Meny

Arendalsuka 2017:

Sp og Ap lover at de ikke vil svekke flyktningers rett til beskyttelse

<p>Flyktninger ankommer den greske øya Lesbos i 2015. Norske politikere er i stor grad enig om at dagens flyktningsystem bør forbedres.</p>
Flyktninger ankommer den greske øya Lesbos i 2015. Norske politikere er i stor grad enig om at dagens flyktningsystem bør forbedres. Foto: Petros Giannakouris / AP

I jakten på et fungerende asylsystem er det et premiss at nytt regelverk ikke skal svekke retten til beskyttelse fra krig og forfølgelse, lover Senterpartiet og Arbeiderpartiet. En gladnyhet og viktig avklaring, mener Flyktninghjelpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (ABC Nyheter): Et av de store europeiske spørsmålene i vår tid, er hvordan man skal løse flyktningkrisen og gi flyktninger med rett på beskyttelse asyl.

I dagens system er flyktninger i stor grad avhengige av menneskesmuglere på farlige reiseruter, og møtes ofte ved stengte dører ved Europas grenser.

Flyktningkonvensjonen

Flyktningkonvensjonen inneholder en definisjon av hvem som kan regnes som flyktninger. Den sier at alle mennesker har rett til å søke beskyttelse i et annet land, og at flyktninger ikke kan returneres til et land der de vil bli forfulgt. Videre spesifiserer flyktningkonvensjonen noen av rettighetene til flyktninger, etter at de har fått opphold i et land. Disse overlapper med generelle menneskerettigheter, og innebærer blant annet retten til:

  • arbeid
  • utdanning
  • organisasjonsfrihet
  • tilgang rettssystemet
Kilde: FN

I asylforliket i 2015 støttet alle partiene på Stortinget, bortsett fra MDG og SV, følgende formulering:

«Internasjonale konvensjoner er mindre tilpasset dagens situasjon enn den tid da de ble skrevet. For at både det internasjonale samfunnet og Norge skal være best mulig rustet til å håndtere store migrasjonsbølger, ber Stortinget regjeringen om å ta et internasjonalt initiativ til en gjennomgang av internasjonale konvensjoner, for at disse i bedre grad kan tilpasses vår tids flyktningsituasjon».

I partiprogrammene til Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet står det fortsatt at de ønsker å ta et initiativ for å tilpasse internasjonale konvensjoner vår tids flyktningsituasjon.

Les også: UDI-sjefen: Dagens asylsystem er ikke bærekraftig

Flyktninghjelpen - og blant andre SV - har fryktet at en gjennomgang vil føre til en svekkelse av flyktningers rett til beskyttelse.

– Vi stod utenfor forliket i Stortinget, og en av grunnene til det er at å reforhandle flyktningkonvensjonen i dag, først og fremst vil føre til en kraftig innstramning og dårligere mulighet til beskyttelse av folk på flukt - det er dessverre den retningen vinden blåser, sa SV-lederen Audun Lysbakken til ABC Nyheter tidligere i sommer.

Les saken: Lysbakken: Frp og Listhaug gjør innvandring utfordrende

Ap og Sp avklarer: Retten til beskyttelse skal ikke svekkes

Tirsdag slo Senterpartiet og Arbeiderpartiet fast at de ikke vil sette grunnleggende prinsipper i flyktningkonvensjonen i fare.

Arbeiderpartiets forhenværende utenriks- og forsvarsminister, stortingskandidat Espen Barth-Eide. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Arbeiderpartiets forhenværende utenriks- og forsvarsminister, stortingskandidat Espen Barth-Eide. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Ap vil ikke kompromisse med grunnleggende humanitære prinsipper, sa stortingskandidat og tidligere utenriksminister, Espen Barth Eide (Ap), og advarte mot å åpne flyktningkonvensjonen:

– I de vanskelige tidene vi nå ser, kan det å åpne konvensjonen, selv med en god hensikt, føre til at man legitimerer at man åpner konvensjonen med en mindre konstruktiv hensikt. Så man skal tenke seg grundig om.

Barth Eide var klar på at man må se på asylsystemet og finne internasjonale løsninger for å fordele byrdene.

– Vi må se på de samarbeidsmekanismene som er gode i prinsippet, men ikke fungerer i praksis. Vi kan ikke la det være som det er, og gjøre det beste ut av det. Det er ikke aktiv politikk. Vi må se kritisk på hvordan vi kan hjelpe de som trenger det best mulig, men verdiene og prinsippene må vi hegne om.

Både han og Senterpartiets Bjørg Sandkjær var krystallklare: Skal Norge se på det internasjonale regelverket er det et premiss at regelverket ikke skal svekke retten til beskyttelse fra krig og forfølgelse.

– Fryktelig mye ressurser i dagens system som kunne gått til integrering, går til å behandle søknader til de som ender med å ikke få opphold og sendes hjem. Det er behov for å tenke utenfor boksen, sa Barth Eide under Flyktninghjelpens debatt.

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak for valget

Frp: Kvinner og barn blir sittende igjen

I motsetning til Senterpartiet og Arbeiderpartiet, fastslo Frps Atle Simonsen at partiet er villig til å endre dagens flyktningkonvensjon.

– Av de som søker asyl, er 75 prosent menn og de fleste under 35 år. Kvinner og barn blir sittende igjen i elendigheten. Mange havner i en situasjon hvor de er avhengig av menneskesmuglere. De svakeste får aldri anledning til å søke asyl, sa Simonsen.

Frp går til valg på å fjerne retten til å søke asyl ved norske grenser.

– Vi vil sende dem tilbake for å søke fra asylsentrene, slik at de som søker beskyttelse blir fordelt på de ulike europeiske landene. Det vil bidra til en mer rettferdig fordeling, sa Simonsen og fortsatte:

– Det viktigste for oss er at vi ikke får en innvandring som går på bekostning av velferdsstatens bærekraft, og det mener vi ikke går med dagens system.

Les også: Frp går til valg på å stanse asylinnvandringen

KrF: Livsfarlig

KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson var krystallklar om hva KrF mener:

Generalssekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Generalssekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er livsfarlig å åpne for en reforhandling av flyktningkonvensjonen. Det er vi nødt til å unngå, så blir det en felles utfordring å finne løsninger. Det er urettferdig fordeling, men det er ikke Norge som har et problem, sa KrF-politikeren og fikk støtte av Venstres nestleder Ola Elvestuen.

– Flyktningkonvensjonen ligger fast. Det er en selvfølge at den ligger fast. Diskusjonen bør gå på politikken og ikke systemene, sa Elvestuen.

Les også: Listhaug vil ha flere asylsøkere i lukkede mottak

Flyktninghjelpen: Gledelige nyheter

Flyktninghjelpen har vært kritisk til at åpningen for å endre det internasjonale regelverket og konvensjoner. Først og fremst fordi det ble lansert i det som var en innstramningspakke.

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, gledet seg over signalene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse, gledet seg over signalene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Signalene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet er gledelige nyheter, ifølge seniorrådgiver i Flyktninghjelpen, Pål Nesse.

– Jeg ble klokere på at det som kunne tolkes som en skepsis til flyktningkonvensjonen i stor grad ble parkert fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Jeg opplever at det er en bredere enighet nå, med unntak av Fremskrittspartiet som er mer skepsis til selve flyktningkonvensjonen. Alle påpeker behovet for et sterkere europeisk samarbeid og større ansvarsfordeling, og det er vi glade for, sier Nesse til ABC Nyheter.

Avviser forslag om asylmottak i Afrika: – Historieløst og mangel på kunnskap

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:21 Bombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18 Norske spillere i villrede om handsregelen10:07 Ytterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52 Horneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39 Norske næringslivstopper tiltalt i USA09:27 KrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17 Huawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16 MC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15 Norge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14 Maduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14 Menn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13 Avslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12 FIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11 Ny tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23 Tusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04 Norske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44 30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42 Halvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41 Australsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35 Ny sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32 Saudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29 Nesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25 To døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21 Mann dømt for voldtekt av småjente07:19 Birgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17 Charlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55 Ny cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15 Grøvdal VM-klar på 5000 meter21:47 Kaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17 Plutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52 – Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29 Svensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28 Slik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27 Kroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27 26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26 Forskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25 Nav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55 Brann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50 SV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43 Drømmestart for Carlsen i Kroatia19:24 Kronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09 Sjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37 Ny bunnrekord for Frp på måling18:22 Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16 Milliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33 Klokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27 NHST kjøper hele Fiskeribladet17:04 55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02 – Arabere mindre religiøse16:37 Ti mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32 Erna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15 Mexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14 Fireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59 Norge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42 – Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41 Danmarks neste statsminister møtt med jubel15:39 Solskjærs første signering er klar14:44 Kameraovervåking innføres i slakterier14:41 Sjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20 Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52 Iran passerer grense for anriket uran13:51 Håpefulle demokrater møtes til debatt13:23 Hetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03 Kommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57 Tottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55 Kvinne til sykehus etter dresinulykke12:29 Drapssiktet mann løslatt i Florø12:28 Sykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15 Hjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03 Laengen klar for Tour de France11:52 Menneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20 Varmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18 Thorsnes ble inspirert av England11:15 – Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21 Brasils president trekker omstridt våpenlov10:13 NATO sikter mot verdensrommet10:12 REC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41 45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41 Reddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23 Hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10 Kritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59 Flere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58 Franske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54 Erna oppsummerer halvår i strid motvind08:44 Migrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40 – Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39 Kraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15 Demonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05 VM-laget scorer også på sosiale medier08:04 Svensk politi etterforsker eksplosjon08:02 Stadig flere misbruker kokain og opioider06:59 Krüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40 Mjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32 Europa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30 Friskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30 Kraftig økning i antall selvmord i USA06:20 Avgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15 Enighet om ny rød regjering i Danmark06:15 Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger
Siste nytt
10:21VerdenBombe fra krigen lagde voldsomt krater10:18SportNorske spillere i villrede om handsregelen10:07PolitikkYtterligere to pågrepet etter politikerdrap i Tyskland09:52SportHorneland etter cupfiaskoen: – Dette knekker ikke meg09:39PengerNorske næringslivstopper tiltalt i USA09:27PolitikkKrF oppsummerer sitt første halvår i regjering09:17VerdenHuawei-ansatte har samarbeidet med Kinas forsvar09:16NorgeMC-fører omkom etter ulykke ved tunnel09:15NorgeNorge støtter forslag om å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet09:14VerdenMaduro advarer motstandere etter påstått avsløring om kupp09:14VerdenMenn tiltalt for produksjon av 300 kilo amfetamin09:13SportAvslutningsvilje skal sende Norge videre i VM09:12SportFIFA åpner disiplinærsak mot Kamerun09:11SportNy tøff utfordring for Norges venstreside i fotball-VM08:23VerdenTusenvis flykter fra vulkan på Papua Ny-Guinea08:04NorgeNorske bønder har lavere tillit til dyrevernere enn EU07:44Politikk30 år siden Gyula Horn klippet hull i jernteppet mellom Øst og Vest07:42NorgeHalvutdannede lærere i Nord-Norge får skreddersydd tilbud07:41VerdenAustralsk student skal være pågrepet i Nord-Korea07:35VerdenNy sikkerhetsrisiko på Boeing 737 MAX avdekket07:32ReiseSaudi-Arabia forbyr shorts og stirring07:29ReiseNesten halvparten av utenlandstogene fra Oslo borte siden 199007:25VerdenTo døde og sju skadd i flyulykke i Russland07:21NorgeMann dømt for voldtekt av småjente07:19NorgeBirgitte-saken: Justisministeren vurderer å endre reglene07:17VerdenCharlottesville forsøker å legge høyreekstremt angrep bak seg22:55SportNy cupbombe: Aalesund slo ut Rosenborg på straffer22:15SportGrøvdal VM-klar på 5000 meter21:47NorgeKaiplass for KNM Helge Ingstad koster tre millioner kroner21:17NorgePlutselig uvær: Løse kumlokk, mye vann og trær falt ned20:52Verden– Kim er klar over dette, og spiller på Trumps forhandlingsvilje20:29NæringslivSvensk næringslivsleder frifunnet i lagmannsretten20:28PolitikkSlik vil NATO svare på Putins nye raketter20:27PolitikkKroatiske Marija Buric blir Jaglands etterfølger i Europarådet20:27Norge26-åring dømt til å betale millionerstatning for drapsforsøk20:26Helse og livsstilForskning: Skolebarn har godt av å ta en blund i løpet av formiddagen20:25NorgeNav må fastslå farskap for foreldreløse barn19:55SportBrann fikk juling i cupens 4. runde – også Stabæk slått ut19:50PengerSV vil utvide boligmarkedet med allmenne boliger - hjelper ikke, mener forsker19:43SportDrømmestart for Carlsen i Kroatia19:24KulturKronprinsesse Mette-Marit gir ut bok19:09SportSjögren: – Vi respekterer England, frykter dem ikke18:37PolitikkNy bunnrekord for Frp på måling18:22VerdenNederlands statsbaner betaler erstatning til jøder18:16NorgeMilliardær tar DNA-sak til Strasbourg17:33NæringslivKlokke-stuntet: – Min håndtering ikke god nok17:27NæringslivNHST kjøper hele Fiskeribladet17:04Penger55.000 i Oslo får tilbake 250 millioner i eiendomsskatt17:02Livet– Arabere mindre religiøse16:37VerdenTi mistet livet da varebil krasjet nær grensen til Hellas16:32PolitikkErna Solberg tror på løsning i bompengestriden16:15SportMexicansk dommer i Norges VM-kvartfinale16:14NorgeFireåring fikk i seg hasj på festival i Kvinesdal15:59PolitikkNorge bidrar med fregatt, ubåt og seks F-35-fly til nytt beredskapsinitiativ i NATO15:42Norge– Nå har man jo til og med båret bevisstløse folk om bord15:41PolitikkDanmarks neste statsminister møtt med jubel15:39SportSolskjærs første signering er klar14:44NorgeKameraovervåking innføres i slakterier14:41SportSjögren etter treningssmell: – Ingen fare med Caro14:20SportSjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie13:52VerdenIran passerer grense for anriket uran13:51PolitikkHåpefulle demokrater møtes til debatt13:23Helse og livsstilHetebølge i Europa nærmer seg rekordvarme13:03NorgeKommune fortviler: – Vi har ingen mulighet til å regulere12:57SportTottenham setter klubbrekord for å hente Lyon-spiller12:55NorgeKvinne til sykehus etter dresinulykke12:29NorgeDrapssiktet mann løslatt i Florø12:28SportSykdomsutbrudd i Englands VM-tropp før Norge-møtet12:15SportHjelmeset gir seg som skiskytternes idrettssjef12:09NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept12:03SportLaengen klar for Tour de France11:52VerdenMenneskesmuglerbil krasjet i Tyrkia - minst ti døde11:20NorgeVarmt sommervær i vente på Sør- og Østlandet11:18SportThorsnes ble inspirert av England11:15Verden– Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk10:21VerdenBrasils president trekker omstridt våpenlov10:13VerdenNATO sikter mot verdensrommet10:12PengerREC Solar permitterer minst 100 ansatte09:41Politikk45-åring innrømmer drap på tysk politiker09:41PolitikkReddet stortingssalens opprinnelige riksvåpen fra søpla09:23SportHyrer inn jurister for å vurdere Carlsens stunt09:10NorgeKritisk for bussjåfør etter utforkjøring08:59Helse og livsstilFlere kvinner enn menn får reseptbelagte legemidler08:58SportFranske seertall: Kvinneandelen lavere enn i mennenes VM08:54PolitikkErna oppsummerer halvår i strid motvind08:44VerdenMigrantbarn flyttet tilbake til skandalemottak08:40Norge– Bussjåføren tar veldig stor risiko på andres vegne08:39VerdenKraftig jordskjelv rammet Mellom-Amerika08:15VerdenDemonstranter i Hongkong ber om internasjonal støtte08:05SportVM-laget scorer også på sosiale medier08:04VerdenSvensk politi etterforsker eksplosjon08:02Helse og livsstilStadig flere misbruker kokain og opioider06:59SportKrüger: – Utfordrende når folk forteller deg hva du skal være fornøyd med06:40SportMjelde vil ha rett til å erte klubbvenninnene06:32SportEuropa mot USA i fotball-VM, harde bud i OL-kampen06:30SportFriskmeldt og jobbsugen Erlandsen: – Aldri aktuelt å tenke at dette ikke går bra06:30Helse og livsstilKraftig økning i antall selvmord i USA06:20NorgeAvgått OUS-direktør får ny jobb ved sykehuset06:15PolitikkEnighet om ny rød regjering i Danmark06:15NorgeBetenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger
Populært