Meny

Arbeiderpartiet vil vurdere asylmottak i Afrika

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) på Karmøy tirsdag i forbindelse med Arbeiderpartiets valgkampturné på Vestlandet.
Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) på Karmøy tirsdag i forbindelse med Arbeiderpartiets valgkampturné på Vestlandet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Frankrikes president Emmanuel Macron vil etablere asylmottak i Libya for å løse flyktningkrisen over Middelhavet. Nå vil Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet vurdere det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike skal sette opp asylsentre i Libya for å sjekke asylsøkere og migranter som vil ta seg over Middelhavet til Europa.

Det varslet president Emmanuel Macron torsdag, skriver den franske avisen Le Figaro.

– Ideen er å sette opp sjekkposter for å hindre at folk tar farlige sjanser dersom de ikke kvalifiserer til asyl. Vi drar til dem, sa presidenten under et besøk i en flyktningleir sentralt i Frankrike.

Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Michel Euler / Pool / EPA
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Michel Euler / Pool / EPA

Etableringen vil skje allerede i sommer, annonserte Macron.

– Sentrene skal bidra til at folk unngår å ta enorme risikoer ved å sette seg i båter over Middelhavet, for å søke om asyl. Vi har forsøkt å gjøre dette med andre europeiske land, men de er veldig motvillige. Men vi, Frankrike, gjør det, sa Macron.

Torsdag ettermiddag kom kontrabeskjeden om at etableringen må vente grunnet sikkerhetssituasjonen i landet.

Les saken: Frankrike må vente med asylsentre i Libya

Gammelt Frp-tiltak

Tiltaket likner ideen Fremskrittspartiet i juni varslet de ønsker å gjennomføre hvis de vinner valget 11. september.

I 2013 kom partiets bærekraftutvalg frem til at Norge bør opprette asylmottak i Afrika og Asia.

Les saken: Frp til valg på gamle tiltak

FORNØYD: – Identisk, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) om Macrons forslag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORNØYD: – Identisk, sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) om Macrons forslag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg ser med stor interesse at Macron vil opprette asylsentre i Afrika. Det er nøyaktig det samme Frp foreslo i 2013, og det som vi gjentar i valget. Hele poenget er at man må behandle søknadene på afrikansk jord, så man kan skille mellom de som trenger beskyttelse og ikke beskyttelse, sier stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Målet er at flyktningene skal slippe den farefulle ferden over Middelhavet, understreker Frp-politikeren.

– Vi ble latterliggjort

– Tanken er så fornuftig at det er utrolig at man ikke tenker og vurderer metoden. Jeg er spent på hva de andre politikerne sier når Macron tar til orde for dette, når vi annonserte det ble ideen latterliggjort.

– Ser du ikke utfordringer knyttet til etableringen?

– Det er ikke sånn at hele Afrika er urolig, mange land fungerer helt strålende. Disse landene vil se på det som en mulighet, og de vil selvfølgelig bli støttet av europeiske land. Det er ikke et europeisk ansvar alene, verdenssamfunnet vil stå sammen. Det er godt europeiske land begynner å se at dette er det beste forslaget vi har per dags dato. Og så er vi i Frp åpne for at det finnes enda bedre forslag, men vi er nødt til å handle nå, sier stortingspolitikeren.

Under Frps landsmøte i år, vedtok partiet i sitt handlingsprogram «at land som mottar betydelig norsk bistand, må akseptere asylsentre på sitt territorium som forutsetning for fortsatt norsk bistand».

Tybring-Gjedde har følgende oppfordring til norske politikere:

– Dette er ikke tiden for politisk polemikk. Vi trenger konstruktive ideer og politisk handling, og jeg håper derfor Jonas Gahr Støre vil legge all partipopulisme til side.

Les også: Tybring-Gjedde: – Bare i Norge det ikke er lov å tenke nytt

Arbeiderpartiet åpner for forslaget

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Stein Eirik Lauvås, omtalte Frps asylforslag som «direkte useriøst».

– Jeg anser dette som et useriøst valgkamputspill i Frp-stil, sa Lauvås til ABC Nyheter.

Forslaget ble mer eller mindre slaktet av alle partiene på Stortinget.

Nå avslører Arbeiderpartiet at de likevel er åpne for å vurdere forslaget om å etablere asylmottak i Afrika, men at det skiller seg klart fra Frps ønske om å stanse asylinnvandringen.

VIL VURDERE: Arbeiderpartiet utelukker ikke asylmottak i Afrika.
VIL VURDERE: Arbeiderpartiet utelukker ikke asylmottak i Afrika.

Jonas Gahr Støre henviser til Lauvås som fastslår:

– Arbeiderpartier er åpne for å vurdere forslaget. Vi vil vurdere ethvert seriøst forslag som kan løse krisen. Vi må få en slutt på den kyniske menneskesmuglingen over Middelhavet. Det er en krise som har pågått i altfor lang tid hvor mennesker mister livet, sier Lauvås til ABC Nyheter.

Han understreker at det må et felles europeisk samarbeid til.

– Dette er ikke noe Norge må gjøre alene, vi må diskutere og finne felles løsninger sammen. Skal det etableres asylmottak i Afrika og Asia mener jeg det må koordineres sammen.

– Da Frp lanserte forslagene i juni ble de nærmest latterliggjort, hva er endret?

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap): Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Partileder Jonas Gahr Støre (Ap): Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Arbeiderpartiet vil diskutere ethvert seriøst forslag. I juni lanserte Frp full innvandringsstopp. At vi eventuelt skal etablere asylmottak i Afrika og Asia betyr ikke at man mister retten til å søke asyl når man kommer til Norge over grensa. Vi er bundet av internasjonale konvensjoner, svarer Lauvås.

Høyre: – For mange ubesvarte spørsmål

Høyre har tidligere tatt avstand fra forslaget om asylmottak i Afrika og Asia. Dette synet står de fast ved.

– Høyre mener vi skal hjelpe mennesker som rammes av krig og konflikt. Det gjør vi blant annet ved å ta i mot vår avtalte andel av flyktninger, og ved å bruke norsk bistand og nødhjelp for å avhjelpe situasjonen i flyktningers hjemland og nærområder. Det skal vi fortsette med, uttaler Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou til ABC Nyheter.

Og fortsetter:

– Dette utspillet inneholder altfor mange ubesvarte spørsmål til at vi kan stille oss bak det nå. Det er blant annet krevende å se for seg at Norge skal ha ansvar for slike mottak i en annen verdensdel og samtidig stå ansvarlig for blant annet sikkerhet, helse og humanitære forhold.

Venstre-leder Trine Skei Grande, som har Macron som politisk forbilde, har ikke besvart ABC Nyheter sin henvendelse fredag.

Les også: Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister

FN: Følg etter, Norge

Tyskland har allerede etablert asylsentre hvor folk kan søke asyl både i Tyrkia, Irak og Libanon.

– Dette er veldig bra fordi det gjør at folk slipper å ta den farefulle ferden over Middelhavet for å søke om asyl, sa Joel Millman, direktør i FNs migrasjonsbyrå (IOM), til Dagbladet denne uka.

Han og IOM «håper at Norge og andre europeiske land vil gjøre som Tyskland».

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

SE VIDEO:

Dødens hav: Aldri har flere omkommet i Middelhavet enn i 2016

Flyktningkrisen

Over 110.000 har ankommet Europa via Middelhavet så langt i 2017.

2360 personer har druknet.

Italia har mottatt 93.500 personer per 23. juli i år. På samme tid i fjor var tallet 88.100.

Italia og Hellas har bedt andre land om å åpne for en ekstra asylkvote for å hjelpe de med byrden.

Kilde: IOM

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:51 Bjørn på rømmen i italiensk skog21:12 Dømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11 USA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07 Kvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25 WHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04 Bjørn skutt i Hedmark19:06 Norge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04 100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52 Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38 Dansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30 – Fire personer halshogd i Egypt18:03 Bellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57 Voldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43 Maren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26 Amundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23 Meling: En skandale og skammens dag17:01 Ida filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56 «El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51 Italias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04 – Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37 Tyrkisk diplomat drept i Irak15:21 Drikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11 17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02 Amerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59 Miljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51 Solberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22 Fem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12 Ap lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48 Syklist døde etter ulykke i Nordland13:44 Treneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40 Kilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25 Nå kommer sommeren til Nord-Norge13:15 Rundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07 Krekar varsler videre kamp13:06 Voldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49 Krekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44 Brasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46 Siktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32 New York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19 Etterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11 Mann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09 Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06 Arsenal-manageren varsler store signeringer11:03 100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01 Sp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50 Flere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48 Steve Bruce ny Newcastle-manager10:37 Clas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16 Joey Barton siktet for angrep på manager10:15 Hoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07 Uten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01 Politiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38 – Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28 Canada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53 Ingen vet hva Krekar har kostet Norge08:53 Mullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38 Salvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36 Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13 Elvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09 Russland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00 Falla vil bli mer kynisk07:54 Solskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41 Puerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33 Omsetningsvekst for Aker Solutions07:15 Zucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27 Barnesoldater på begge sider i Jemen06:15 Dette skjer i dag06:00 Mørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30 Ueland-familien håper på dom i Marokko05:29 Dette skjedde i natt05:15 Partiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12 Hundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22 Hetebølge i verdens nordligste bosetning04:15 Bitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43 Tidligere høyesterettsdommer i USA død03:42 Nordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26 Tidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06 Representantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02 Mann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25 Tre biler i brann i Langesund01:39 Nordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26 USA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49 Iran bistår savnet tankskip00:08 Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49 Tre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19 Kramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10 Trollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43 – Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12 Instruktør omkom under dykking på Hitra21:27 Helse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25 Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23 Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21 Berlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17 – Perus ekspresident pågrepet i USA21:15 Kvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07 von der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41 Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36 «Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11 Sommerværet snur over hele landet17:45 Økende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet
Siste nytt
21:51VerdenBjørn på rømmen i italiensk skog21:12VerdenDømt til fengsel for oppfordre kjæresten til selvmord21:11VerdenUSA har kastet ut Tyrkia fra F-35-programmet21:07NorgeKvinne omkom i steinras på Litledalshornet i Ørsta20:25VerdenWHO: Ebolautbruddet i Kongo er en global krise20:04NorgeBjørn skutt i Hedmark19:06NorgeNorge bryter EUs krav for tvangsreturer av asylsøkere19:04Verden100 skjeletter fra middelalderen funnet i Tyskland18:52NorgeRetten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av18:38MotorDansk bilimportør dømt for å ha brukt Ai Weiwei-kunst i reklame18:30Verden– Fire personer halshogd i Egypt18:03NorgeBellona varsler full kamp mot tysk prøveboring nær Lofoten17:57NorgeVoldssiktet par får ikke være sammen med babyen sin17:43NorgeMaren Uelands familie vil bruke oppreisning i marokkanske fengsler17:26NorgeAmundsen var på fisketur. Facebook tok agnet17:23NorgeMeling: En skandale og skammens dag17:01NorgeIda filmet idylliske Stryn – plutselig braste bilen forbi teltene16:56Verden«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel16:51NorgeItalias justisdepartement vil be om at Krekar utleveres16:04Norge– Rett og slett et overgrep mot forsvarsløse mennesker15:37VerdenTyrkisk diplomat drept i Irak15:21NorgeDrikkevannet i Askøy kommune er friskmeldt15:11Sport17-åring scoret i ny Solskjær-seier15:02VerdenAmerikansk rapper fengslet i Sverige: – Situasjonen er skandaløs14:59NorgeMiljødirektoratet sier ja til tysk prøveboring nær Lofoten14:51NorgeSolberg: Krekar pågrepet for å utleveres til Italia14:22VerdenFem år siden MH17-styrten - nærmere et svar14:12PolitikkAp lei av luftambulansekrisen – forlanger at Høie tar grep13:48NorgeSyklist døde etter ulykke i Nordland13:44SportTreneren mener Kristoff har tre vinnersjanser igjen i Tour de France13:40VerdenKilde: Fransk påtalemyndighet går inn for tiltale mot Air France13:25NorgeNå kommer sommeren til Nord-Norge13:15VerdenRundt 2.000 eldre demonstrerer i Hongkong13:07NorgeKrekar varsler videre kamp13:06NorgeVoldssiktet far vil ha opphevet besøksforbud mot baby12:49NorgeKrekar varsler videre kamp: – Dette er en falsk sak12:44VerdenBrasil varsler ny gransking av Amazonasfondet11:46NorgeSiktet mann i 40-årene kan trolig avhøres denne uken etter dødsfall i Telemark11:32VerdenNew York øker aldersgrensen for røyking til 21 år11:19NorgeEtterlyst kvinne stakk av fra politiet i Oslo11:11VerdenMann drept i forbindelse med knivran i Göteborg11:09NorgeItalia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte11:06SportArsenal-manageren varsler store signeringer11:03Norge100 kameraer skal forebygge overfall i rekordlang sykkeltunnel i Bergen11:01PengerSp-nestlederens oljeselskap med milliardomsetning10:50NorgeFlere tilfeller av harepest påvist i Sør-Norge10:48SportSteve Bruce ny Newcastle-manager10:37PengerClas Ohlson tilbakekaller vannkoker10:16SportJoey Barton siktet for angrep på manager10:15PengerHoffet ville ha lavere pensjonsalder for kongens sjåfører10:07Helse og livsstilUten flaks kunne Ingrid (86) blitt borte for alltid10:01NorgePolitiet undersøker sak om kvinne som var strandet på holme09:38Norge– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!09:28NorgeCanada etterforsker tyveri ved militært forskningssenter08:53NorgeIngen vet hva Krekar har kostet Norge08:53NorgeMullaen norske myndigheter aldri blir kvitt08:38VerdenSalvini sier trusler mot ham førte til stort våpenbeslag08:36NorgeBondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta08:13NorgeElvestuen hyller Von der Leyens klimaambisjoner08:09VerdenRussland stenger døren for flere opposisjonskandidater i forbindelse med Moska-valget08:00SportFalla vil bli mer kynisk07:54SportSolskjær vil bygge laget rundt Pogba: – Paul er en fantastisk spiller07:41VerdenPuerto Ricos guvernør nekter å gå av etter skandale07:33NorgeOmsetningsvekst for Aker Solutions07:15SportZucca: – Det blir Vålerenga eller Frisk Asker06:27VerdenBarnesoldater på begge sider i Jemen06:15NorgeDette skjer i dag06:00SportMørk på plass i Romania: Måtte si nei til landslaget05:30NorgeUeland-familien håper på dom i Marokko05:29NorgeDette skjedde i natt05:15NorgePartiene ruster seg til valgkampinnspurt05:12VerdenHundrevis av migranter håper å slippe inn i USA før nye forskrifter04:22VerdenHetebølge i verdens nordligste bosetning04:15NorgeBitcoins Norge varsler kundeutbetalinger03:43VerdenTidligere høyesterettsdommer i USA død03:42NorgeNordmenn kjøper mindre rødt kjøtt03:26VerdenTidligere guvernør vurderer å stille mot Trump03:06VerdenRepresentantenes hus fordømmer Trumps rasistiske tvitring03:02NorgeMann fløyet til sykehus etter mopedulykke02:25NorgeTre biler i brann i Langesund01:39NorgeNordmenn flest kildesorterer gjerne for klimaet – få dropper kjøtt og fly01:26VerdenUSA nekter fire generaler fra Myanmar adgang00:49VerdenIran bistår savnet tankskip00:08NorgeFacebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer23:49VerdenTre tiltalt for journalistdrap på Malta i 201723:19VerdenKramp-Karrenbauer blir ny forsvarsminister i Tyskland23:10NorgeTrollpikken blir nasjonal maskot for prostatasaken22:43Norge– Ettåringene var ute i det grå markedet, med dagmammaer vi ikke hadde kontroll over22:12NorgeInstruktør omkom under dykking på Hitra21:27NorgeHelse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25NorgeItalia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23NorgePolitiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21PengerBerlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17Verden– Perus ekspresident pågrepet i USA21:15NorgeKvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07Verdenvon der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41NorgeKallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36Kultur«Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11NorgeSommerværet snur over hele landet17:45VerdenØkende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet
Populært