Valg2017:

Konfrontasjon om klima kontra TISA i valgkampdebatt

PÅ TVERS: Anne Beathe Tvinnereim (Sp, til venstre) var på kollisjonskurs med Ole Elvestuen (V), Marianne Aasen (Ap) og Nikolai Astrup (H) da Handelskampanjen mandag dro handelspolitikken inn i valgkampen.
PÅ TVERS: Anne Beathe Tvinnereim (Sp, til venstre) var på kollisjonskurs med Ole Elvestuen (V), Marianne Aasen (Ap) og Nikolai Astrup (H) da Handelskampanjen mandag dro handelspolitikken inn i valgkampen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Norge forlanger ifølge Handelskampanjen forbud mot å favorisere grønn energi framfor olje i TISA-avtalen. – Fordel med edruelighet i omtalen, sier Arbeiderpartiets Marianne Aasen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen uenighet om at det må være kjøp og salg over landegrensene. Men hvilke retningslinjer skal det være, og hvilken poliltikk skal man kunne føre uten å bli hindret av frihandelsavtaler?

Spørsmålet kom fra styreleder og handelsekspert Helene Bank da Handelskampanjen mandag arrangerte partidebatt om frihandelsavtaler.

Blant dem er TISA-avtalen som femti av medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon WTO forhandler om, som også daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre tok Norge med i.

– Klimaendringer kommer til å kreve endringer i produksjonssystemer, energi og transport. Men Norge har krevd en energipolitikk der en ikke skal skille mellom energibærere. Mener ditt parti at det må være handlingsrom for å føre en ønsket klimapolitikk? spurte Bank.

Alle partiene, fra Rødt til Høyre, svarte et unisont «ja».

Men der sluttet også enigheten om både TISA-avtalen om frihandel med tjenester, og TTIP-avtalen mellom USA og stillehavslandene.

Les også: Mette Nord med kraftig varsku mot Norges hemmelige TISA-forhandlinger

Ulovlig å diskriminere olje?

– Klimatiltak begrenses ikke i TISA. Du kan ha alle energikilder, slo Venstres nestleder Ola Elvestuen fast.

– Hvorfor har ikke Norge da trukket sitt forslag om energinøytralitet? spurte påtroppende partisekretær Benedikte Pryneid Hansen i Rødt.

Energinøytralitet innebærer at land ikke kan gi fordeler til grønn energi framfor olje. Hansen viser til et engelskspråklig notat fra Handelskampanjen, som oversatt heter «Norges energiagenda i avtalen om handel med tjenester, TISA».

Det reagerte Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Marianne Aasen på.

– Det er vanskelig med alle disse påstandene om forhandlingskrav fra Norge, som ikke stemmer. Det ville hjulpet i debatten om man hadde et mer edruelig forhold til det som ligger på bordet, sa hun.

Høyres stortingsrepresentant Nikolai Astrup påpekte at Norges åpningsposisjon i TISA-forhandlingene ligger på UDs hjemmeside.

Men innspillene som er kommet underveis i forhandlingene, som nå er stilt i bero etter president Donald Trumps rundsnu, er hemmelige.

– Det er sånn i forhandlinger, at underveis er vi ikke tjent med at alle posisjoner er kjent, kommenterer Astrup.

Les også: Advarer mot å tro på Brendes og Hansens forsikringer

SV: Enveiskjøring binder framtida

– Konkurranselovgivning er ofte i motstrid til å drive en aktiv næringspolitikk, også i EØS. I EØS får vi gang på gang restriksjoner, blant annet hvis man vil fravike næringsnøytralitet, innvendte Senterpartiets nestleder Anne Beathe Tvinnereim.

– Ingen miljøtiltak er stoppet av EØS, svarte Ola Elvestuen.

TISA er bare én av en rekke avtaler som det forhandles om for å lette handelen mellom land, slik fri flyt av varer, tjenester, investeringer og arbeidskraft skjer i EØS-avtalen.

SKUFFET OVER MDG: – Ille at Miljøpartiet de Grønne støtter EØS-avtalens fri flyt, sier Benedikte Pryneid Hansen (Rødt). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SKUFFET OVER MDG: – Ille at Miljøpartiet de Grønne støtter EØS-avtalens fri flyt, sier Benedikte Pryneid Hansen (Rødt). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Avtalene legger bånd på statenes politikk så snart de er inngått, og vekker stor motstand blant kritikere.

– Problemet er at dersom ett Storting slutter seg til en frihandelsavtale som legger sektorer ut i en handelsavtale, vil et nytt Storting som vil endre det, være bundet, påpekte Steinar Alsos (SV).

– Ja, hvis du åpner konkurransen på like fot for selskaper fra andre land, som de norske, kan du ikke trekke det tilbake. Eneste alternativ da er å ta tilbake alt til offentlig regi. Det er tillatt, sier Elvestuen.

Les også: Nå kan du kikke stortingskandidatene i EU-kortene

– Hindrer anarki og sterkestes rett

Nikolai Astrup slo tilbake mot påstanden om at internasjonale handelsavtaler dreier seg om fri flyt og konkurranse.

– Nei, avtalene er det motsatte: Det er internasjonale reguleringer som bidrar til at det er rettferdig konkurranse. Alternativet er anarki og den sterkestes rett. EU er jo verdens frieste marked fordi det er et regulert marked. Hadde TISA hindret demokrati, ville intet land gå inn for det, sa han.

– Markedet trenger statens regulering, har også forhenværende Ap-statsråd Gudmund Hernes slått fast.

Grønn Ungdom støtter EØS

Kveldens debatt avklarte også at Grønn Ungdom støtter moderpartiet MDGs tilslutning til EØS-avtalen.

– Hvordan rimer det med MDGs klima- og miljøpolitikk, og programmets ønske om mer levende demokrati og folkeavstemninger, at partiet støtter EØS og går imot folkeavstemning om EØS?

– Vi har ikke programfesta folkeavstemning om EØS og mener avtalen er den beste avtalen vi kan få. Vi er for å bruke handlingsrommet mer aktivt, sier Grønn Ungdoms talsperson Ole Eian på ABC Nyheters spørsmål.

– Handelspolitikk er et gode som kan gi velferd, ikke et mål i seg selv, men et middel. Men vi skal ikke være redd for å sikre miljø og velferd selv om det skulle gå utover handel, legger han til.

– Jeg er veldig skuffet over at MDG går inn for EØS. Her er det fri flyt og konkurranse, sier Rødts Benedikte Pryneid Hansen.

Les også: MDG har blitt EØS-vennlige

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Hagen åpner for at Jensen bør gå av18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like
Siste nytt
20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkHagen åpner for at Jensen bør gå av18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like
Populært