Forsker: Listhaugs signaler har liten effekt på hvor mange som kommer

TYDELIG: Sylvi Listhaug er kjent for sin tydelige signaler til omgivelsene.
TYDELIG: Sylvi Listhaug er kjent for sin tydelige signaler til omgivelsene. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordfå asylsøkere kommer til Norge i 2017. Er det Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringens fortjeneste? Nei, sier migrasjonforsker Jan-Paul Brekke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Rekordlave asyltall i Norge er fasiten så langt i 2017, mens det i Italia så langt er kommet 97.300 via sjøveien fra Afrika.

I løpet av de siste fire månedene i 2015 ble satt rekord med 22.818 asylsøkere, men antallet sank hele 95 prosent første tertial i 2016.

De tre siste ukene er det kun kommet 166 asylsøkere til Norge, ifølge ferske tall fra Utlendingsdirektoratet.

– Det har vært vår intensjon hele veien å føre en streng politikk som forhindrer en ny asylstrøm og som sender et tydelig signal om at hvis du ikke krav på beskyttelse bør du ikke reise til Norge. Dette viser at det virker med strenge signaler. Det betyr noe hvem som styrer landet, sa daværende innvandrings- og integreringsminister, Per Sandberg, til ABC Nyheter i i april.

Uttalelsen var en reaksjon på de rekordlave tallene. Samtidig advarte Frp-nestlederen mot et regjeringsskifte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi så sist når de satt i gang et spontant eksperiment og inviterte 10 000 flyktninger til Norge. Da sendte det et tydelig signal til hele verden, og det kom over 31 000 asylsøkere på ett år, sa Sandberg.

Men er det Frp, Sandberg og innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug sine signaler som avgjør? Og var Aps landsmøtevedtak med på å utløse migrasjonstrømmen?

EU-avtale og stengte grenser

– Det er to forhold som har påvirket den lave tilstrømningen til Nord-Europa, sa UDI-direktør Frode Forfang under Arendalsuka onsdag, og pekte på EUs omstridte avtale med Tyrkia og stengte grenser i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om de lave ankomstallene vil fortsette er usikkert, ifølge UDI-sjefen.

EUs avtale og grensegjerder er avgjørende for den lave ankomsten, forteller Jan-Paul Brekke. Foto: Institutt for samfunnsforskning
EUs avtale og grensegjerder er avgjørende for den lave ankomsten, forteller Jan-Paul Brekke. Foto: Institutt for samfunnsforskning

Det avhenger helt av om EUs avtale med Tyrkia opprettholdes, forklarer migrasjonsforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Jan-Paul Brekke, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre forklaringen er europeiske grensegjerder på den tidligere populære fluktruten over Balkan.

– Norge opplevde de høyeste ankomstallene noen gang 2015, så falt tallene brått og nå kommer nesten ingen asylsøkere. Årsaken til at det kommer få asylsøkere til Norge og Skandinavia, er at det er inngått en avtale mellom Tyrkia og EU som gjør at kommer veldig få over til Hellas. I tillegg er grensene stengt oppover Europa, sier Brekke.

Les også: – EUs avtale med Tyrkia er en skam

Norsk asylpolitikk har liten betydning for ankomsttallene

– Hvor mye har innvandrings- og asylpolitikken Norge fører her i landet å si for hvor mange som kommer?

– Den er et lite bidrag, men det er helt andre ting som er den utløsende faktoren og hovedbidraget, sier Brekke.

– Så det var ikke innstramningene i 2015 som gjorde at vi fikk et skifte i ankomstene?

– Nei.

– Når Listhaug og regjeringen sier de må ha et tydelig budskap for å begrense innvandringen, har det noe å si?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det er flere mottakere av et slikt budskap, det er klart. Men hun snakker nok like mye til velgere enn til asylsøkere nedover i Europa og enda lengre unna.

– Hvor mye har det å si for hvor mange som kommer?

– Den typen uttalelser kan ha noe å si i noen grupper, men det er veldig forskjell hvordan asylsøkere tar imot den typen informasjon. Det har en viss effekt, men den er liten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs avtale med Tyrkia

* I mars 2016 ble EU og Tyrkia enige om avtalen der Tyrkia får løfter om 3 milliarder euro i støtte mot å begrense tilstrømmingen av flyktninger og migranter til Europa. Avtalen trådte i kraft 20. mars.

* Tyrkia skal bruke pengene flyktningene som oppholder seg i landet.

* Avtalen innebærer at migranter som har tatt seg til Hellas fra Tyrkia etter 20. mars i fjor, og som ikke har grunnlag for å søke beskyttelse, umiddelbart skal sendes tilbake til Tyrkia. Folk som søker asyl i Hellas, skal få asylsøknaden behandlet i tråd med EUs regler og internasjonal rett. For hver syrer som returneres, skal en syrer hentes fra Tyrkia og bosettes i EU.

Kilder: NTB, EU-kommisjonen, UNHCR

– Fremskrittspartiet har tidligere antydet at Arbeiderpartiets «innvandringseksperiment» på landsmøtet i 2015 hvor de åpnet for 10.000 kvoteflyktninger, har sammenheng med de høye ankomstallene i 2015. Stemmer det?

– Det var helt andre dynamikker enn det som var årsaken. Det var ting som ligger utenfor Norges grenser som avgjorde, sier migrasjonsforskeren.

Frp: Asylsøkere bekreftet signaleffekten på grensa

Statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen (Frp) svarer for Listhaug, og står fast på at signaler har effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At Støre og Ap sin invitasjon hadde noe å si, fikk jo politiet bekreftet på grensen i Finnmark der folk som kom over sa at «Norge skal ta 8000 så her er jeg». Det er ikke slik at migranter ikke beveger seg til tross for stenge grenser. Danmark har fått flere enn Norge og Sverige har fått cirka 10.000 så langt. Dette er like mange asylsøkere som ankommer Norge i et normalår. Stengte genser er viktig, men det er også signaler. Derfor er det viktig at Frp fortsetter å styre denne politikken, skriver Brein-Karlsen i en e-post til ABC Nyheter.

Les også: Studie: EUs Tyrkia-avtale undergraver asylretten