#Valg2017:

Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister

Trine Skei Grande er på sommerturne, og skal besøke alle landets 19 fylker.
Trine Skei Grande er på sommerturne, og skal besøke alle landets 19 fylker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Trine Skei Grande er lei av politikere som fronter enkle, populistiske løsninger på kompliserte utfordringer. Sylvi Listhaug (Frp) anbefaler Skei Grande å forsøke det samme hvis hun vil komme over sperregrensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Trine Skei Grande har avlyst alle ferieplaner for å redde et Venstre i krise. På meningsmålingene gjennom hele vinteren og høsten har partiet vaket rundt sperregrensen.

Nå er Skei Grande på valgkampturne i Norge og skal gjennom besøke alle landets 19 fylker. Torsdag besøkte hun Bergen, og Venstre-lederen håper valgkampen vil basere seg på kunnskap og fakta fremfor enkle løsninger hun betegner som populistiske.

– De som har en enkel løsning på et komplisert problem, er ikke dem norsk politikk trenger. En enkel løsning på et komplisert problem er ofte en dårlig løsning. Dette er en utfordring for demokratiet vårt, sier Skei Grande til ABC Nyheter.

– Listhaug og Vedum er populister

Skei Grande trekker frem innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som eksempler på norske politikere som spiller på populisme.

– Senterpartiet hiver seg på enkle løsninger. Noe av det som kjennetegner populistene er at de snakker ned internasjonalt samarbeid og handel, og en av hovedsakene til Senterpartiet er nei til EØS. Nå har jeg reist land og strand rundt og besøkt bedrifter, og om det er på Rørøs eller på Lillesand, så har jeg ikke møtt en eneste bedrift som synes det er lurt å bryte EØS-avtalen. Det er et typisk eksempel på enkle, populistiske løsninger. Men når man snakker med folk som forholder seg til det i det daglige, ser man at enkle løsninger ikke er det som trengs, sier Venstre-lederen.

– Du trekker frem Listhaug som en populist, likevel er du åpen for å samarbeide med Frp?

– Jeg ser at vi må samarbeide med noen på ytterkanten, men jeg tror Høyre, KrF og Venstre vil trekke dem i en riktig retning. Mens mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser vi igjen og igjen at populismen og de enkle løsningene vinner frem.

Lurer du på hva populisme er? Les: Hvorfor lykkes populistene?

Listhaug: – Noe jeg vil anbefale Skei Grande å prøve

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sylvi Listhaug skriver i en epost til ABC Nyheter at hun lever godt med å bli kalt populist.

– Det er veldig populært om dagen å kalle meg for populist. Det lever jeg godt med siden det betyr å ta vanlige folk på alvor. Jeg mener det er viktig for politikere å snakke på en måte som folk flest forstår og ta opp saker og spørsmål som de er opptatt av, skriver Listhaug og fortsetter:

– Det er også noe som jeg vil anbefale Trine Skei Grande å prøve. Det kan kanskje være lurt hvis hun ønsker å komme over sperregrensen.

Husker du denne? Skei Grande: – Viser ikke respekt for kunnskap

– Senterpartiet spinner opp en virkelighet som ikke finnes

Selv om Venstre-lederen mener Listhaug spiller på populisme, er det motstander Slagsvold Vedum som får den skarpeste kritikken.

– Senterpartiet har løsninger som høres så enkle og lette ut, men heldigvis blir det avkledd av flertallet. Jeg tror Venstre og Senterpartiet har litt ulike distriktsvirkeligheter. For noen er lennsmannskontorer det viktigste, for andre er det å ha politifolk som jobber det viktigste. Jeg snakket nylig med en som fortalte at «ja, vi har mistet lennsmannskontoret våres, men vi har langt mer politifolk og biler nå». Senterpartiet spinner opp en virkelighet som ikke finnes.

Skei Grande mener partiet til Slagsvold Vedum har forandret seg enormt.

– Se for eksempel på da Magnhild Melltveit Kleppa var partileder. Da stod Senterpartiet og Venstre sammen for enslige mindreårige asylsøkere. Nå kritiserer de Fremskrittspartiet for at regjeringen har blitt for soft i innvandringspolitikken på grunn av Venstre.

Les også: Valget kan ende med bare fire partier over sperregrensen

(Saken fortsetter etter bildet)

POPULISTER?: Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) får kritikk av Trine Skei Grande. Her fra regjeringsskifte i 2013. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
POPULISTER?: Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) får kritikk av Trine Skei Grande. Her fra regjeringsskifte i 2013. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Boost gjennom sosiale medier

Populistene har fått et ekstra boost gjennom sosiale medier, mener Skei Grande. – Når Trygve Slagsvold Vedum eller Sylvi Listhaug skriver noe, så tror deres velgere på dem selv om det står på Faktisk eller VG at det er feil. Når jeg skriver noe på Venstre sin Facebook som er feil, så tror mine velgere på VG og Faktisk. Det sier noe om hvordan sosiale medier påvirker, og gir populister som Listhaug og Vedum spillerom.

– Hvordan skal du og partiet nå hjem til velgerne med et budskap som ikke er forenklet og populistisk?

– Jeg vet ikke om det er så enkelt, men vi kan ikke bare gi oss. Vi kan ikke forenkle politikken, da vil demokratiet tape over tid. Jeg prøver å snakke i enkle setninger, men budskapet skal ikke være fordummende. Vi prøver å snakke så folk forstår oss, sier Venstre-lederen.

Skei Grande fastholder at hun ikke tror populister vil bli hovedregelen i Norge, men påpeker at det er en utfordring.

– Flertallet av velgerne gjennomskuer populister, sånn vil det alltid være. Det er bare ti prosent som stemmer på Senterpartiet og Fremskrittspartiet, så de vinner jo ikke i kampen mot kunnskap og fakta. Det er det samme i USA, det er bare 30 prosent som stemmer på Trump, påstår Skei Grande og fortsetter:

– Det er de landene med topartisystem som er ekstra sårbare for populisme, de systemene undertrykker mange velgere så populistene får noe å spille på. Ser man på det som er mine internasjonale idealer, Emmanuel Macron i Frankrike og Justin Trudeau i Canada, så ser man at deres verdier er på fremvekst.

Les om Grandes inspirasjon: – Første bud i Macrons valgbevegelse er å smile

Vedum fnyser av kritikken

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, som for tiden er på rundreise Nord-Norge, mener han ikke forenkler politikken.

Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, taler til landsmøtet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, taler til landsmøtet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Det er ikke noe nytt i at Senterpartiet er EU-motstandere og at vi mener det er folkevalgte i Norge som skal ta beslutninger som påvirker det norske folk. Hvis det er populisme at folket skal bestemme i kommunesammenslåing, så er får jeg være en populist. Senterpartiet mener det er et grunnleggende prinsipp at man skal lytte til lokale folkevalgte, og ikke blir overkjørt av Stortinget, sier Vedum til ABC Nyheter.

Les saken: Vedum tar hele Norge i bruk under valgkampen

Han mener det er de borgerlige partiene som kjører igjen politikk med raske løsninger.

– Venstre presset gjennom flyseteavgiften som førte til at mange på Rygge flyplass mistet jobben. Det var de borgerlige partiene som forhastet seg i sykehusreformen, sier Slagsvold Vedum.

– Skei Grande mener Senterpartiet har endret seg mye de siste årene, og trekker frem asylbarn-politikken?

– Jeg mener Senterpartiet har tatt ansvar i flyktningkrisen. Vi trenger en politikk der folk føler trygghet, og poenget er at vi må ha en politikk ut fra situasjonen vi er i. Det var helt nødvendig at vi høsten 2015 fikk innstramninger.

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak for valget

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Person fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41 Tallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29 Mann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03 USA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52 Unge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15 Nationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14 Nord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00 USA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26 23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26 Presidentkandidater truer med å droppe debatt06:15 Kunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00 Mann påkjørt i Oslo sentrum05:52 Oftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:10 Professor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier
Siste nytt
19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgePerson fløyet til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:07VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år09:41VerdenTallet på omkomne etter vulkanutbrudd stiger09:29NorgeMann tiltalt for seksuell omgang med 13-åring09:03VerdenUSA innfører sanksjoner mot libanesiske forretningsmenn08:52Helse og livsstilUnge funksjonshemmede har dårligere livskvalitet: – Handler om diskriminering08:15NorgeNationen: Endring i skatteoppkrevingen rammer kommunene08:14VerdenNord-Korea hevder å ha gjennomført «avgjørende test»08:00VerdenUSA og Storbritannia advarer mot å reise til indisk delstat07:26Verden23 regjeringssoldater drept i Taliban-angrep06:26VerdenPresidentkandidater truer med å droppe debatt06:15VerdenKunstig intelligens skal fullføre Beethovens 10. symfoni06:00NorgeMann påkjørt i Oslo sentrum05:52SportOftedal om OL-veien: – Det synes jeg høres utrolig merkelig ut05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeProfessor mener uavhengige Nav-granskere er inhabile04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier
Populært