#Valg2017 på ArendalsukaNå blir ikke KrF-Hareide med på Siv Jensens skattekutt lenger

NOK ER NOK: KrF-leder Knut Arild Hareide varsler i NRKs partilederdebatt at han ikke er for ytterligere skattekutt, som Frp-leder Siv Jensen ønsker seg.
NOK ER NOK: KrF-leder Knut Arild Hareide varsler i NRKs partilederdebatt at han ikke er for ytterligere skattekutt, som Frp-leder Siv Jensen ønsker seg. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Arild Hareide sier nei til nye skattelettelser, Jonas Gahr Støre nei til forbud mot kommersielle selskaper i velferdstjenester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): KrF-leder Knut Arild Hareide slår fast at det nå ikke er tid for store skattelettelser da han på NRKs partilederdebatt i Arendalsuka ble utfordret på sitt veivalg i skattepolitikken.

- For vi vet at oljeinntektene vil falle vil videre. Kostnadene til helse og pensjon vil øke. Vi står overfor valg mellom skattelettelser - og flere lærere i skolen og mer eldreomsorg, sa Hareide.

- De som stemte på meg forrige gang, har fått mer skattelettelser enn jeg lovet, sa han om de 21 milliardene i skattelette som er gitt i denne stortingsperioden, konstaterte KrF-lederen.

Rødt i strupen på Ap

Erna Solberg går inn for et ikke definert antall milliarder i skattekutt i kommende periode, mens Finansdepartementet har beregnet at Frps stortingsprogram innebærer 50 milliardser i skattekutt.

Jonas Gahr Støre går som kjent inn for å øke de offentlige inntektene med 15 milliardser i økt skatt i kommende stortingsperiode. Men han ble utfordret av Rødts partileder Bjørnar Moxnes:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Én luksus vi ikke skal ta oss råd til, er at det forsvinner milliarder skattekroner til privat profitt. At Arbeiderpartiet ikke tar tydelig standpunkt til at skattekroner bevilget til eldreomsorg, barnevern og barnehagere går til formålet, men profitt, syns jeg er rart, sa han.

- Det skal vi sikre, ikke ved forbud, men ved å stille så store krav til hvordan barnehager, barnevern og asylmottak skal drives, at det ikke blir overskudd, svarte Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnar Moxnes påpekte at Ap er tilhenger av for forbud mot profitt på skolene.

- Hvorfor er det greit med profitt på femåringer, men ikke på skoleunger? spurte han.

- Du skyter på feil person, svarte Støre og fortalte at hans barnebarn går på en privat og veldrevet barnehage.

- Vi kan samarbeide med Rødt lokalt og i Stortinget, men ikke i regjering, avrundet Ap-lederen disputten med Rødt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lysbakken om Frps løfte: – Siv Jensen bløffer!

Solberg: - Alle skal betale skatt

Men også Arbeiderpartiets forhenværende regjeringspartner SV går inn for forbud på profitt i en del offentlige velferdstjenester.

- Tenk hvor opptatt høyresiden er av at ingen offentlige penger skal brukes feil. Men de vet ikke hvor mye som går til profitt. Min plan er at vi skal kutte profitt i barnevern, asylmottak og barnehager, sa SV-leder Audun Lysbakken.

Venstre-leder Trine Skei Grande minnet Lysbakken på at halvparten av norske barnehager er private.

- De er private fordi Audun Lysbakkens parti ba dem om å bli med på en dugnad. Det sparer inn 2 milliarder hvert år, sa hun, og forsvarte de gjennomførte skattekuttene med at de tjener gründere og småbedrifter som skaper arbeidsplasser.

Audun Lysbakken slo fast at ingen av de som var med på barnehageløftet ønsket overdreven kommersialisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Folk vil ikke at skattepengene skal ende opp i oppkjøpsfond og skatteparadiser, sa Lysbakken.

Statsminister Erna Solberg avrundet skattedebatten med å ta avstand fra Stein Erik Hagens påstand om at det nesten er et skjellsord å være rik:

- Jeg syns ikke det er et skjellsord å være rik, og jeg syns at alle skal betale skatt.

- Nå kan vi få tusenvis av nullskatteytere som har mange penger fra før. Det er brutalt mot barna, de eldre og for klimaet, mente derimot Jonas Gahr Støre om Høyres varslede kutt i formueskatten.

Les også: Sp og Ap varsler ny gjennomgang av forsvarsplaner for Norge