#VALG2017Lysbakken: Frp og Listhaugs politikk gjør innvandring utfordrende

VERDIER: SV-leder Audun Lysbakken mener at debatten om norske verdier er dratt inn i valgkampen som en avledningsmanøver.
VERDIER: SV-leder Audun Lysbakken mener at debatten om norske verdier er dratt inn i valgkampen som en avledningsmanøver.  Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Audun Lysbakken mener høyresidens frykt for at «norske verdier» trues er et paradoks. – Regjeringens politikk fører til økt ulikhet. Det er det som gjør innvandring utfordrende, sier SV-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TØYEN (ABC Nyheter): Innvandring truer norske verdier, mener Sylvi Listhaug (Frp).

Norske verdier er under press, konkluderer kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og Sp-nestleder Ola Borten Moe i VG, og trekker frem skolegudstjenester og barne-TV.

– Høyresiden er livredde

– Høyresiden kjører hardt på at vi er truet av innvandring. Det som skiller oss er fattig og rik, sier Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

At politikere slår på varsellampene og advarer mot at norske verdier er under press, er en avledningsmanøver mener Audun Lysbakken.

– Kampen om «norske verdier» er en avledningsmanøver særlig fra Fremskrittspartiet og Linda Hofstad Helleland. Høyresiden er livredde for å få en valgkamp som handler om voksende ulikhet i makt og rikdom i Norge. De har ført en politikk som systematisk tjener en liten økonomisk elite, på bekostning av velferden til folk flest og de som har lite. Det strider imot norske verdier som likhet og likestilling, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre: – Formuesskatten på arbeidende kapital er uheldig for verdiskapningen

– Verdier trues av mangel på solidaritet

SV-lederen mener det er et paradoks at regjeringen frykter at norske verdier settes under press og svekkes, når de ifølge SV-lederen fører en politikk som splitter og øker forskjellene.

– Er du ikke enig i at norske verdier er under press?

– De norske verdiene som er truet er solidariteten og likhetstanken som har vært helt sentral for det norske samfunnet. Verdiene trues av mangelen på solidaritet som ligger i denne regjeringens politikk. Nå åpner jo Erna valgkampen med å gjenta skatteløftene hun har gitt til noen av landets mennesker, som betyr at de kan bli nullskatteytere. Da ender vi opp med at de som tjener aller mest, betaler mindre i skatt enn de som vasker kontoret deres. Det rokker ved det som er en grunnverdi i Norge, som er bygget på sterkt fellesskap, sier Lysbakken og fastslår:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det noen som truer norske verdier og det som er bra med Norge, er det forskjellspolitikken til Høyre og Fremskrittspartiet.

– Hva legger du i det?

– Det her handler ikke om vafler og gudstjenester, det handler om hvordan vi bygger et samfunn hvor alle får delta. Derfor er det som kan føre til at vi blir et mer polarisert samfunn med mindre tillit til hverandre, at forskjellen mellom folk blir større både sosialt og økonomisk. Det motvirkes altså ikke av slagord-politikken til Listhaug, det motvirkes gjennom en politikk for aktiv sosial utjevning. Jeg mener rettferdig fordeling og integrering går hånd i hånd. Fører du en politikk for økte forskjeller, fører du også en politikk som gjør det vanskelig å lykkes med integreringen, sier Lysbakken.

NHO tar Ernas skattekutt i forsvar: Nullskatteytere er en myte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik skal Erna redde velferdsstaten

– Listhaug taler med to tunger

VERDIKAMP: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VERDIKAMP: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

SV-lederen er ikke overraskende kritisk til Sylvi Listhaugs fokus på innvandring og norske verdier i valgkampen.

– Spesielt for Frp vil dette valget gå veldig dårlig hvis alt det de har gjort av usosiale kutt for eldre med lave pensjoner, uføre og kronikere med høyere egenandeler blir fokus. Listen er lang over upopulære valg for deres velgere, derfor kjører de på med innvandring og fordommer. De vil helst snakke om barne-hijab, vafler og julegudstjenester.

Lysbakken mener det er et paradoks at Frp og Høyre snakker om at norske verdier trues av innvandring, når han mener de har gjort lite for å utjevne forskjellene mellom nordmenn og innvandrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Listhaug taler med to tunger. Vi har en regjering som med åpne øyne bidrar med politikk som over tid vil forsterke forskjellsutviklingen. Så prøver regjeringen å få all oppmerksomhet bort fra fordelingspolitikken til å bli et spørsmål om innvandring. Sannheten er at klasseskille i Oslo er mye eldre enn innvandring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er utfordringer knyttet til innvandring?

– Så vet vi at innvandring kombinert med dårlig integreringspolitikk, innvandring kombinert med en arbeidslivspolitikk som åpner for sosial dumping, er en av faktorene som bidrar til økt ulikhet. Men regjeringen snakker bare om den ene delen! De gjør heller ikke noe for å få til en integreringspolitikk eller arbeidslivspolitikk som minsker forskjellene. God integreringspolitikk handler om de samme tiltakene for å få ulikheten ned, sier SV-lederen og mener manglende utjevning «er gift for et samfunn»

– Alle problemer du ikke vil ha, høy kriminalitet, lav økonomisk vekst og lavere levestandard finner du mer av i samfunn med stor ulikhet. I et samfunn med mindre forskjeller har man større tillit, sterkere fellesskap. Derfor er det å utvikle Norge i en retning med mindre forskjeller et utrolig viktig veivalg for Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruker bydelene som hakkekylling

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) er bekymret for utviklingen i enkelte bydeler i Oslo.

– Faktum er at det er særlig knyttet opp mot en raskt økende innvandrerbefolkning i innvandringstette bydeler, sa Amundsen til ABC Nyheter i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: – Uredelig å underslå at kriminalitet er knyttet opp mot innvandring

SV-lederen mener Frp-stastråder bruker bydelene i Oslo øst som «hakkekylling».

– Jeg bor jo på Holmlia, jeg tror at for folk som bor i bydelene er de veldig provosert over hvordan Frp-statsrådene omtaler bydelene på en måte som er annerledes enn virkeligheten. Det andre er at de bruker det som et skrekkens eksempel samtidig som de nettopp på felt etter felt fører en politikk som gjør det vanskeligere å løse de problemene som finnes der, sier Lysbakken og peker på kutt i lærerstillinger og manglende områdeløft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For eksempel har skoler på østkanten i Oslo mister lærerstillinger fordi regjeringen stoppet forsøket med flere lærere i ungdomsskolene som vi innførte. De har kuttet bevilgningene til 600 lærere på landsbasis, som var spesielt øremerket de skolene. Et annet eksempel er områdeløft. Områdeløft i Oslo har ikke Fremskrittspartiet vært interessert i å forplikte seg til. De bruker disse bydelene som hakkekylling samtidig som de ikke er villige til å bidra med politikk som løser utfordringene. De overdriver problemene, samtidig som de ikke er interessert i å løse de problemene som faktisk finnes, sier Lysbakken.

Les også: Listhaug: – Flytt til Homlia, Jonas!

(Saken fortsetter etter bildet)

ENDRING: Audun Lysbakken ønsker områdeløft i innvandrertette bydeler. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
ENDRING: Audun Lysbakken ønsker områdeløft i innvandrertette bydeler. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Lysbakken: Derfor er SV et bedre valg enn Arbeiderpartiet

SV-lederen vil tilbake i regjering, men hovedmålet er å felle den blå-blå-regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
STØTTER JONAS: Lysbakken støtter Støre som ny statsminister, men det er en klar forskjell mellom partiene, sier Lysbakken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STØTTER JONAS: Lysbakken støtter Støre som ny statsminister, men det er en klar forskjell mellom partiene, sier Lysbakken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Vi er en garantist for en ny regjering. Det er det vi lover velgerne, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere har stilt fem krav for å gå inn i regjering, er det realistisk at dere får gjennomslag for dette og klarer å danne en regjering på ikke-sosialistisk side?

– Vi har fem krav vi må ha igjennom om vi skal bli med i en regjering eller en samarbeidsavtale. Hvis ikke får vi samarbeide fra sak til sak i Stortinget. Skal vi forplikte oss med Arbeiderpartiet må vi ha gjennomslag for de fem tiltakene. Jeg mener det er en ærlig sak å si til velgerne hva vi må få til. Alle partier har slik saker, men sier det ikke. Det er tøffe krav, men ikke umulige krav.

Lysbakken mener det er viktig å minne velgerne på forskjellene mellom Arbeiderpartiet og SV. Vil man ha store endringer må man stemme SV, sier partilederen.

– Får man bare et sentrum-Ap-samarbeid får man ikke de forandringene folk ønsker. Da vil det skje for lite.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I 2009 stod Kristin Halvorsen på talerstolen til Arbeiderpartiet og solgte nærmest inn en pakkeløsning med Stoltenberg og Navarsete, er det større forskjell på Ap og SV nå?

– Situasjonen er en annen. Ap har valgt å holde døren åpen i flere retninger, det gjør at situasjonen er en helt annen. Men jeg tror det er viktig å huske at Ap, Senterpartiet og SV har en veldig tydelig allianse. Vi lover at vi skal felle regjeringen, og det kan folk stole på. Vi har samarbeidet før og vist at vi har klart det, sier Lysbakken og peker samtidig på at SV er den tydeligste motvekten til dagens regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En viktig grunn til at SV er i vekst er at vi har blitt tydeligere, og at vi er det tydeligste alternativet til Høyres-siden. Det går an å gå mye lenger enn det Arbeiderpartiet gjør. Man må være villig til å gjøre noe med barnetrygden og skatte økonomisk arv, sier SV-lederen og trekker frem miljø- og klimapolitikk og fordelingspolitikk som de største forskjellene på SV og Ap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Studie: Integreringen i feil retning i Norge

– Konvensjonene er ikke tilpasset dagens flyktningsituasjon

Over 110.000 har ankommet Europa via Middelhavet så langt i 2017. Italia er i en krise og ber europeiske land om hjelp. Frp ønsker asylmottak i Afrika for å løse situasjonen, mens Arbeiderpartiet har ønsket å vurdere og diskutere alle internasjonale løsninger.

Lysbakken erkjenner at man ideelt sett skulle hatt anledning til å behandle søknader fra utlandet.

– Ideelt sett burde det vært mulig å søke om asyl fra utlandet, men som debatten har vist tydelig, er problemet hvordan det skal kunne gjennomføres i praksis på en rettferdig måte. Vi må innse at det ikke finnes noe enkelt svar, og skal man gjøre noe med tallet på asylsøkere handler det først og fremst om å gjøre noe i de verste konfliktsonene. De som kommer av økonomiske grunner, vil ikke slutte med det før det er noe som gir håp i landene de kommer fra. Derfor henger dette sammen med de store spørsmålene om en bedre fungerende økonomisk verdensorden og handelspolitikk som fungerer for fattige land. Veldig mye mer av vår handelspolitikk må rettes inn mot det. Det tar tid, men det er likevel det som over tid er den nødvendige løsningen. Det er et paradoks at de som er skeptisk til flyktninger er minst ivrige til å gjøre den jobben, sier SV-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 inngikk Stortinget et asylforlik hvor det ble enighet om se på dagens internasjonale konvensjoner, «for at disse i bedre grad kan tilpasses vår tids flyktningsituasjon».

– Hvorfor støttet dere ikke å se på endringer i det internasjonale regelverket?

– Jeg tror alle er enige om at det er sider ved dagens flyktningsituasjon som konvensjonene ikke tar godt nok opp, blant annet tar de ikke høyde for klimaflyktninger i årene som kommer, sier Lysbakken.

Men partilederen frykter at en gjennomgang vil føre til en kraftig innstramning.

– Vi stod utenfor forliket i Stortinget, og en av grunnene til det er at å reforhandle flyktningkonvensjonen i dag, først og fremst vil føre til en kraftig innstramning og dårligere mulighet til beskyttelse av folk på flukt - det er dessverre den retningen vinden blåser. Det er noen paradokser i debatten. Ofte er det sånn at de politiske kreftene som er mest skeptisk til å ta imot flyktninger er pussig nok de som er mest skeptiske til klimatiltak. For å si det sånn; de som ikke ønsker flyktninger fra Midtøsten bør være de ivrigste klimaaktivistene. Klimaendringene er en av de tingene som virkelig kan føre til store flyktningstrømmer til Europa, sier Lysbakken, som vet at mange frykter for innvandring, men fastholder:

– Vi vil stå opp for folk på flukt.

Les også:

Ørmen Johnsen: – Norge er helt avhengig av innvandring

Halvparten mener innvandring ikke truer norsk kultur

Gir Listhaug skylden for økende skepsis til innvandring

NY REGJERING?: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NY REGJERING?: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix