Meny

Viktor Orbán på massemøte i Romania:

Orbán ønsker sterkt EU-forsvar etter Brexit og vil forsvare Polen i EU

HVILKEN SOLIDARITET? - Noen snakker om solidaritet ved å ta imot flyktninger. Vi må være solidariske mot våre europeiske verdier, sa statsminister Viktor Orbán (i midten), med Lászlo Tökés til venstre, til tusener av ungarskspråklige rumener lørdag. Til høyre: Lederen av den utenrikspolitiske komiteen i Ungarns parlament, Zsolt Németh. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De samme kreftene som snakker om europeiske verdier, vil slippe inn en strøm av muslimske migranter som vil sette nettopp disse verdiene i fare, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán lørdag på folkemøte for den ungarske minoriteten i Romania.

Tusványos - ungarsk Arendalsuke og Woodstock i Transylvania

Opptil 15.000 mennesker, i all hovedsak fra den ungarske minoriteten i den nå rumenske regionen Transylvania, deltar denne uka på det årlige arrangementet Tusványos

Uka, som i år arrangeres for 28. gang, består av et sommeruniversitet, utallige politiske seminarer og rockekonserter og kultur på kveldstid.

Arrangører er minoritetsstiftelsen Pro Minoritate Alapitvány og det Ungarske ungdomsrådet i Transylvania, Magyar Ifjusági Tanács.

Stedet Tusnádfürdö (ungarsk), Baile Tusnad (rumensk), er et tradisjonsrikt kurbasted i 650 meters høyde i Hargita fylke, som sammen med Kovászna er de to rumenske fylkene med flertall av ungarskspråklige.

BAILE TUSNAD, ROMANIA (ABC Nyheter):

– I de neste tiårene blir det store spørsmålet om Europa vil forbli Europa, om Ungarn forblir Ungarn, om Tyskland forblir Tyskland, Frankrike forblir Frankrike – eller ikke. Det historiske spørsmålet er: Hvem kommer til å leve i Europa?

Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán ble tatt varmt imot av mange tusen ungarere i den rumenske regionen Transylvania, da han holdt sin årlige, store tale i den vesle, tradisjonsrike kurbadbyen Baile Tusnad.

I stekende hete sto tusener av ungarskspråklige rumenere i to timer og lyttet til Orbán og den ungarskrumenske biskopen og kristenkonservative EU-parlamentarikeren Lászlo Tökés.

Tökés var mannen som i 1989 startet opprøret i den rumenske byen Timisoara, som førte til at diktatoren Nicolae Ceasescus skrekkregime ble styrtet.

Opphetet er også temaene de var innom:

Innvandringen til Europa og situasjonen til de bortimot to millioner ungarere som siden første verdenskrig har vært en minoritet i nabolandet Romania.

I den såkalte Trianon-fredsslutningen i 1920 ble Ungarn fradømt to tredeler av sitt areal av stormaktene. Det er et åpent sår i de ungarske befolkningene både innenfor dagens Ungarn og nabolandene Romania, Ukraina, Slovakia og Serbia.

Lover å stå ved Polens side

Orbán møter sterke reaksjoner i andre europeiske land, anklaget for å gå til angrep på det liberale demokratiet, være motstander av immigrasjon og for å nekte å være med på å ta imot EU-bestemte kvoter av flyktninger.

De siste dagene har Polen kommet enda sterkere i søkelyset etter at de innførte det som ser ut til å være en sterkere politisk kontroll med domstolene.

Ett av de nye avklaringene Orbán kom med til forsamlingen, som også inneholdt polske gjester, er at den ungarske regjeringen står fullt og helt bak de polske lovendringene.

– I Brussel har det utviklet seg et forbund mellom ungarskamerikaneren George Soros og byråkrater som står i motstrid til befolkningene i Europa. I dag har Soros større gjennomslag i Brussel enn i Washington og Tel Aviv, sa Orbán.

– Hovedmålet er å svekke nasjonal styring, og akkurat nå står Polen sterkest for hogg. I EU vil Ungarn benytte enhver mulighet til å være solidariske med Polen, sa den ungarske statsministeren og utløste en av de langvarigste applausene i løpet av ettermiddagens folkemøte.

Les også: Frykter smitteeffekt fra Polen

Vil ha sterkt EU-forsvar og Balkan med

BJØRNEFARE: Den smilende bamsen til tross: Lászlo Tökés (til v.) og Viktor Orbán talte i et område som nå hjemsøkes av farlige bjørner i gatene. Blant de tusener av brunbjørner i Transylvania har en del nå trukket til byer og landsbyer og har mistet sin frykt for folk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Viktor Orbán slo til lyd for sterke nasjonalstater i et sterkt Europa - stikk i strid med de fleste politske elitenes ønske om å integerere ytterligere, det vil si å overføre stadig større fullmakter fra medlemslandene til overnasjonale beslutninger i Brussel.

- Skal Europa forbli Europa, må EU gjenvinne suvereniteten fra Soros, som vil ha oss til å betale store summer hvert år for å oppmuntre inntil 1 million innvandrere i året til å komme til Europa! utbrøt han, og kom inn på britenes beslutning om Brexit.

–Britene forlater nå EU og tar med seg en veldig sterk forsvarsmakt. Nå må vi begynne å bygge opp et EU-forsvar, sa Orbán.

–Uten fullstendig integrasjon av Balkan i EU, blir det ingen fred i Europa, sa han også om utenrikspolitiske spørsmål.

Han går også inn for samarbeidsavtaler med Tyrkia og Russland.

Les også: - Europa må avslutte den liberale epoken og gjeninnføre demokrati

– Er dette solidaritet?

Statsministeren polemiserte også mot kravene om solidaritet med fordeling av flyktninger blant EU-landene, ikke minst den sosialdemokratiske kandidaten i det kommende tyske valget, Martin Schulz.

– I europeisk kultur er solidaritet ikke målet, men et middel. Målet er å leve som europeere. Vi kan aldri være solidariske med dem som har som mål nettopp å endre europeisk levesett og kultur. De innvandrende muslimene betrakter sin egen religion og kultur som overordnet våre, sa Orbán

– Jeg vil ikke blande meg inn i tysk valgkamp. Men det finnes visse tyske politikere som prøver å skaffe seg popularitet ved å angripe Ungarn, sa Orbán og fortsatte:

– Det kostet oss 250 milliarder forint (7,6 mrd. norske kroner, journ. anm.) å forsvare våre og europeiske grenser. Kom ikke til oss og snakk om solidaritet, så lenge EU ikke har betalt oss noe som helst for dette.

Statsministeren påpekte også at en tysk arbeider i Tyskland tjener fem ganger så mye som en ungarsk arbeider i en tysk fabrikk i Ungarn.

– Kom ikke og snakk om solidaritet før EU har gjort noe med et sånt misforhold! sa Orbán.

Les også: Ungarns Viktor Orbán er mest verdt å følge med på i hele Europa

Orbán vil ha rumenske stemmer i 2018

UNGARSK MINORITET: Den ungarske folkegruppen szeklere i Transylvania har sitt eget blågule flagg, som her er koblet sammen med det ungarske flagget under fefstivalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Etter en grunnlovsendring Orbán og hans parti Fidesz gjennomførte i Ungarn, kan alle ungarskættede i nabolandene og andre land, oppnå ungarsk statsborgerskap.

Nå har over 750.000 transylvanere oppnådd ungarsk statsborgerskap, og kan stemme ved parlamentsvalget i Ungarn neste år.

Ja, de kan også stille liste og bli parlamentarikere i nabolandet.

Orbán startet valgkampen ved å slå fast at hele opposisjonen i Ungarn vil åpne grensene og overlate makt til EUs organer.

– Blir det ikke kristeligdemokratisk flertall i Ungarn, svekkes Mellom-Europa og EU, advarte Orbán og oppfordret ungarskrumenerne:

– Nå må dere ikke bare være supportere. Dere må komme på banen!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:38 Mann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:55 Guaido møtte opp på konsert i Colombia23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk
Siste nytt
00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:38NorgeMann til sykehus med stikkskader i Porsgrunn00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:55VerdenGuaido møtte opp på konsert i Colombia23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk
Populært