Meny

#Valg2017:

Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister

Trine Skei Grande er p&#xE5; sommerturne, og skal bes&#xF8;ke alle landets 19 fylker. <strong>Foto: Lise &#xC5;serud / NTB scanpix</strong>
Trine Skei Grande er på sommerturne, og skal besøke alle landets 19 fylker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Trine Skei Grande er lei av politikere som fronter enkle, populistiske løsninger på kompliserte utfordringer. Sylvi Listhaug (Frp) anbefaler Skei Grande å forsøke det samme hvis hun vil komme over sperregrensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Trine Skei Grande har avlyst alle ferieplaner for å redde et Venstre i krise. På meningsmålingene gjennom hele vinteren og høsten har partiet vaket rundt sperregrensen.

Nå er Skei Grande på valgkampturne i Norge og skal gjennom besøke alle landets 19 fylker. Torsdag besøkte hun Bergen, og Venstre-lederen håper valgkampen vil basere seg på kunnskap og fakta fremfor enkle løsninger hun betegner som populistiske.

– De som har en enkel løsning på et komplisert problem, er ikke dem norsk politikk trenger. En enkel løsning på et komplisert problem er ofte en dårlig løsning. Dette er en utfordring for demokratiet vårt, sier Skei Grande til ABC Nyheter.

– Listhaug og Vedum er populister

Skei Grande trekker frem innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som eksempler på norske politikere som spiller på populisme.

– Senterpartiet hiver seg på enkle løsninger. Noe av det som kjennetegner populistene er at de snakker ned internasjonalt samarbeid og handel, og en av hovedsakene til Senterpartiet er nei til EØS. Nå har jeg reist land og strand rundt og besøkt bedrifter, og om det er på Rørøs eller på Lillesand, så har jeg ikke møtt en eneste bedrift som synes det er lurt å bryte EØS-avtalen. Det er et typisk eksempel på enkle, populistiske løsninger. Men når man snakker med folk som forholder seg til det i det daglige, ser man at enkle løsninger ikke er det som trengs, sier Venstre-lederen.

– Du trekker frem Listhaug som en populist, likevel er du åpen for å samarbeide med Frp?

– Jeg ser at vi må samarbeide med noen på ytterkanten, men jeg tror Høyre, KrF og Venstre vil trekke dem i en riktig retning. Mens mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser vi igjen og igjen at populismen og de enkle løsningene vinner frem.

Lurer du på hva populisme er? Les: Hvorfor lykkes populistene?

Listhaug: – Noe jeg vil anbefale Skei Grande å prøve

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). <strong>Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix</strong>
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sylvi Listhaug skriver i en epost til ABC Nyheter at hun lever godt med å bli kalt populist.

– Det er veldig populært om dagen å kalle meg for populist. Det lever jeg godt med siden det betyr å ta vanlige folk på alvor. Jeg mener det er viktig for politikere å snakke på en måte som folk flest forstår og ta opp saker og spørsmål som de er opptatt av, skriver Listhaug og fortsetter:

– Det er også noe som jeg vil anbefale Trine Skei Grande å prøve. Det kan kanskje være lurt hvis hun ønsker å komme over sperregrensen.

Husker du denne? Skei Grande: – Viser ikke respekt for kunnskap

– Senterpartiet spinner opp en virkelighet som ikke finnes

Selv om Venstre-lederen mener Listhaug spiller på populisme, er det motstander Slagsvold Vedum som får den skarpeste kritikken.

– Senterpartiet har løsninger som høres så enkle og lette ut, men heldigvis blir det avkledd av flertallet. Jeg tror Venstre og Senterpartiet har litt ulike distriktsvirkeligheter. For noen er lennsmannskontorer det viktigste, for andre er det å ha politifolk som jobber det viktigste. Jeg snakket nylig med en som fortalte at «ja, vi har mistet lennsmannskontoret våres, men vi har langt mer politifolk og biler nå». Senterpartiet spinner opp en virkelighet som ikke finnes.

Skei Grande mener partiet til Slagsvold Vedum har forandret seg enormt.

– Se for eksempel på da Magnhild Melltveit Kleppa var partileder. Da stod Senterpartiet og Venstre sammen for enslige mindreårige asylsøkere. Nå kritiserer de Fremskrittspartiet for at regjeringen har blitt for soft i innvandringspolitikken på grunn av Venstre.

Les også: Valget kan ende med bare fire partier over sperregrensen

(Saken fortsetter etter bildet)

POPULISTER?: Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) f&#xE5;r kritikk av Trine Skei Grande. Her fra regjeringsskifte i 2013. <strong>Foto: Vegard Wivestad Gr&#xF8;tt / NTB scanpix</strong>
POPULISTER?: Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) får kritikk av Trine Skei Grande. Her fra regjeringsskifte i 2013. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Boost gjennom sosiale medier

Populistene har fått et ekstra boost gjennom sosiale medier, mener Skei Grande. – Når Trygve Slagsvold Vedum eller Sylvi Listhaug skriver noe, så tror deres velgere på dem selv om det står på Faktisk eller VG at det er feil. Når jeg skriver noe på Venstre sin Facebook som er feil, så tror mine velgere på VG og Faktisk. Det sier noe om hvordan sosiale medier påvirker, og gir populister som Listhaug og Vedum spillerom.

– Hvordan skal du og partiet nå hjem til velgerne med et budskap som ikke er forenklet og populistisk?

– Jeg vet ikke om det er så enkelt, men vi kan ikke bare gi oss. Vi kan ikke forenkle politikken, da vil demokratiet tape over tid. Jeg prøver å snakke i enkle setninger, men budskapet skal ikke være fordummende. Vi prøver å snakke så folk forstår oss, sier Venstre-lederen.

Skei Grande fastholder at hun ikke tror populister vil bli hovedregelen i Norge, men påpeker at det er en utfordring.

– Flertallet av velgerne gjennomskuer populister, sånn vil det alltid være. Det er bare ti prosent som stemmer på Senterpartiet og Fremskrittspartiet, så de vinner jo ikke i kampen mot kunnskap og fakta. Det er det samme i USA, det er bare 30 prosent som stemmer på Trump, påstår Skei Grande og fortsetter:

– Det er de landene med topartisystem som er ekstra sårbare for populisme, de systemene undertrykker mange velgere så populistene får noe å spille på. Ser man på det som er mine internasjonale idealer, Emmanuel Macron i Frankrike og Justin Trudeau i Canada, så ser man at deres verdier er på fremvekst.

Les om Grandes inspirasjon: – Første bud i Macrons valgbevegelse er å smile

Vedum fnyser av kritikken

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, som for tiden er på rundreise Nord-Norge, mener han ikke forenkler politikken.

Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, taler til landsm&#xF8;tet. <strong>Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix</strong>
Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, taler til landsmøtet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Det er ikke noe nytt i at Senterpartiet er EU-motstandere og at vi mener det er folkevalgte i Norge som skal ta beslutninger som påvirker det norske folk. Hvis det er populisme at folket skal bestemme i kommunesammenslåing, så er får jeg være en populist. Senterpartiet mener det er et grunnleggende prinsipp at man skal lytte til lokale folkevalgte, og ikke blir overkjørt av Stortinget, sier Vedum til ABC Nyheter.

Les saken: Vedum tar hele Norge i bruk under valgkampen

Han mener det er de borgerlige partiene som kjører igjen politikk med raske løsninger.

– Venstre presset gjennom flyseteavgiften som førte til at mange på Rygge flyplass mistet jobben. Det var de borgerlige partiene som forhastet seg i sykehusreformen, sier Slagsvold Vedum.

– Skei Grande mener Senterpartiet har endret seg mye de siste årene, og trekker frem asylbarn-politikken?

– Jeg mener Senterpartiet har tatt ansvar i flyktningkrisen. Vi trenger en politikk der folk føler trygghet, og poenget er at vi må ha en politikk ut fra situasjonen vi er i. Det var helt nødvendig at vi høsten 2015 fikk innstramninger.

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak for valget

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:42 Tobakksgigant vil slutte å selge sigaretter15:36 Pochettino om Kane-retur til mesterligafinalen: – Jeg er veldig positiv15:34 Bøter for tysk shariapoliti15:08 WHO anerkjenner utbrenthet som sykdom15:05 Byggingen av vindkraftverk på Frøya stanses midlertidig15:01 Russland sjøsetter verdens største atomisbryter14:43 Pappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42 15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35 Prinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19 Biler med biogass kan få bompengerabatt13:59 Vys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37 Mann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37 Dansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26 «Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40 Jakob Ingebrigtsen testes mandag12:28 Vi skylder russerne friheten12:27 Tre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19 Russland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06 Vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58 Cavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30 Lampard kan ta Derby til Premier League11:29 Må trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27 Jevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23 Mest sykefravær hos barnehagelærere11:11 MDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09 FPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08 Arsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37 Åtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30 Nær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30 Tre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12 Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59 Bedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41 Rekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40 USA og Japan vil samarbeide om romfart09:39 Fiat frir til Renault09:39 Norge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59 Jevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57 Store urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00 Eldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47 Åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29 De konservative går fram i Østerrike06:13 Minst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12 Dette skjer i dag06:09 Nord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00 Startskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:30 Dom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12 Trump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57 Framgang for populistparti i valget i Belgia04:52 16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04 Le Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46 Oljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44 De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03 – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere
Siste nytt
15:42Helse og livsstilTobakksgigant vil slutte å selge sigaretter15:36SportPochettino om Kane-retur til mesterligafinalen: – Jeg er veldig positiv15:34VerdenBøter for tysk shariapoliti15:08Helse og livsstilWHO anerkjenner utbrenthet som sykdom15:05NorgeByggingen av vindkraftverk på Frøya stanses midlertidig15:01PengerRussland sjøsetter verdens største atomisbryter14:43SportPappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42Verden15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35KulturPrinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19MotorBiler med biogass kan få bompengerabatt13:59ReiseVys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37NorgeMann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37PolitikkDansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26Sport«Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40SportJakob Ingebrigtsen testes mandag12:28StemmerVi skylder russerne friheten12:27NorgeTre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19VerdenRussland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06NorgeVanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58SportCavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30SportLampard kan ta Derby til Premier League11:29PengerMå trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27SportJevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23Helse og livsstilMest sykefravær hos barnehagelærere11:11PolitikkMDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09PolitikkFPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08SportArsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37SportÅtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30NorgeNær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30VerdenTre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12NorgeMann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59NorgeBedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41PengerRekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40VerdenUSA og Japan vil samarbeide om romfart09:39MotorFiat frir til Renault09:39SportNorge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59PolitikkJevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57NorgeStore urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00KulturEldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47PengerÅpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29PolitikkDe konservative går fram i Østerrike06:13VerdenMinst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12NorgeDette skjer i dag06:09VerdenNord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00NorgeStartskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:30PengerDom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12VerdenTrump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57PolitikkFramgang for populistparti i valget i Belgia04:52Norge16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04PolitikkLe Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46PengerOljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44PolitikkDe grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05PolitikkEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46PolitikkMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50PengerStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12PolitikkStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03Helse og livsstil– Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere
Populært