Meny

#Valg2017:

UDI-sjefen: Dagens asylsystem er ikke bærekraftig

– Det hadde vært bedre med et system der man plukket ut flyktninger i nærområdene og plukket ut hvem som hadde rett til asyl før man kom til Europa, mener UDI-direktør Frode Forfang. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDI-direktør Frode Forfang etterlyser en kvoteordning for asylsøkere, men erkjenner at det er en lang vei å gå før en endring i asylsystemet er gjennomførbart.

Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har i sine partiprogrammer at de vil se på dagens internasjonale regelverk og forbedre asylsystemet.

Tirsdag markerte Senterpartiet og Arbeiderpartiet en tydelig motstand og forskjell til Fremskrittspartiet (Frp).

Skal regelverket endres lover de rødgrønne at retten til å søke beskyttelse ikke skal svekkes, mens Frp vil sende asylsøkere til Norge tilbake til asylsentre i nærområdet.

Under debatten om asylsystemet på Arendalsuka tirsdag, var det likevel bred politiske enighet om at dagens asylsystem fungerer ikke godt nok.

Les saken: Sp og Ap lover at de ikke vil svekke flyktningers rett til beskyttelse

UDI-sjefen: Asylsystemet fungerer ikke godt nok

UDI-direktør Frode Forfang mener det er behov for politiske endringer.

– Det er en del paradokser knyttet til dagens asylsystem, sier direktør i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang, til ABC Nyheter og forklarer:

– Det er i dagens system en rett til å søke asyl, samtidig som alle land gjør det de kan for å hindre at du får den retten. Det hadde vært bedre med et system der man plukket ut flyktninger i nærområdene og plukket ut hvem som hadde rett til asyl før man kom til Europa. Det kunne hindret at flyktninger må betale menneskesmuglere, legge ut på en farlig reise og krysser grenser på ulovlig måte, sier Forfang.

Debatten om asylsentre har i sommer blusset opp. Frp ønsker å etablere asylsentre hvor flyktninger kan søke asyl. Samtidig vil de stenge grensene til Norge, og sende flyktninger som kommer til Norge tilbake til grensene i Europa.

Allerede i sommer ønsket Frankrikes president Emmanuel Macron å etablere asylsentre i Libya, men planene ble fort knust da sikkerhetssituasjonen i landet gjør det umulig.

Les saken: Frankrike må vente med asylsentre i Libya

Tror på et system med kvoteflyktninger

– Det er paradokser i hele systemet som gjør at det ikke er bærekraftig, men jeg innser samtidig at det er en lang vei fra de tankene til en alternativ løsning som krever en bred internasjonal oppslutning. Jeg tror på et system hvor man i større grad legger vekt på kvoteflyktninger, og mindre på asylsøkere kommer spontant. Det vil være mer rettferdig og mindre farlig, men det er vanskelig å enes om et slikt system. Det krever et bredere europeisk samarbeid, konkluderer UDI-sjefen.

Les også: – Asylretten er uærlig og bør skrotes

Populært