EØS-flertall på Stortinget og nei til folkeavstemning, men:

SV og Sp varsler EØS-slag

<p>EØS: Skal disse tre sitte rundt forhandlingsbordet etter valget 11. september, lover Vedum og Lysbakken at EØS-avtalen skal diskuteres.</p>
EØS: Skal disse tre sitte rundt forhandlingsbordet etter valget 11. september, lover Vedum og Lysbakken at EØS-avtalen skal diskuteres. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Blir det rødgrønt flertall etter valget, lover SV-leder Audun Lysbakken og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum at de vil presse en rødgrønn-regjering i en mer EØS-kritisk retning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

43,2 prosent av representantene på Stortinget etter høstens valg vil være mot norsk EU-medlemskap. 22,5 prosent vil være for, ifølge omfattende kandidatundersøkelse gjennomført av Nei til EU.

Undersøkelsen som ABC Nyheter onsdag presenterer i sin helhet, viser at det fortsatt er flertall for EØS-avtalen og nei til en folkeavstemning om EØS-avtalen blant stortingskandidatene.

Men i SV og Senterpartiet er det et gryende ønske om å allerede i en eventuelt kommende regjeringsperiode se på alternativer til EØS-avtalen.

Bakgrunn: Tre av ti stortingskandidater ønsker ny handelsavtale med EU

Vil presse Arbeiderpartiet

Senterpartiet vil si opp EØS-avtalen, og har til og med programfestet at de mener avtalen undergraver den norske modellen.

Tross EØS-avtalen sterke posisjon i Arbeiderpartiet, og at Støre i valgkampen har sagt klart nei til å skrote avtalen, tror Trygve Slagsvold Vedum at partiet vil få seire i eventuelle forhandlinger.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum åpner Senterpartiets valgkamp på Eidsvoll fredag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Partileder Trygve Slagsvold Vedum åpner Senterpartiets valgkamp på Eidsvoll fredag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Vi ønsker å avskaffe EU-ministeren som har fungert mer som enn EU-minister i Norge enn Norges minister til EU som jobber for å sikre norske interesser, sier Senterparti-lederen til ABC Nyheter.

Vedum sier det vil bli viktig å se på mulighetene etter «Brexit».

– Senterpartiet står fast på at vi vil bort fra EØS-avtalen. Kommer vi i regjering ønsker vi en offentlig utredning om mulighetene for en ny avtale, som er fordomsfri. Til nå har det vært en dommedagsprofeti hvis man vil vurdere EØS-avtalen, og det kommer vi til å endre hvis vi kommer i regjering. Det er et langsiktig prosjekt, men det krever debatt nå, sier Sp-lederen.

– Er det realistisk å tro det vil bli endringer i en regjering med Ap?

– Det er velgerne som avgjør styrkeforholdet, men sist gang vi satt i regjering fikk Senterpartiet styrket tollvernet av ost, selv med mye bråk. Med vilje og kraft skal vi klare mye.

Etter det ABC Nyheter erfarer skal det være utenkelig for Senterpartiet å gå inn i en regjering uten at det igangsettes en offentlig utredning om EØS-avtalen.

– Det kommer til å bli et slag, men i motsetning til Høyre er Arbeiderpartiet villige til å se på EØS-problematikken, sier Vedum.

Vil du se politikerne i korta?

Dette mener kandidatene om EU og EØS

Lysbakken: Blir tema i regjeringsforhandlinger

EØS-avtalen blir et viktig tema for SV, bekrefter Audun Lysbakken overfor ABC Nyheter.

EØS-SLAG: Audun Lysbakken vil løfte frem EØS-avtalen i eventuelle forhandlinger. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
EØS-SLAG: Audun Lysbakken vil løfte frem EØS-avtalen i eventuelle forhandlinger. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

– Vi kommer til å løfte EØS-avtalen frem til diskusjon i et eventuelt regjeringsamarbeid. Diskusjonen for andre løsninger er for lengst moden, sier Lysbakken til ABC Nyheter.

SV-lederen erkjenner at det er nærmest umulig å si opp avtalen i den kommende perioden, men har som mål å sette i gang en «jordnær diskusjon».

– Vi har en dramatisk utfordring i arbeidslivet vårt hvor Brüssel hindrer oss i å ta tilbake nødvendig styring, sier SV-lederen og peker på «sosial dumping».

– Jeg tror at sakte, men sikkert kommer de andre partiene til å bevege seg mot ønske om nye forhandlinger. Spesielt hvis britene kommer til å utvikle en samarbeidsavtale som er bedre enn EØS-avtalen, så vil det være veldig rart om ikke Norge vil melde seg på i den prosessen.

– Kommer dere til å gå langt i å presse Arbeiderpartiet i eventuelle forhandlinger?

– Senterpartiet har allerede vært ute og varslet at det bør lages en ordentlig utredning rundt alternativer til EØS, og det vil vi stå sammen om i eventuelle forhandlinger.

– Ap legger EØS-avtalen til grunn for vårt forhold til Europa, og det er en klar forutsetning for at vi påtar oss regjeringsansvar, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB 4. august.

Arbeiderpartiets kommunikasjonsavdeling har ikke besvart ABC Nyheter sine henvendelser.

Les også: Europaminister Bakke-Jensen vil ikke si om Høyre fortsatt vil ha euro i Norge

Europabevegelsen frykter sterkt Senterparti

Leder av Europabevegelsen, Jan Erik Grindheim Foto: Pressefoto
Leder av Europabevegelsen, Jan Erik Grindheim Foto: Pressefoto

Leder av Europabevegelsen, Jan Erik Grindheim, frykter Senterpartiet og SV vil kunne presse Arbeiderpartiet til en gjennomgang av EØS-avtalen, hvis det blir rødgrønt flertall.

– Jeg skulle ønske at det ikke var realistisk, men det avhenger av valgresultatet. Hvis Ap må gå i koallisjon med et sterkt Sp kan kravet komme om reforhandlinger komme. Samtidig er en stor del av LO kritisk til avtalen, til tross fra kongressens klare støtte.

– Summen av skepsisen vil kunne presse frem utredninger og debatt om en ny avtale, men det vil ikke gå så langt som folkeavstemning, spår Grindheim til ABC Nyheter.

Les: Gahr Støre beholder EØS-avtalens forrang i arbeidslivs-strider

I det nye partiprogrammet til Ap strøk partiet at «medlemskap i EU ville være en fordel for Norge.» I tillegg er det tilført programmet at EØS-samarbeidet og den store arbeidsinnvandringen til Norge har «bidratt til flere utfordringer for arbeidslivet, som det krever kraftfulle politiske tiltak å motvirke.»

– Det er trist at Arbeiderpartiet droppet formuleringen. Hvis ikke norske politikere som støtter EØS-avtalen og europeisk samarbeid forsvarer avtalen med nebb og klør, kan man få en debatt der Senterpartiet får med seg SV og deler av Fremskrittspartiet på en reforhandling, sier Grindheim.

Han håper Arbeiderpartiet i fremtiden «vil se behovet for nærmere relasjon til EU.»

– Da Støre tok over partiet, trodde jeg han skulle vise seg som en virkelig EU-venn, men nå har han rotet seg bort. Press fra politiske samarbeidspartnere og krefter i LO, er ubehagelig for Arbeiderpartiet.

Bakke-Jensen: – De er høye og merke, men det er lite konkret

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) mener Sp og SV forenkler EØS-debatten.

I kandidatundersøkelsen svarer Bakke-Jensen at han på sikt ønsker et fullverdig EU-medlemskap for Norge.

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Debatten rundt EØS-avtalen er mye mer kompleks enn det Lysbakken og Vedum forsøker å få den fremstilt som, sier Bakke-Jensen til ABC Nyheter.

Han etterlyser et konkret alternativ fra motstanderne.

– De er høye og mørke, men det er lite konkret. Jeg registrer at Vedum sier vi hadde klart oss med en handelsavtale, men realitetene er at vi hadde mistet enormt mye. I dag er vi del av verdens største forskningsprosjekt, nordmenn får studert på de beste universitetene i Europa, man kan reise rundt i rundt i hele EØS med norsk trygdekort og avtalen sikrer norsk næringsliv sin konkurransedyktighet. Listen er lang.

At han fungerer som en EU-minister i Norge slik Vedum hevder, avviser han kontant:

– Det ser jeg på som mest retorikk fra Vedum, men vi har løst noen av de problemene i EØS-avtalene som Vedum ikke klarte. Vi har for eksempel fått gjeninnført redusert arbeidsgiveravgift for transport og energi. Vedum forsøker å si jeg er en EU-minister i Norge, men sannheten er at regjeringen har påvirket prosessene som påvirker oss. Senterpartiet vil det motsatte, sier Bakke-Jensen og advarer mot et rødgrønt-prosjekt.

– Skal Støre regjere er han nødt til å gi etter i en viss grad for Sp og SVs press. Det vil bli problematisk for Norge. Da får ikke Norge den løpende dialogen med EU, som blant annet førte til at vi vant frem i EU-parlamentet og fikk stoppet et forbud om oljeboring i nord. En rødgrønn-regjering vil føre til mer avstand til EU og det vil være negativ utvikling til Norge.

Les også: Høyre alene om å ønske Norge i EU

Nei til EU: – Et stemningsskifte i Norge

– Jeg tror det etterhvert vil bli etter større press fra LO og fagbevegelsen, sier fungerende leder i Nei til EU, Olaf Gjerdrem, til ABC Nyheter.

– Det er et stemningsskifte i Norge, mener fungerende leder i Nei til EU, Olaf Gjerdrem. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
– Det er et stemningsskifte i Norge, mener fungerende leder i Nei til EU, Olaf Gjerdrem. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Under årets LO-kongress var det flere sterke krefter som tok et oppgjør med EØS-avtalens konsekvenser i arbeidslivet.

Det endelige utkastet til vedtak fra LO-kongressen ønsker å fortsette med EØS-avtalen, men forutsetter som før at det ikke skal begrense det norske tariff- og arbeidslivssystemet.

Han gleder seg over signalene fra Lysbakken og Vedum.

– Vi bør se på hvilke alternativer vi får etter brexit, Storbritannia er ikke et lite filleland. Det er en av de store aktørene i Europa, sier Gjerdrem og fortsetter:

– Norge blir i dag plassert på sidelinjen. I 13 år har vi hatt et EU-vennlig Storting hvor alt som er kommet fra EU har blitt godkjent stilletiende, men nå er det bare Høyre som er for EU-medlemskap. Det foregår en stemningsskifte i Norge, og jeg er spent på konsekvensene det vil få.

– Er det realistisk å få til mye i en fireårsperiode på Stortinget?

– En utredning er realistisk, pluss at vi kan revitalisere EFTA og invitere britene til konsultasjon.

EFTA er en mellomstatlig organisasjon med handelssamarbeid, som likevel ikke krever at medlemslandene underlegger seg EUs lover og direktiver slik EØS gjør.

Les mer om undersøkelsen på Nei til EU sine hjemmesider.

Fakta om EØS

* Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) består av EUs 28 medlemsland og EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein.

* EØS-avtalen er den største internasjonale avtalen Norge har inngått. Den ble undertegnet i 1992 og trådte i kraft i 1994.

* Avtalen gir de tre EFTA-landene tilgang til EUs indre marked med like konkurransevilkår og like regler. Fri flyt av varer, personer, tjenester og kapital er pilarene.

* Avtalen forplikter Norge til å følge EUs regler for det indre markedet. I fjor høst passerte antallet EU-rettsakter i avtalen 10.000.

* Storbritannias beslutning om å gå ut av både EU og det indre markedet senest i 2019, har aktualisert spørsmålet om EØS-avtalens framtid.

Personvernpolicy