Hareide med stikk til Listhaug:

– Å ta klimaendringene på alvor er et kristent verdispørsmål

<p>KrF-leder Knut Arild Hareide under en debatt på Evangeliesenteret i Østfold.</p>
KrF-leder Knut Arild Hareide under en debatt på Evangeliesenteret i Østfold. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det har ikke blitt prioritert særlig høyt fra Frps side, påpeker Knut Arild Hareide. – Hareide skyver Gud foran seg i valgkampen, svarer Christian Tybring-Gjedde (Frp)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Politisk kvarter på NRK onsdag morgen, barket KrF-leder og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sammen i nok en verdi-debatt.

Jakten på kristne velgere har blitt en kraftig drakamp mellom Hareide og Listhaug - og den fortsetter med full styrke.

Hareide har tidligere løftet frem tvillingabort, en liberal alkoholpolitikk, sexkjøpsloven og tiggerforbud, for å tydeliggjøre avstanden til Frp for velgerne.

Nå lanserer KrF-lederen enda et «kristent verdispørsmål» som han mener Frp forsømmer; å ta klimaendringene på alvor.

– Et spørsmål om nestekjærlighet

– Selvsagt er det et kristent verdispørsmål. Det er egentlig miljøansvar i sin fulle bredde. For KrF handler dette om to av bærebjelkene i vår ideologi. Kampen mot klimaendringene er et spørsmål om hvordan vi skal ta vare på skaperverket, sier Hareide til ABC Nyheter.

KrFs bærebjelker i verdigrunnlaget er menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvaret, ifølge partiprogrammet.

– KrF har selvsagt ikke monopol på kristne verdier, men måten Frp ikke er villige til å fullt ut anerkjenne menneskeskapte klimaendringer bidrar ikke til å løse klimautfordringen. Fordi klimaspørsmålet handler om livsgrunnlaget og fremtiden til milliarder av mennesker, er det også et spørsmål om nestekjærlighet.

– Mener du at Frp ikke tar vare på «vårt skaperverk»?

– Vi har ikke sett at miljøspørsmål har blitt prioritert særlig høyt fra Frps side. Frp har til og med hatt problemer med å erkjenne at klimaendringene er menneskeskapte.

Les saken: Siv Jensen gir Carl I. Hagen klar beskjed om klima

Klimaskepsis i Frp

Stortingspolitiker Morten Ørsal Johansen (Frp) og seks partifeller på Stortinget ville i fjor forandre ordlyden i partiprogrammet til at partiet mener klimaendringene ikke er menneskeskapte.

– Klima er litt som innvandring for noen år tilbake. Det er ingen andre enn Fremskrittspartiet som tør å ta debatten, som tør å være kritiske. De som ikke støtter teorien latterliggjøres, men i Frp vil vi få en saklig diskusjon på landsmøtet i mai. I andre partier er det helt tabu, sa Christian Tybring-Gjedde (Frp) til ABC Nyheter.

Sylvi Listhaug opplyser via sin politiske rådgiver Espen Teigen at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Tybring-Gjedde: – Hareide skyver Gud foran seg

Tybring-Gjedde som tidligere har kalt Venstre «klimafanatikere», reagerer sterkt på Hareides utspill.

– Hareide bør holde seg for god til å ta Gud til inntekt for egen politikk. Politikk dreier seg om ulike meninger, diskusjon og debatt, det gjør man ikke ved å skyve Gud foran seg, sier Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

– Gud har jo ikke bare blitt en del av KrF sin valgkamp, også Listhaug har brukt kristendommen aktivt. Mener du man bør holde all religion unna valgkampen?

– Politikere kan ha ulik motivasjon for å utforme og drive politikk, også personlig tro. Det må man respektere. Men ingen bør opphøye seg selv så mye at man tar Gud til inntekt for egne politiske standpunkt. I vår kultur hører slik retorikk fortiden til, svarer Frp-politikeren.

– Og det mener du det bare er Hareide som gjør?

Det er kun KrFs leder Hareide som skyver Gud foran seg i spørsmål det er politisk uenighet om. Man må selvsagt gjerne innta et standpunkt som er i overensstemmelse med egen religiøse overbevisning som Listhaug, men å mene at man har Gud på sin side er en retorikk som hører fortiden til, sier Tybring-Gjedde.

Saken er oppdatert med kommentarer fra Tybring-Gjedde.

Les også: Abid Raja ber Erna Solberg snakke med Listhaug om «god norsk oppførsel

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden