Borgerlig uro etter debatt:Hareide trekker trolig støtten til regjeringen

FORSKJELL: De borgerlige partiene viste sin forskjell under mandagens debatt i Arendal.
FORSKJELL: De borgerlige partiene viste sin forskjell under mandagens debatt i Arendal. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-leder Knut Arild Hareide sier at partiet trolig ikke fortsetter som støtteparti til en blåblå-regjering hvis Høyre velger Frp, og Trine Skei Grande (V) mener Erna Solberg bør se at det er Frp som er problemet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Den første store partilederdebatten i årets valgkamp understreker forskjellene på borgerlig side.

Etter en uke med høyt konfliktnivå mellom KrF-leder Knut Arild Hareide og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, tviholder Erna Solberg på drømmen om et samarbeid mellom de fire partiene.

– Jeg velger ikke bort noen, jeg vil ha alle fire med. Vi må sette oss ned og snakke sammen for å finne felles løsninger, sa Solberg.

KrF trolig i opposisjon - hvis Erna velger Frp

– Det er ingen partier som ønsker åpne grenser, som ikke har tatt avstand fra radikal islam og ingen er uenige i at vi skal stille krav. Det som er spørsmålet, er om vi skal møte dem som kommer med mistillit eller tillit, skal vi bygge broer eller murer, og skal vi gi menneskene en mulighet til å bli en del av vårt samfunn eller ikke. Sylvi Listhaugs retorikk bygger murer og skaper mistillit, sa Knut Arild Hareide og hamret løs mot Frps retorikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Siv Jensen, Frp, og Knut Arild Hareide, Krf, under partilederdebatten i Arendal kultur- og rådhus mandag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Siv Jensen, Frp, og Knut Arild Hareide, Krf, under partilederdebatten i Arendal kultur- og rådhus mandag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

I en opphetet debatt med Frp-leder Siv Jensen slo Hareide fast at «det er ganske stor politisk forskjell mellom KrF og Frp».

– Vi ønsker en ny regjering, det er uaktuelt å gå i regjering med Fremskrittspartiet. Avstanden i viktige saker er for stor, så er det sånn at hva som skjer etter valget, er det velgerne som bestemmer. Men debatten i dag viser hvor mye stødigere en Høyre-sentrum-regjering vil stå og kunne samarbeide i begge retninger. Det bør være attraktivt for Høyre, sier Knut Arild Hareide til ABC Nyheter få minutter etter debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du sier Erna Solberg må velge mellom dere og Fremskrittspartiet. Velger hun Fremskrittspartiet, er det sannsynlig at dere fortsetter som støtteparti?

– Kommer vi ikke i regjering, er det mest sannsynlig at vi går i opposisjon.

– Så det du sier er at dere mest sannsynlig ikke fortsetter i den posisjonen dere gjør i dag?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mest sannsynlig det vi gjør, da. Men vi skal ikke trekke noen endelig konklusjon, før velgerne gir sin dom, svarer Hareide.

Les også: Nå blir ikke Hareide med på Sivs skattekutt

Skei Grande: – Tror Erna har sett hvor utfordringene ligger

– Hvor sannsynlig er det at dere fortsetter å støtte en blåblå-regjering etter valget?

VIL HA NY REGJERING: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
VIL HA NY REGJERING: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Vi ønsker en blågrønn-regjering, da trenger vi et borgerlig flertall. Men jeg tror Erna Solberg har sett hvor utfordringene og problemene ligger, jeg tror det bringer vårt regjeringsalternativ med Høyre og KrF nærmere, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til ABC Nyheter.

– Betyr det at du også går i opposisjon og trekker støtten til dagens regjering hvis Erna velger Fremskrittspartiet?

– Jeg skal gi Erna den sjansen, sier Venstre-lederen.

Etter det ABC Nyheter erfarer, skal det i Venstre være sterk motstand til å forsette som støtteparti for en blåblå-regjering, hvis Erna Solberg velger Fremskrittspartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke rart Frp er uspiselig for Venstre, sa Abid Raja til ABC Nyheter i forrige uke etter at Sylvi Listhaug sa til NRK at «Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister

Siv Jensen: – Et godt samarbeid

Frp-leder Siv Jensen håper de fire partiene vil finne sammen etter valget.

– Jeg mener samarbeidet har vært godt mellom de fire partiene, og vi ønsker å fortsette det. Jobb nummer en er å sørge for at det blir et ikke-sosialistisk flertall, også skjønner jeg at dere journalister er opptatt av dette. Men velgerne er opptatt av saker og svar på de sakene, så får v komme tilbake til svarene på disse spørsmålene om samarbeid etter 11. september, sier Jensen.

– Ønsker dere sitte i regjering med KrF og Venstre?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sitter i en regjering, og i denne perioden har døren vært åpen for at Venstre og KrF kan bli en del av det samarbeidet. Det har de ikke ønsket, men det har ikke endret seg fra vår side.

Tidligere på dagen mandag, klargjorde Siv Jensen overfor ABC Nyheter at hun og Fremskrittspartiet ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av.

Les også: Sp og Ap varsler ny gjennomgang av forsvarsplaner for Norge

Bondevik tviler på ny avtale

Det er utenkelig at statsminister Erna Solberg (H) kaster Frp ut av regjeringen, mener tidligere statsminister og KrF-leder Kjell Magne Bondevik.

– Hvis det ikke blir et rødgrønt flertall, så må hun fortsette. Og hvis Frp gjør et rimelig bra valg, vil Siv Jensen fortsatt være med, sa Bondevik under en paneldebatt med andre tidligere partiledere i Arendal mandag.

Han sier at det som skjer i ukene etter 11. september, fort kan vise seg å bli mer spennende enn selve valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det blir rødgrønt flertall, har ikke Erna noe valg. Hun må henvise kongen til Jonas Gahr Støre. Det andre hovedscenarioet er at de nåværende fire samarbeidspartiene får flertall. Da tipper jeg at Erna vil kalle dem inn og snakke med dem, sier Bondevik.

Men den tidligere statsministeren viser til at KrF ikke vil sitte i regjering med Frp, og legger til at han også tviler på at en ny samarbeidsavtale vil bli inngått.

– Da vil det kunne bli slik at Erna styrer videre med Frp alene. Og det er risikabelt. Det er ikke sikkert en regjering med tyngdepunktet så langt mot høyre holder perioden ut.

– Det blir et sjanseseilas, framholder han.

Les også: Lysbakken om Frps løfte: – Siv Jensen bløffer!