Russisk-kinesisk militærøvelse i Østersjøen: – En politisk markering

<p>Skip under øvelse i Østersjøen. Foto: Det danske forsvaret</p>
Skip under øvelse i Østersjøen. Foto: Det danske forsvaret

NATO-landene rundt Østersjøen følger aktivitetene tett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På fredag startet den russisk-kinesiske militærøvelsen i Østersjøen. Øvelsen skal vare i en uke, og formålet er at kinesiske krigsskip skal øve sammen med den russiske marinen. Landene rundt Østersjøen følger den militære øvelsen nøye.

– Det økende russiske og kinesiske nærværet i Østersjøen er en politisk markering. Samtidig kommer landene rundt til å markere seg ved å skygge fartøyene. De vil ha fly i lufta som følger med på det som skjer, og for å vise at de holder øye med de.

Det sier Robert Dalsjö, som er forskningsleder ved det svenske Försvarets forskingsinstitutt til Sveriges Radio.

Les også: Kina raser mot Liu-kritikk

– Offensivt og defensivt

Øvelsen er blitt kalt «Marine Cooperation 2017», og inneholder blant annet krigføring med ubåter og luftforsvarsøvelser.

Kina og Russland har hatt felles militærøvelser siden 2012, men dette er første gang i historien de to landene har en felles øvelse i Østersjøen.

– En militær øvelse kan anvendes både offensivt og defensivt. Det viktigste er å bringe sammen de forskjellige funksjonene i en militær operasjon, sier Johan Norberg som er sikkerhetspolitisk analytiker ved Totalförsvarets Forskningsinstitut til SVT.

NATO trapper opp

Robert Dalsjö antar at NATO-landene Tyskland, Polen og Danmark kommer til å samarbeide om overvåkningen. Han mener at Russlands opptrapping er kontraproduktiv, ettersom NATO svarer med en tilsvarende opptrapping.

– De russiske marinestyrkene har enheter med tilgang til atomvåpen. I denne øvelsen øver man sannsynligvis med konvensjonelle styrker, sier Johan Norberg.

NATO har i lengre tid beskyldt Russland for å provosere med sin aktivitet i Østersjøen, og har på sin side utplassert 4000 mann i Baltikum. Det har vært mye uro i de baltiske landene etter blant annet Russlands anneksjon av Krim og innblanding i Ukraina.

Ubåt under øvelse i Østersjøen. Foto: Det danske forsvaret
Ubåt under øvelse i Østersjøen. Foto: Det danske forsvaret

Les også: Verdens største atomubåt seiler langs Norges kyst

Økt militær aktivitet

Ifølge China's People Daily uttaler Kina at øvelsen ikke er rettet mot noen «tredjepart», og at øvelsen er en del av å utvikle det kinesisk-russiske «omfattende strategiske partnerskapet».

Skipsbyggingen til Kina har skutt fart, og det er ventet at de innen 2030 vil ha en flåte på rundt 500 skip. Til sammenligning har USA 350 skip.

– Ett av kjennetegnene på en stormakt er å ha sjømakt. Kina er i den kinkige situasjonen at de ser på seg selv som en stormakt, og andre oppfatter Kina som en stormakt, men de har ikke den fulle kapasiteten til en stormakt, sier Yvonne Chiu, assisterende professor i politikk ved Universitetet i Hongkong til CNN.

De siste årene har Russland økt den militære aktiviteten i Baltikum. Det har bekymret de tidligere Sovjet-landene Estland, Latvia og Litauen. Det har også skapt debatt i Sverige og Finland om de skal bli medlem av NATO.

Les også: Russerne kom farlig nær Østersjøen

Personvernpolicy