#Valg2017:

Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister

Trine Skei Grande er på sommerturne, og skal besøke alle landets 19 fylker.
Trine Skei Grande er på sommerturne, og skal besøke alle landets 19 fylker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Trine Skei Grande er lei av politikere som fronter enkle, populistiske løsninger på kompliserte utfordringer. Sylvi Listhaug (Frp) anbefaler Skei Grande å forsøke det samme hvis hun vil komme over sperregrensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partileder Trine Skei Grande har avlyst alle ferieplaner for å redde et Venstre i krise. På meningsmålingene gjennom hele vinteren og høsten har partiet vaket rundt sperregrensen.

Nå er Skei Grande på valgkampturne i Norge og skal gjennom besøke alle landets 19 fylker. Torsdag besøkte hun Bergen, og Venstre-lederen håper valgkampen vil basere seg på kunnskap og fakta fremfor enkle løsninger hun betegner som populistiske.

– De som har en enkel løsning på et komplisert problem, er ikke dem norsk politikk trenger. En enkel løsning på et komplisert problem er ofte en dårlig løsning. Dette er en utfordring for demokratiet vårt, sier Skei Grande til ABC Nyheter.

– Listhaug og Vedum er populister

Skei Grande trekker frem innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som eksempler på norske politikere som spiller på populisme.

– Senterpartiet hiver seg på enkle løsninger. Noe av det som kjennetegner populistene er at de snakker ned internasjonalt samarbeid og handel, og en av hovedsakene til Senterpartiet er nei til EØS. Nå har jeg reist land og strand rundt og besøkt bedrifter, og om det er på Rørøs eller på Lillesand, så har jeg ikke møtt en eneste bedrift som synes det er lurt å bryte EØS-avtalen. Det er et typisk eksempel på enkle, populistiske løsninger. Men når man snakker med folk som forholder seg til det i det daglige, ser man at enkle løsninger ikke er det som trengs, sier Venstre-lederen.

– Du trekker frem Listhaug som en populist, likevel er du åpen for å samarbeide med Frp?

– Jeg ser at vi må samarbeide med noen på ytterkanten, men jeg tror Høyre, KrF og Venstre vil trekke dem i en riktig retning. Mens mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser vi igjen og igjen at populismen og de enkle løsningene vinner frem.

Lurer du på hva populisme er? Les: Hvorfor lykkes populistene?

Listhaug: – Noe jeg vil anbefale Skei Grande å prøve

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sylvi Listhaug skriver i en epost til ABC Nyheter at hun lever godt med å bli kalt populist.

– Det er veldig populært om dagen å kalle meg for populist. Det lever jeg godt med siden det betyr å ta vanlige folk på alvor. Jeg mener det er viktig for politikere å snakke på en måte som folk flest forstår og ta opp saker og spørsmål som de er opptatt av, skriver Listhaug og fortsetter:

– Det er også noe som jeg vil anbefale Trine Skei Grande å prøve. Det kan kanskje være lurt hvis hun ønsker å komme over sperregrensen.

Husker du denne? Skei Grande: – Viser ikke respekt for kunnskap

– Senterpartiet spinner opp en virkelighet som ikke finnes

Selv om Venstre-lederen mener Listhaug spiller på populisme, er det motstander Slagsvold Vedum som får den skarpeste kritikken.

– Senterpartiet har løsninger som høres så enkle og lette ut, men heldigvis blir det avkledd av flertallet. Jeg tror Venstre og Senterpartiet har litt ulike distriktsvirkeligheter. For noen er lennsmannskontorer det viktigste, for andre er det å ha politifolk som jobber det viktigste. Jeg snakket nylig med en som fortalte at «ja, vi har mistet lennsmannskontoret våres, men vi har langt mer politifolk og biler nå». Senterpartiet spinner opp en virkelighet som ikke finnes.

Skei Grande mener partiet til Slagsvold Vedum har forandret seg enormt.

– Se for eksempel på da Magnhild Melltveit Kleppa var partileder. Da stod Senterpartiet og Venstre sammen for enslige mindreårige asylsøkere. Nå kritiserer de Fremskrittspartiet for at regjeringen har blitt for soft i innvandringspolitikken på grunn av Venstre.

Les også: Valget kan ende med bare fire partier over sperregrensen

(Saken fortsetter etter bildet)

POPULISTER?: Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) får kritikk av Trine Skei Grande. Her fra regjeringsskifte i 2013. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
POPULISTER?: Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) får kritikk av Trine Skei Grande. Her fra regjeringsskifte i 2013. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Boost gjennom sosiale medier

Populistene har fått et ekstra boost gjennom sosiale medier, mener Skei Grande. – Når Trygve Slagsvold Vedum eller Sylvi Listhaug skriver noe, så tror deres velgere på dem selv om det står på Faktisk eller VG at det er feil. Når jeg skriver noe på Venstre sin Facebook som er feil, så tror mine velgere på VG og Faktisk. Det sier noe om hvordan sosiale medier påvirker, og gir populister som Listhaug og Vedum spillerom.

– Hvordan skal du og partiet nå hjem til velgerne med et budskap som ikke er forenklet og populistisk?

– Jeg vet ikke om det er så enkelt, men vi kan ikke bare gi oss. Vi kan ikke forenkle politikken, da vil demokratiet tape over tid. Jeg prøver å snakke i enkle setninger, men budskapet skal ikke være fordummende. Vi prøver å snakke så folk forstår oss, sier Venstre-lederen.

Skei Grande fastholder at hun ikke tror populister vil bli hovedregelen i Norge, men påpeker at det er en utfordring.

– Flertallet av velgerne gjennomskuer populister, sånn vil det alltid være. Det er bare ti prosent som stemmer på Senterpartiet og Fremskrittspartiet, så de vinner jo ikke i kampen mot kunnskap og fakta. Det er det samme i USA, det er bare 30 prosent som stemmer på Trump, påstår Skei Grande og fortsetter:

– Det er de landene med topartisystem som er ekstra sårbare for populisme, de systemene undertrykker mange velgere så populistene får noe å spille på. Ser man på det som er mine internasjonale idealer, Emmanuel Macron i Frankrike og Justin Trudeau i Canada, så ser man at deres verdier er på fremvekst.

Les om Grandes inspirasjon: – Første bud i Macrons valgbevegelse er å smile

Vedum fnyser av kritikken

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, som for tiden er på rundreise Nord-Norge, mener han ikke forenkler politikken.

Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, taler til landsmøtet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, taler til landsmøtet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Det er ikke noe nytt i at Senterpartiet er EU-motstandere og at vi mener det er folkevalgte i Norge som skal ta beslutninger som påvirker det norske folk. Hvis det er populisme at folket skal bestemme i kommunesammenslåing, så er får jeg være en populist. Senterpartiet mener det er et grunnleggende prinsipp at man skal lytte til lokale folkevalgte, og ikke blir overkjørt av Stortinget, sier Vedum til ABC Nyheter.

Les saken: Vedum tar hele Norge i bruk under valgkampen

Han mener det er de borgerlige partiene som kjører igjen politikk med raske løsninger.

– Venstre presset gjennom flyseteavgiften som førte til at mange på Rygge flyplass mistet jobben. Det var de borgerlige partiene som forhastet seg i sykehusreformen, sier Slagsvold Vedum.

– Skei Grande mener Senterpartiet har endret seg mye de siste årene, og trekker frem asylbarn-politikken?

– Jeg mener Senterpartiet har tatt ansvar i flyktningkrisen. Vi trenger en politikk der folk føler trygghet, og poenget er at vi må ha en politikk ut fra situasjonen vi er i. Det var helt nødvendig at vi høsten 2015 fikk innstramninger.

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak for valget

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg
Siste nytt
18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg
Populært