Stor undersøkelse om kandidatene til stortingsvalget:Tre av ti stortingskandidater ønsker ny handelsavtale med EU

Organisasjonen Nei til EU har kartlagt 417 stortingskandidater før valget.
Organisasjonen Nei til EU har kartlagt 417 stortingskandidater før valget.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos stortingskandidatene til Arbeiderpartiet og Høyre står EØS-avtalen fortsatt sterkt, men i et samarbeid med SV, Sp og Frp vil avtalen settes under press. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang siden 1994 er Stortinget i takt med folket når Stortinget trer sammen i høst, viser en omfattende kandidatundersøkelse gjennomført av Nei til EU.

43,2 prosent av representantene på Stortinget etter høstens valg vil være mot norsk EU-medlemskap. 22,5 prosent vil være for.

EØS-avtale står fortsatt sterkt i det kommende Stortinget, viser undersøkelsen gjennomført av Nei til EU.

Flertallet av kandidatene, 43 prosent, ønsker fortsatt EØS-avtalen dersom alternativet er en bilateral handelsavtale.

Men tallene fra undersøkelsen viser også at 131 av 417 spurte (31 prosent) foretrekker en handelsavtale fremfor EØS.

26 prosent viser ikke sine EU-kort overfor velgerne, enten fordi de ikke vil, eller ikke vet hva de skal mene.

Arbeiderpartiets samarbeidspartnere vil ha ny avtale

Tradisjon tro skiller SV, Senterpartiet, og Rødt - blant de som har en reell sjanse til å komme inn på Stortinget - seg ut som partiene som sterkt ønsker en handelsavtale fremfor EØS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

34 av 39 aktuelle stortingskandidater fra SV ønsker seg en handelsavtale, 35 av 41 aktuelle stortingskandidater fra Sp det samme og hos Rødt vil 19 av 20 foretrekke en ny handelsavtale fremfor EØS-avtalen.

Hos Arbeiderpartiet er det kun to som ønsker en handelsavtale fremfor dagens EØS-avtale. Verken leder Jonas Gahr Støre eller nestleder Hadia Tadjik har valgt å svare på undersøkelsen.

Nestleder Trond Giske skriver i undersøkelsen at han er skeptisk til å reforhandle EØS-avtalen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er skeptisk til å skulle reforhandle forholdet mellom Norge og EU i situasjon hvor EU er mye større og sterkere enn da EØS-avtalen ble inngått. Det er lite trolig at reforhandling ville føre til en styrket posisjon for Norge, skriver Giske.

Flere i Frp vil ha handelsavtale

I Frp er det 15 representanter som ønsker seg en ny handelsavtale fremfor dagens EØS-avtale. Like mange ønsker å stå fast ved EØS-avtalen, mens de resterende 22 er enten usikre eller har ikke svart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en tilsvarende undersøkelse Nei til EU gjennomførte i 2013 var det 11 Frp-kandidater som ønsket en handelsavtale fremfor EØS-avtalen. 24 svarte i 2013 de heller ville ha EØS-avtalen enn en ny handelsavtale.

På landsmøtet i mai gikk partiet første gang sier Frp nei til norsk medlemskap i EU. Partiet åpner også for å reforhandle deler av EØS-avtalen.

Hos regjeringskollega Høyre er det tre representanter som støtter en handelsavtale, men ut i fra de skriftlige kommentarene å dømme har de tre representantene misforstått spørsmålet. Dermed er det trolig ingen av Høyre-representantene som vil skifte ut EØS-avtalen.

(Saken fortsetter etter bildet)

Foto: NEI TIL EU
Foto: NEI TIL EU

Folkeavstemning

Tallene fra kandidatundersøkelsen viser at 35 prosent av de 417 aktuelle kandidatene sier ja til en folkeavstemning om EØS-avtalen. 44 prosent sier nei, mens 21 prosent enten ikke har svart eller ikke vet hva de mener.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Nei til EU
Foto: Nei til EU

Av 54 Ap-representanter som har svart på undersøkelsen ønsker kun én av dem en folkeavstemning rundt EØS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I regjeringspartiet Høyre ønsker ingen av de 46 kandidatene som har besvart spørsmålene å ha en folkeavstemning rundt EØS.

Hos regjeringskollega Frp har 45 av stortingskandidatene valgt å besvare spørsmålene. 24 av dem mener befolkningen bør få si sin mening.

I SV mener 36 av 39 at det bør gjennomføres en folkeavstemning. I Sentepartiet ønsker 39 av de 41 kandidatene folkeavstemning.

Nær halvparten i befolkningen ønsker folkeavstemning om EØS i befolkningen, viste en undersøkelse av Sentio på oppdrag for Nei til EU mai.

Nei til EU: – Stortingskandidatene nærmer seg befolkningen

Fungerende leder i Nei til EU og tidligere stortingsrepresentant i KrF, Olaf Gjedrem. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Fungerende leder i Nei til EU og tidligere stortingsrepresentant i KrF, Olaf Gjedrem. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Fire av ti nordmenn vil enten si opp eller reforhandle EØS-avtalen. Det kom frem i en meningsmåling InFact har gjort for VG i mai.

Senterpartiets gode målinger betyr at det nye Stortinget vil kunne få en sammensetning med større motstand til EØS-avtalen. Spesielt hvis EØS-vennlige Venstre kommer under sperregrensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om bare to Ap-kandidater svarer de vil foretrekke en handelsavtale, sier fungerende leder i Nei til EU, Olaf Gjedrem, at det er et «gryende oppgjør» i fagbevegelsen.

– Vi så på LO-kongressen at var det sterke krefter som tok et oppgjør med EØS. Det er en vesentlig endring at Arbeiderpartiet har strøket punktet om EU-medlemskap i neste periode. Det hadde vært utenkelig for noen perioder siden, men vi opplever at Fagbevegelsen og arbeidslivet ser så mange problemer med EØS-avtalen, at det presser Arbeiderpartiet, sier Gjedrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han registrer også endringen hos Fremskrittspartiets kandidater.

– Det blir så mange sterke synlige resultater i arbeidslivet knyttet til sosial dumping og arbeidsinnvandring, at man ser at EØS er noe mer i dag enn for 20 år siden. EU forsøker å utvide sin innflytelse på Norge, og det synker først innover folket også synker det innover politikerne, sier Gjedrem.

Tallene ABC Nyheter har fått innsyn i, framgår av undersøkelsen, som inneholder en rekke EU-relaterte temaer og vil bli offentliggjort foran Stortinget klokka 10 onsdag.

Les mer om SV og SP EØS-press på rødgrønn side: Ønsker utredning

Les også: Nær halvparten ønsker folkeavstemning om EØS

Fakta om EØS

* Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) består av EUs 28 medlemsland og EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein.

* EØS-avtalen er den største internasjonale avtalen Norge har inngått. Den ble undertegnet i 1992 og trådte i kraft i 1994.

* Avtalen gir de tre EFTA-landene tilgang til EUs indre marked med like konkurransevilkår og like regler. Fri flyt av varer, personer, tjenester og kapital er pilarene.

* Avtalen forplikter Norge til å følge EUs regler for det indre markedet. I fjor høst passerte antallet EU-rettsakter i avtalen 10.000.

* Storbritannias beslutning om å gå ut av både EU og det indre markedet senest i 2019, har aktualisert spørsmålet om EØS-avtalens framtid.