier at Trump ikke har vist den stabiliteten som behøves.

Les også: Seks av ti misfornøyd med Trumps Charlottesville-håndtering

– Uforskammet ondskap

Den demokratiske politikeren Jackie Speier, ønsker nå for første gang i historien at visepresidenten og et flertall av ministerne, skal ta fra Trump jobben så lenge han ikke er i stand til å utføre sine plikter.

Jamie Raskin, professor i statsrett, ønsker at kongressen skal sette opp en uavhengig kommisjon som skal vurdere Trumps helse.

Flere psykiatere har nå brutt sitt eget yrkesforbunds regel om å ikke diagnostisere personer som de selv ikke har undersøkt.

Rettspsykiateren Bandy Lee, som har vært konsulent for demokratene, mener at presidenten er så farlig for landet at han gir ut antologien «Det farlige tilfellet av Donald Trump».

Trumps tilhengere avfeier de nylige utspillene, og kaller de for «uforskammet ondskap og vestevridd propaganda».

Les også: Trump hevder Putin hadde foretrukket Clinton

Fotfulgte Hillary Clinton

Hillary Clinton medgir i en ny bok at hun fikk frysninger av Donald Trump da han fotfulgte henne rundt i et studio under en TV-debatt i valgkampen.

Opptrinnet fant sted under en direktesendt debatt i St. Louis 9. oktober i fjor, da Trump flere ganger gikk tett opptil ryggen på Clinton mens hun hadde mikrofonen.

I sin nye selvbiografi «Hva skjedde», som lanseres 12. september, forteller Clinton hvordan hun så vidt greide å beherske seg og mest av alt hadde lyst til å snu seg og rope «Hold deg unna meg ditt kryp, gå vekk!".

Hillary Clinton og Donald Trump. Foto: Rick T. Wilking / AP
Hillary Clinton og Donald Trump. Foto: Rick T. Wilking / AP

– Jeg tenkte at dette er ikke OK. Dette var den andre debatten i presidentvalgkampen og Trump raget bak meg. To dager tidligere hadde hele verden hørt hvordan han skrøt av å beføle kvinner. Der sto vi på en liten scene og uansett hvor jeg gikk, fulgte han tett etter meg, stirret på meg og gjorde grimaser. Det var utrolig ubehagelig å kjenne at han pustet meg i nakken, jeg fikk frysninger, forteller Hillary Clinton i et opptak der hun leser utdrag fra den kommende selvbiografien.

Les også: Folk har mer tillit til Putin enn Trump, viser undersøkelse

Vil fjerne Trump fra Twitter

I dag kom nyheten om at tidligere CIA-agent Valerie Plame Wilson har startet kronerulling for å kjøpe Twitter-aksjer og hindre USAs president Donald Trump i å bruke mediet.

– Det er på tide å stoppe ham. Fra å oppmuntre høyreekstremister til å promotere vold mot journalister, er twittermeldingene hans ødeleggende for landet og setter folk i fare. Men å true med atomkrig mot Nord-Korea tar ting til et helt nytt og farlig nivå, skriver Valerie Plame Wilson på gofundme.com.

Les også: Fakta og «fake news» om Trumps første halvår

Personvernpolicy