Meny

Viktor Orbán på massemøte i Romania:

Orbán ønsker sterkt EU-forsvar etter Brexit og vil forsvare Polen i EU

HVILKEN SOLIDARITET? - Noen snakker om solidaritet ved å ta imot flyktninger. Vi må være solidariske mot våre europeiske verdier, sa statsminister Viktor Orbán (i midten), med Lászlo Tökés til venstre, til tusener av ungarskspråklige rumener lørdag. Til høyre: Lederen av den utenrikspolitiske komiteen i Ungarns parlament, Zsolt Németh. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De samme kreftene som snakker om europeiske verdier, vil slippe inn en strøm av muslimske migranter som vil sette nettopp disse verdiene i fare, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán lørdag på folkemøte for den ungarske minoriteten i Romania.

Tusványos - ungarsk Arendalsuke og  Woodstock i Transylvania

Opptil 15.000 mennesker,  i all hovedsak fra den ungarske minoriteten i den nå rumenske regionen Transylvania, deltar denne uka på det årlige arrangementet Tusványos

Uka, som i år arrangeres for 28. gang, består av et sommeruniversitet, utallige politiske seminarer og rockekonserter og kultur på kveldstid.

Arrangører er minoritetsstiftelsen Pro Minoritate Alapitvány  og det Ungarske ungdomsrådet i Transylvania, Magyar Ifjusági Tanács.

Stedet Tusnádfürdö (ungarsk), Baile Tusnad (rumensk), er et tradisjonsrikt kurbasted i 650 meters høyde i Hargita fylke, som sammen med Kovászna er de to rumenske fylkene med flertall av ungarskspråklige.

BAILE TUSNAD, ROMANIA (ABC Nyheter): 

– I de neste tiårene blir det store spørsmålet om Europa vil forbli Europa, om Ungarn forblir Ungarn,  om Tyskland forblir Tyskland, Frankrike forblir Frankrike – eller ikke.  Det historiske spørsmålet er: Hvem kommer til å leve i Europa?

Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán ble tatt varmt imot av mange tusen ungarere i den rumenske regionen Transylvania, da han holdt sin årlige, store tale i den vesle, tradisjonsrike kurbadbyen Baile Tusnad.

I stekende hete sto tusener av ungarskspråklige rumenere i to timer og lyttet til Orbán og den ungarskrumenske biskopen og kristenkonservative EU-parlamentarikeren Lászlo Tökés.

Tökés var mannen som i 1989 startet opprøret i den rumenske byen Timisoara, som førte til at diktatoren Nicolae Ceasescus skrekkregime ble styrtet.

Opphetet er også temaene de var innom:

Innvandringen til Europa og situasjonen til de bortimot to millioner ungarere som siden første verdenskrig har vært en minoritet i nabolandet Romania.

I den såkalte Trianon-fredsslutningen i 1920 ble Ungarn fradømt to tredeler av sitt areal av stormaktene. Det er et åpent sår i de ungarske befolkningene både innenfor dagens Ungarn og nabolandene Romania, Ukraina, Slovakia og Serbia.

Lover å stå ved Polens side

Orbán møter sterke reaksjoner i andre europeiske land, anklaget for å gå til angrep på det liberale demokratiet, være motstander av immigrasjon og for å nekte å være med på å ta imot EU-bestemte kvoter av flyktninger.

De siste dagene har Polen kommet enda sterkere i søkelyset etter at de innførte det som ser ut til å være en sterkere politisk kontroll med domstolene.

Ett av de nye avklaringene Orbán kom med til forsamlingen, som også inneholdt polske gjester, er at den ungarske regjeringen står fullt og helt bak de polske lovendringene.

– I Brussel har det utviklet seg et forbund mellom ungarskamerikaneren George Soros og byråkrater som står i motstrid til befolkningene i Europa. I dag har Soros større gjennomslag i Brussel enn i Washington og Tel Aviv, sa Orbán.

– Hovedmålet er å svekke nasjonal styring, og akkurat nå står Polen sterkest for hogg. I EU vil Ungarn benytte enhver mulighet til å være solidariske med Polen, sa den ungarske statsministeren og utløste en av de langvarigste applausene i løpet av ettermiddagens folkemøte.

Les også:   Frykter smitteeffekt fra Polen

Vil ha sterkt EU-forsvar og Balkan med

BJØRNEFARE:  Den smilende bamsen til tross: Lászlo Tökés (til v.) og Viktor Orbán talte i et område som nå hjemsøkes av farlige bjørner i gatene. Blant de tusener av brunbjørner i Transylvania har en del nå trukket til byer og landsbyer og har mistet sin frykt for folk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Viktor Orbán slo til lyd for sterke nasjonalstater i et sterkt Europa - stikk i strid med de fleste politske elitenes ønske om å integerere ytterligere, det vil si å overføre stadig større fullmakter fra medlemslandene til overnasjonale beslutninger i Brussel.

- Skal Europa forbli Europa, må EU gjenvinne suvereniteten fra Soros, som vil ha oss til å betale store summer hvert år for å oppmuntre inntil 1 million innvandrere i året til å komme til Europa! utbrøt han,  og kom inn på britenes beslutning om Brexit.

–Britene forlater nå EU og tar med seg en veldig sterk forsvarsmakt. Nå må vi  begynne å bygge opp et EU-forsvar, sa Orbán.

–Uten fullstendig integrasjon av Balkan i EU, blir det ingen fred i Europa, sa han også om utenrikspolitiske spørsmål.

Han går også inn for samarbeidsavtaler med Tyrkia og Russland.

Les også:    - Europa må avslutte den liberale epoken og gjeninnføre demokrati

– Er dette solidaritet?

Statsministeren polemiserte også mot kravene om solidaritet med fordeling av flyktninger blant EU-landene, ikke minst den sosialdemokratiske kandidaten i det kommende tyske valget, Martin Schulz.

– I europeisk kultur er solidaritet ikke målet, men et middel. Målet er å leve som europeere. Vi kan aldri være solidariske med dem som har som mål nettopp å endre europeisk levesett og kultur. De innvandrende muslimene betrakter sin egen religion og kultur som overordnet våre, sa Orbán

– Jeg vil ikke blande meg inn i tysk valgkamp. Men det finnes visse tyske politikere som prøver å skaffe seg popularitet ved å angripe Ungarn, sa Orbán og fortsatte:

– Det kostet oss 250 milliarder forint (7,6 mrd. norske kroner, journ. anm.)  å forsvare våre og europeiske grenser. Kom ikke til oss og snakk om solidaritet, så lenge EU ikke har betalt oss noe som helst for dette.

Statsministeren påpekte også at en tysk arbeider i Tyskland tjener fem ganger så mye som en ungarsk arbeider i en tysk fabrikk i Ungarn.

– Kom ikke og snakk om solidaritet før EU har gjort noe med et sånt misforhold! sa Orbán.

Les også:   Ungarns Viktor Orbán er mest verdt å følge med på i hele Europa

Orbán vil ha rumenske stemmer i 2018

UNGARSK MINORITET: Den ungarske folkegruppen szeklere i Transylvania har sitt eget blågule flagg, som her er koblet sammen med det ungarske flagget under fefstivalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Etter en grunnlovsendring Orbán og hans parti Fidesz gjennomførte i Ungarn, kan alle ungarskættede i nabolandene og andre land, oppnå ungarsk statsborgerskap.

Nå har over 750.000 transylvanere oppnådd ungarsk statsborgerskap, og kan stemme ved parlamentsvalget i Ungarn neste år.

Ja, de kan også stille liste og bli parlamentarikere i nabolandet.

Orbán startet valgkampen ved å slå fast at hele opposisjonen i Ungarn vil åpne grensene og overlate makt til EUs organer.

– Blir det ikke kristeligdemokratisk flertall i Ungarn, svekkes Mellom-Europa og EU, advarte Orbán og oppfordret ungarskrumenerne:

– Nå må dere ikke bare være supportere. Dere må komme på banen!

Populært