Viktor Orbán på massemøte i Romania:

Orbán ønsker sterkt EU-forsvar etter Brexit og vil forsvare Polen i EU

<p>HVILKEN SOLIDARITET? - Noen snakker om solidaritet ved å ta imot flyktninger. Vi må være solidariske mot våre europeiske verdier, sa statsminister Viktor Orbán (i midten), med Lászlo Tökés til venstre, til tusener av ungarskspråklige rumener lørdag. Til høyre: Lederen av den utenrikspolitiske komiteen i Ungarns parlament, Zsolt Németh.</p>
HVILKEN SOLIDARITET? - Noen snakker om solidaritet ved å ta imot flyktninger. Vi må være solidariske mot våre europeiske verdier, sa statsminister Viktor Orbán (i midten), med Lászlo Tökés til venstre, til tusener av ungarskspråklige rumener lørdag. Til høyre: Lederen av den utenrikspolitiske komiteen i Ungarns parlament, Zsolt Németh. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– De samme kreftene som snakker om europeiske verdier, vil slippe inn en strøm av muslimske migranter som vil sette nettopp disse verdiene i fare, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán lørdag på folkemøte for den ungarske minoriteten i Romania.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusványos - ungarsk Arendalsuke og Woodstock i Transylvania

Opptil 15.000 mennesker, i all hovedsak fra den ungarske minoriteten i den nå rumenske regionen Transylvania, deltar denne uka på det årlige arrangementet Tusványos

Uka, som i år arrangeres for 28. gang, består av et sommeruniversitet, utallige politiske seminarer og rockekonserter og kultur på kveldstid.

Arrangører er minoritetsstiftelsen Pro Minoritate Alapitvány og det Ungarske ungdomsrådet i Transylvania, Magyar Ifjusági Tanács.

Stedet Tusnádfürdö (ungarsk), Baile Tusnad (rumensk), er et tradisjonsrikt kurbasted i 650 meters høyde i Hargita fylke, som sammen med Kovászna er de to rumenske fylkene med flertall av ungarskspråklige.

BAILE TUSNAD, ROMANIA (ABC Nyheter):

– I de neste tiårene blir det store spørsmålet om Europa vil forbli Europa, om Ungarn forblir Ungarn, om Tyskland forblir Tyskland, Frankrike forblir Frankrike – eller ikke. Det historiske spørsmålet er: Hvem kommer til å leve i Europa?

Ungarns omstridte statsminister Viktor Orbán ble tatt varmt imot av mange tusen ungarere i den rumenske regionen Transylvania, da han holdt sin årlige, store tale i den vesle, tradisjonsrike kurbadbyen Baile Tusnad.

I stekende hete sto tusener av ungarskspråklige rumenere i to timer og lyttet til Orbán og den ungarskrumenske biskopen og kristenkonservative EU-parlamentarikeren Lászlo Tökés.

Tökés var mannen som i 1989 startet opprøret i den rumenske byen Timisoara, som førte til at diktatoren Nicolae Ceasescus skrekkregime ble styrtet.

Opphetet er også temaene de var innom:

Innvandringen til Europa og situasjonen til de bortimot to millioner ungarere som siden første verdenskrig har vært en minoritet i nabolandet Romania.

I den såkalte Trianon-fredsslutningen i 1920 ble Ungarn fradømt to tredeler av sitt areal av stormaktene. Det er et åpent sår i de ungarske befolkningene både innenfor dagens Ungarn og nabolandene Romania, Ukraina, Slovakia og Serbia.

Lover å stå ved Polens side

Orbán møter sterke reaksjoner i andre europeiske land, anklaget for å gå til angrep på det liberale demokratiet, være motstander av immigrasjon og for å nekte å være med på å ta imot EU-bestemte kvoter av flyktninger.

De siste dagene har Polen kommet enda sterkere i søkelyset etter at de innførte det som ser ut til å være en sterkere politisk kontroll med domstolene.

Ett av de nye avklaringene Orbán kom med til forsamlingen, som også inneholdt polske gjester, er at den ungarske regjeringen står fullt og helt bak de polske lovendringene.

– I Brussel har det utviklet seg et forbund mellom ungarskamerikaneren George Soros og byråkrater som står i motstrid til befolkningene i Europa. I dag har Soros større gjennomslag i Brussel enn i Washington og Tel Aviv, sa Orbán.

– Hovedmålet er å svekke nasjonal styring, og akkurat nå står Polen sterkest for hogg. I EU vil Ungarn benytte enhver mulighet til å være solidariske med Polen, sa den ungarske statsministeren og utløste en av de langvarigste applausene i løpet av ettermiddagens folkemøte.

Les også: Frykter smitteeffekt fra Polen

Vil ha sterkt EU-forsvar og Balkan med

BJØRNEFARE: Den smilende bamsen til tross: Lászlo Tökés (til v.) og Viktor Orbán talte i et område som nå hjemsøkes av farlige bjørner i gatene. Blant de tusener av brunbjørner i Transylvania har en del nå trukket til byer og landsbyer og har mistet sin frykt for folk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
BJØRNEFARE: Den smilende bamsen til tross: Lászlo Tökés (til v.) og Viktor Orbán talte i et område som nå hjemsøkes av farlige bjørner i gatene. Blant de tusener av brunbjørner i Transylvania har en del nå trukket til byer og landsbyer og har mistet sin frykt for folk. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Viktor Orbán slo til lyd for sterke nasjonalstater i et sterkt Europa - stikk i strid med de fleste politske elitenes ønske om å integerere ytterligere, det vil si å overføre stadig større fullmakter fra medlemslandene til overnasjonale beslutninger i Brussel.

- Skal Europa forbli Europa, må EU gjenvinne suvereniteten fra Soros, som vil ha oss til å betale store summer hvert år for å oppmuntre inntil 1 million innvandrere i året til å komme til Europa! utbrøt han, og kom inn på britenes beslutning om Brexit.

–Britene forlater nå EU og tar med seg en veldig sterk forsvarsmakt. Nå må vi begynne å bygge opp et EU-forsvar, sa Orbán.

–Uten fullstendig integrasjon av Balkan i EU, blir det ingen fred i Europa, sa han også om utenrikspolitiske spørsmål.

Han går også inn for samarbeidsavtaler med Tyrkia og Russland.

Les også: - Europa må avslutte den liberale epoken og gjeninnføre demokrati

– Er dette solidaritet?

Statsministeren polemiserte også mot kravene om solidaritet med fordeling av flyktninger blant EU-landene, ikke minst den sosialdemokratiske kandidaten i det kommende tyske valget, Martin Schulz.

– I europeisk kultur er solidaritet ikke målet, men et middel. Målet er å leve som europeere. Vi kan aldri være solidariske med dem som har som mål nettopp å endre europeisk levesett og kultur. De innvandrende muslimene betrakter sin egen religion og kultur som overordnet våre, sa Orbán

– Jeg vil ikke blande meg inn i tysk valgkamp. Men det finnes visse tyske politikere som prøver å skaffe seg popularitet ved å angripe Ungarn, sa Orbán og fortsatte:

– Det kostet oss 250 milliarder forint (7,6 mrd. norske kroner, journ. anm.) å forsvare våre og europeiske grenser. Kom ikke til oss og snakk om solidaritet, så lenge EU ikke har betalt oss noe som helst for dette.

Statsministeren påpekte også at en tysk arbeider i Tyskland tjener fem ganger så mye som en ungarsk arbeider i en tysk fabrikk i Ungarn.

– Kom ikke og snakk om solidaritet før EU har gjort noe med et sånt misforhold! sa Orbán.

Les også: Ungarns Viktor Orbán er mest verdt å følge med på i hele Europa

Orbán vil ha rumenske stemmer i 2018

UNGARSK MINORITET: Den ungarske folkegruppen szeklere i Transylvania har sitt eget blågule flagg, som her er koblet sammen med det ungarske flagget under fefstivalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
UNGARSK MINORITET: Den ungarske folkegruppen szeklere i Transylvania har sitt eget blågule flagg, som her er koblet sammen med det ungarske flagget under fefstivalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Etter en grunnlovsendring Orbán og hans parti Fidesz gjennomførte i Ungarn, kan alle ungarskættede i nabolandene og andre land, oppnå ungarsk statsborgerskap.

Nå har over 750.000 transylvanere oppnådd ungarsk statsborgerskap, og kan stemme ved parlamentsvalget i Ungarn neste år.

Ja, de kan også stille liste og bli parlamentarikere i nabolandet.

Orbán startet valgkampen ved å slå fast at hele opposisjonen i Ungarn vil åpne grensene og overlate makt til EUs organer.

– Blir det ikke kristeligdemokratisk flertall i Ungarn, svekkes Mellom-Europa og EU, advarte Orbán og oppfordret ungarskrumenerne:

– Nå må dere ikke bare være supportere. Dere må komme på banen!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg
Siste nytt
19:24ReiseBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg
Populært