Meny

– Skogvernet i Norge går i sneglefart

WWFs skogbiolog Trude Myhre skal gå fra Oslo til Trondheim for å sette fokus på skogvern. Startskuddet gikk ved Klima- og miljødepartementet. Foto: WWF Verdens naturfond
WWFs skogbiolog Trude Myhre skal gå fra Oslo til Trondheim for å sette fokus på skogvern. Startskuddet gikk ved Klima- og miljødepartementet. Foto: WWF Verdens naturfond
Sammen med trøffelhunden Coco skal skogbiolog Trude Myhre gå 640 kilometer til fots fra Oslo til Trondheim for å sette fokus på skogvern før valget.

Mange vil nok kjenne WWFs skogbiolog Trude Myhre igjen fra TV-serien «Min skog» som ble vist på NRK tidligere i vår. Der tok hun seerne med til skogene i Vestfold, som betyr noe helt spesielt for henne.

Tirsdag 1. august klokken 09:00 gikk startskuddet for en pilegrimsferd litt utenom det vanlige der Myhre skal gå 640 kilometer til fots fra Miljødirektoratet i Oslo til Miljødirektoratet i Trondheim.

– Målet med vandringen er å få skogvern på dagsorden før valget, slik at folk kan stemme på det eller de partiene som har den beste skogvernpolitikken. Når WWFs analyse av partienes valgløfter er klare vil jeg lansere svaret underveis langs Pilegrimsleden, slik at det ikke skal være noen tvil om hva vi med hjertet for skogen skal stemme på i september, forteller Myhre til ABC Nyheter.

Inne i en ny grønn bølge

– Hvem skal du gå sammen med?

Coco er med, og bærer sin egen mat på turen opp til Trondheim. Foto: WWF Verdens naturfond
Coco er med, og bærer sin egen mat på turen opp til Trondheim. Foto: WWF Verdens naturfond

– Jeg går i utgangspunktet alene sammen med trøffelhunden min, Coco, men på veien kommer jeg til å møte lokale skogvernere, skogeiere, politikere og journalister for å snakke om Norges viktigste naturvernsak, nemlig økt skogvern. Noen etapper kommer venner, familie og kolleger til å bli med på. Det blir koselig, selv om jeg trives godt med å gå helt alene også. Den første dagsetappen får jeg følge av MDG-poliker Siri Faafeng som er fortvilet over utbygging av skytebane i verdifulle Gjelleråsen.

– Nordmenn virker i økende grad å være opptatt av natur og miljø. Men i hvilken grad opplever du at vi har det i bakhodet når vi går til stemmeurnene?

– Det virker som om folk blir mer og mer bevisste på natur- og miljøvern. Jeg tror vi er inne i en ny grønn bølge. Særlig merker jeg dette på skogvernet. Det er lite konflikt, og alle ser ut til å være enige om at vi trenger økt skogvern. Skogen får økt oppmerksomhet i ulike kanaler. Derfor er det så viktig at folk stemmer på de partiene som lover mest penger til å gjennomføre økt skogvern, slik Stortinget har vedtatt. Uten pengene på statsbudsjettet blir det jo ikke mer vern, sier Myhre.

Les også:   – Skogene som var så viktige for meg er borte

Ønsket lykke på ferden av statssekretæren

Før Myhre startet på ferden mot Trondheim, ble hun vinket avgårde av statssekretær i Miljødepartementet, Lars Andreas Lunde (H). Lunde synes det er flott at startstreken for den lange vandringen langs Pilegrimsleden startet foran Klima- og miljødepartementets lokaler i Kongens gate.

– Koblingen mellom vandring og det å oppleve natur og kulturminner, gjør Pilegrimsleden til en helt spesiell opplevelse. Selve leden i seg selv er også et kulturminne, med en svært lang historie. Tanken på at man vandrer på den samme stien som pilegrimer fra hele Europa vandret på i middelalderen, gir vandringen en ekstra dimensjon, sa statssekretæren.

Han fortsatte med å understreke at skogvern er viktig for regjeringen.

– Jeg synes dette er et veldig bra tiltak for å sette fokus på en viktig del av arbeidet med å ta vare på natur. Under denne regjeringen har vi i alt vernet 249 skogområder.

Les også:  Mens perleugla ligger og ruger hogde de hele leveområdet rundt henne

– Bevilgningene til skogvern er betydelig økt

I sin tale understreket Lunde at skogvern skal sikre at truede arter og naturtyper ikke utryddes, og at et representativt utvalg av norsk skognatur blir tatt vare på for fremtidige generasjoner. Han var tydelig på at dette er viktige nasjonale mål i miljøpolitikken.

– Norge har stor variasjon av skogtyper, også skogtyper som er sjeldne internasjonalt. Nær halvparten av alle truede arter i Norge lever i skog. For de fleste av disse artene er skogbruk hovedtrusselen. Vern av skogområder er derfor et effektivt tiltak for å sikre disse artene, sa statssekretæren før han fortsatte:

– De siste årene er bevilgningene til skogvern økt betydelig. I inneværende år har vi tidenes høyeste bevilgning til skogvern, med 442 millioner kroner. Vi har på fire år bevilget nær 1.500 millioner kroner til dette arbeidet. Det er mer enn forrige regjering gjorde på sine åtte år. Vi har dermed mer enn doblet satsingen på skogvern.

Les også:   – Ønsker at barna skal oppleve skikkelig gammelskog

(Saken fortsetter under)

Trude Myhre og Coco sammen med statssekretær Lars Andreas Lunde (H). Foto: WWF Verdens naturfond
Trude Myhre og Coco sammen med statssekretær Lars Andreas Lunde (H). Foto: WWF Verdens naturfond

– Ekstremt langsom økning

Til tross for Lundes fagre ord, er ikke Trude Myhre direkte imponert over den innsatsen regjeringen har gjort for skogvern frem til nå.

– Skogvernet i Norge går i sneglefart. Da jeg begynte å jobbe med skogvern i Natur og Ungdom i 1998, tror jeg vi hadde verna 0,6 prosent av skogen. Nå er vernet økt til 3 prosent. Det er en ekstremt langsom økning. Jeg er veldig glad for alle områdene som har fått vern for all framtid, men også veldig urolig for alle de områdene som ennå ikke er sikret mot hogst og annen ødeleggelse.

– Dersom det skulle bli regjeringsskifte etter høstens valg, hva ønsker du at den nye regjeringen bør ha på dagsorden når det kommer til skogvern?

– Det aller viktigste er å øke skogvernbudsjettet! Erna Solberg sin regjering har ikke økt budsjettet så mye som lovet før forrige valg, så jeg tenker at en regjering med Jonas Gahr Støre må være veldig tydelig på at den ønsker å trappe kraftig opp.

– Kravet fra miljøorganisasjonene er en årlig skogvernmilliard, på samme måte som regnskogsmilliardene som årlig går til å bevare tropisk regnskog. Det bør være mulig i verdens rikeste land, avslutter den engasjerte skogbiologen.

Trude Myhre skal etter planen være fremme ved Miljødirektoratet i Trondheim 9. september.

Les også: 

Åtte av ti kan ikke kjenne igjen treet på bladene

Verdens mest ensomme tre

Populært