USA-ekspert: – Vi har kommet til et konfliktnivå som ikke er bra

Den kontroversielle presidenten synker stadig på meningsmålingene, men står fortsatt fjellstøtt blant en god del av de republikanske velgerene.
Den kontroversielle presidenten synker stadig på meningsmålingene, men står fortsatt fjellstøtt blant en god del av de republikanske velgerene. Foto: Jim Watson / AFP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om kritikken hagler mot president Donald Trump, står han fortsatt sterkt blant kjernevelgerne sine. Polarisering og populisme er mye av årsaken, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentperioden til Donald Trump har så langt vært preget av skandaler, kaos og utbrudd på Twitter. Den siste meningsmålingen fra Gallup viser at bare 34 prosent er fornøyde med den sittende presidenten, det laveste for en nyvalgt president så langt inn i perioden sin.

Men hos kjernevelgerne sine er Trump fortsatt populær, og 77 prosent av republikanerne er fornøyd med presidenten.

Under valgkampen i fjor sa Trump at han kunne stått midt på gaten i New York og skutt noen uten å miste noen velgere, og det er skremmende mer sant enn man skulle tro, ifølge rådgiver i Civita, Eirik Løkke.

– Bevegelsen rundt Trump minner mer om en kult enn klassiske partiaktivister. En del av velgerne, omtrent 20 til 25 prosent, er villige til å følge ham på nærmest hva som helst, sier Løkke til ABC Nyheter.

Les også: Fakta og «fake news» om Trumps første halvår

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet.

Donald Trump ble møtt av høylytte protester da han kom til New York etter angrepet i Charlottesville. Støttespillerne hans møtte også opp for å forsvare presidenten. Foto: Drew Angerer / Getty Images / AFP
Donald Trump ble møtt av høylytte protester da han kom til New York etter angrepet i Charlottesville. Støttespillerne hans møtte også opp for å forsvare presidenten. Foto: Drew Angerer / Getty Images / AFP

Usunt demokrati

I en undersøkelse gjort av Washington Post sier 68 prosent at de tror at millioner av ulovlige innvandrere stemte ulovlig ved presidentvalget i 2016, 47 prosent tror Trump fikk flere stemmer blant folket og 73 prosent tror valgfusk skjer av og til eller veldig ofte.

Eirik Løkke Foto: Civita
Eirik Løkke Foto: Civita

Selv om alt det overnevnte er usant, er halvparten av republikanerne villige til å utsette det neste presidentvalget dersom Trump foreslår det, slik at Trump får tid til å ordne opp i problemet. Selv om undersøkelsen baserer seg på et helt hypotetisk scenario, mener Løkke at det tyder på et demokrati som ikke er sunt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en stigende polarisering i USA, og vi har kommet til et konfliktnivå som slettes ikke er bra, sier Løkke til ABC Nyheter.

Polariseringen i USA skyldes flere ting, men først og fremst har det vært en stigende partiidentifikasjon, mener Løkke. Det er en av årsakene til at Trump fortsatt står sterkt blant republikanske velgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har i større grad blitt en sosial identitetsmarkør, og en sentral del av ens egen identitetsforståelse. Derfor skal det mye til å gå mot eget parti. Når partiet har valgt, må man følge partiet, sier Løkke.

Les også: Folk har mer tillit til Putin enn Trump, viser undersøkelse

– Kan bli sittende lenge

Forsker ved sosialantropologisk institutt på Universitetet i Oslo, Cathrine Moe Thorleifsson, sier til ABC Nyheter at flere republikanere reagerer på Trumps retorikk og politikk, men at de står ved ham allikevel.

Cathrine Moe Thorleifsson Foto: Universitetet i Oslo
Cathrine Moe Thorleifsson Foto: Universitetet i Oslo

– Så lenge republikanere har flertall i Senatet og Representantenes hus, er det nok mange som tolererer hans stil og harde retorikk. Et ønske om å få gjennomført republikansk politikk kan gjøre at mange ser forbi Trumps uforutsigbare twitring og oppførsel, sier Thorleifsson til ABC Nyheter.

– Man skal ikke undervurdere at han kan bli sittende ut perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte støtter presidenten av lojalitet til partiet, mens en stor andel støtter presidentens retorikk og politikk.

Forskeren sier at presidenten har resonans hos mange amerikanere som er misfornøyde med det politiske systemet og engstelige for konsekvenser av økt globalisering og mangfold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trump er en dreven populist. og han presenterer seg som folkets autentiske stemme. Han sier at han er i kontakt med folkedypet og vet hva «de glemte» menn og kvinner egentlige mener. Han benytter seg av et sterk språkbruk og et svart-hvitt fiendebilde. Trump deler verden inn i vinnere og tapere, og har vist at han dyrker denne todelingen. Han møter kritikk ved å sette seg selv i en offerrolle, sier Thorleifsson.

Les også: USA-forsker: Trump driver politisk høyrisikospill

Farlig utvikling

Fiendene til Trump er mange, og særlig minoriteter, migranter og liberale globalister blir omtalt som en trussel av presidenten. Mediene er en del av eliten som angivelig skjuler sannheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tradisjonelle mediene i USA har Trump og administrasjonen hans stemplet som «opposisjonspartiet», og han omtaler dem stadig som «fake news». Samtidig fremsnakker de mer Trump-vennlige medier som Fox News og Breitbart.

– Enkelte medier har over lagt tid demonisert «den andre siden», demokratene og liberale, på en sånn måte at man nå har et monster man ikke har kontroll over. Velgerne er så sinte og opprørte at de er villige til å tro på hva som helst. Sinnet er så stort at hvis det er «den liberale eliten» sier noe, så må sannheten være helt motsatt. Støttespillerne til Trump mener eliten og massemediene har vært smaksdommere og fortalt hva USA skal tenke og mene, og nå slår Trump tilbake mot denne eliten. Det er en veldig farlig utvikling, sier Løkke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump hysjet på journalist som stilte spørsmål

Artikkelen fortsetter under annonsen

Preller av på tilhengerne

Mediebildet er langt mer polarisert i USA enn det vi har i Norge, ifølge professor og instituttleder ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Toril Aalberg.

Hun sier til ABC Nyheter at mange velger de mediene som presenterer det synet og de argumentene som står nærmest den amerikanske presidenten fordi det stemmer i større grad med virkelighetsoppfatningen de har.

Toril Aalberg. Foto: Nils Heldal/NTNU
Toril Aalberg. Foto: Nils Heldal/NTNU

Mange velgere tror at de mer tradisjonelle mediene, som CNN, New York Times og Washington Post, lyver om presidenten.

– Det som kjennetegner Trump og en rekke andre populister, er at man erklærer mediene som en del av den korrupte eliten som ikke vil folkets beste. Trump sier at media er mot oss og ekstra kritiske. Når de samme mediene kritiserer Trump, så preller det av på tilhengerne. Det bekrefter bare det verdensbildet Trump har lagd. Derfor vil ikke den negative mediekritikken mot Trump nå gjennom hos en god del av støttespillerne, sier Aalberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hvorfor lykkes populistene?

Reaksjoner etter Charlottesville

Selv om kritikken har haglet i mediene, har det stort sett vært stille fra republikanske politikere.

– Feigheten i det republikanske partiet har vært helt forferdelig. De fleste republikanske medlemmer i Kongressen vil privat si at Trump «ikke er helt god», men de er forsiktige med å si det offentlig, fordi det ville hatt konsekvenser for deres muligheter til gjenvalg, sier Løkke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Trump refset sin egen justisminister, Jeff Sessions, på Twitter, reagerte flere av republikanerne og tok til orde for å be presidenten stoppe.

– Etterhvert har vi sett flere republikanske senatorer som ikke uten videre går med på Trumps agenda, og de viser mer tegn til å være villige til å stå opp. Flere i Kongressen ser med en viss irritasjon og skepsis på Trump, særlig etter angrepene hans mot Sessions, sier Løkke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste dagene har det igjen stormet rundt presidenten etter at han gikk ut mot vold «på alle sider» etter angrepet i Charlottesville.

Kommentarene fra presidenten førte til at en rekke republikanere kritiserte Trump, mens uttalelsen falt i god jord hos den nynazistiske nettsiden Daily Stormer og hos den tidligere lederen for Ku Klux Klan, David Duke.

– Det er flere republikanere som har kritisert hans bisarre og uklare uttalelser etter angrepet i Charlottesville. Det kan være et tegn på at noe er i ferd med å skje, mener Løkke.

Les også: Kraftige reaksjoner etter at Trump snudde igjen

Kan bli gjenvalgt

Neste år er det såkalt mellomvalg i USA, og alle de 435 setene i Kongressen er på valg. Hvordan velgerne i representantenes valgdistrikt ser på den sittende presidenten, påvirker hvordan republikanerne vil komme til å uttale seg om Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir avgjørende for medlemmene av Kongressen hvordan Trump påvirker deres egen mulighet til å vinne i deres distrikt. Hvis de ser at det går dårlig, så kan de uttale seg mer kritisk. Det er mer sannsynlig at de uttaler seg mot Trump hvis de opplever at presidenten gjør at det blir vanskelig for dem selv å bli gjenvalgt til Kongressen ved valget, sier Løkke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse gjort av Dagbladet tidligere denne måneden viste at 71 prosent av nordmenn mener Trump og USA er en trussel mot verdensfreden. Til sammenligning svarte 60 prosent det samme om Vladimir Putin og Russland.

Selv om Trumps politikk ikke faller i god jord hos nordmenn, er det ikke sikkert at han forsvinner ut av politikken etter valget i 2020.

– Det er en reell mulighet for at han kan bli gjenvalgt. Han har initiativet og han er den som er «presidential». Akkurat med Trump er det vanskelig å si hvordan det vil slå inn, sier Løkke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump vil stå overfor flere utfordringer dersom han vil bli gjenvalgt, og han risikerer å bli utfordret internt i det republikanske partiet. Det vil også bli svært avgjørende hvilken retning Demokratene beveger seg i.

– Det er en stor krangel også innad i det demokratiske partiet som delvis går under radaren, og det kan bli avgjørende hvem de greier å komme opp med som motkandidat, sier Løkke.

Akkurat hva slags agenda Trump har, hvilken politikk han ønsker å gjennomføre og hvor lenge han vil være president i USA er usikkert.

– Det eneste som er helt sikkert er at Trump kommer til å forholde seg helt uforutsigbar. Det er ikke heldig når du sitter i verdens mektigste posisjon.

Les også:

Hope Hicks (28) er Trumps fjerde kommunikasjonssjef

Trump legger ned næringslivsråd etter masseflukt

Ku Klux Klan: Jeg er glad den jenta døde