Meny

#Valg2017:

Skei Grande: – Listhaug og Vedum er populister

Trine Skei Grande er på sommerturne, og skal besøke alle landets 19 fylker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trine Skei Grande er lei av politikere som fronter enkle, populistiske løsninger på kompliserte utfordringer. Sylvi Listhaug (Frp) anbefaler Skei Grande å forsøke det samme hvis hun vil komme over sperregrensen.

Partileder Trine Skei Grande har avlyst alle ferieplaner for å redde et Venstre i krise. På meningsmålingene gjennom hele vinteren og høsten har partiet vaket rundt sperregrensen.

Nå er Skei Grande på valgkampturne i Norge og skal gjennom besøke alle landets 19 fylker. Torsdag besøkte hun Bergen, og Venstre-lederen håper valgkampen vil basere seg på kunnskap og fakta fremfor enkle løsninger hun betegner som populistiske.

– De som har en enkel løsning på et komplisert problem, er ikke dem norsk politikk trenger. En enkel løsning på et komplisert problem er ofte en dårlig løsning. Dette er en utfordring for demokratiet vårt, sier Skei Grande til ABC Nyheter.

– Listhaug og Vedum er populister

Skei Grande trekker frem innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som eksempler på norske politikere som spiller på populisme.

– Senterpartiet hiver seg på enkle løsninger. Noe av det som kjennetegner populistene er at de snakker ned internasjonalt samarbeid og handel, og en av hovedsakene til Senterpartiet er nei til EØS. Nå har jeg reist land og strand rundt og besøkt bedrifter, og om det er på Rørøs eller på Lillesand, så har jeg ikke møtt en eneste bedrift som synes det er lurt å bryte EØS-avtalen. Det er et typisk eksempel på enkle, populistiske løsninger. Men når man snakker med folk som forholder seg til det i det daglige, ser man at enkle løsninger ikke er det som trengs, sier Venstre-lederen.

– Du trekker frem Listhaug som en populist, likevel er du åpen for å samarbeide med Frp?

– Jeg ser at vi må samarbeide med noen på ytterkanten, men jeg tror Høyre, KrF og Venstre vil trekke dem i en riktig retning. Mens mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet ser vi igjen og igjen at populismen og de enkle løsningene vinner frem.

Lurer du på hva populisme er? Les: Hvorfor lykkes populistene?

Listhaug: – Noe jeg vil anbefale Skei Grande å prøve

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Sylvi Listhaug skriver i en epost til ABC Nyheter at hun lever godt med å bli kalt populist.

– Det er veldig populært om dagen å kalle meg for populist. Det lever jeg godt med siden det betyr å ta vanlige folk på alvor. Jeg mener det er viktig for politikere å snakke på en måte som folk flest forstår og ta opp saker og spørsmål som de er opptatt av, skriver Listhaug og fortsetter:

– Det er også noe som jeg vil anbefale Trine Skei Grande å prøve. Det kan kanskje være lurt hvis hun ønsker å komme over sperregrensen.

Husker du denne? Skei Grande: – Viser ikke respekt for kunnskap

– Senterpartiet spinner opp en virkelighet som ikke finnes

Selv om Venstre-lederen mener Listhaug spiller på populisme, er det motstander Slagsvold Vedum som får den skarpeste kritikken.

– Senterpartiet har løsninger som høres så enkle og lette ut, men heldigvis blir det avkledd av flertallet. Jeg tror Venstre og Senterpartiet har litt ulike distriktsvirkeligheter. For noen er lennsmannskontorer det viktigste, for andre er det å ha politifolk som jobber det viktigste. Jeg snakket nylig med en som fortalte at «ja, vi har mistet lennsmannskontoret våres, men vi har langt mer politifolk og biler nå». Senterpartiet spinner opp en virkelighet som ikke finnes.

Skei Grande mener partiet til Slagsvold Vedum har forandret seg enormt.

– Se for eksempel på da Magnhild Melltveit Kleppa var partileder. Da stod Senterpartiet og Venstre sammen for enslige mindreårige asylsøkere. Nå kritiserer de Fremskrittspartiet for at regjeringen har blitt for soft i innvandringspolitikken på grunn av Venstre.

Les også: Valget kan ende med bare fire partier over sperregrensen

(Saken fortsetter etter bildet)

POPULISTER?: Sylvi Listhaug (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) får kritikk av Trine Skei Grande. Her fra regjeringsskifte i 2013. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Boost gjennom sosiale medier

Populistene har fått et ekstra boost gjennom sosiale medier, mener Skei Grande. – Når Trygve Slagsvold Vedum eller Sylvi Listhaug skriver noe, så tror deres velgere på dem selv om det står på Faktisk eller VG at det er feil. Når jeg skriver noe på Venstre sin Facebook som er feil, så tror mine velgere på VG og Faktisk. Det sier noe om hvordan sosiale medier påvirker, og gir populister som Listhaug og Vedum spillerom.

– Hvordan skal du og partiet nå hjem til velgerne med et budskap som ikke er forenklet og populistisk?

– Jeg vet ikke om det er så enkelt, men vi kan ikke bare gi oss. Vi kan ikke forenkle politikken, da vil demokratiet tape over tid. Jeg prøver å snakke i enkle setninger, men budskapet skal ikke være fordummende. Vi prøver å snakke så folk forstår oss, sier Venstre-lederen.

Skei Grande fastholder at hun ikke tror populister vil bli hovedregelen i Norge, men påpeker at det er en utfordring.

– Flertallet av velgerne gjennomskuer populister, sånn vil det alltid være. Det er bare ti prosent som stemmer på Senterpartiet og Fremskrittspartiet, så de vinner jo ikke i kampen mot kunnskap og fakta. Det er det samme i USA, det er bare 30 prosent som stemmer på Trump, påstår Skei Grande og fortsetter:

– Det er de landene med topartisystem som er ekstra sårbare for populisme, de systemene undertrykker mange velgere så populistene får noe å spille på. Ser man på det som er mine internasjonale idealer, Emmanuel Macron i Frankrike og Justin Trudeau i Canada, så ser man at deres verdier er på fremvekst.

Les om Grandes inspirasjon: – Første bud i Macrons valgbevegelse er å smile

Vedum fnyser av kritikken

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, som for tiden er på rundreise Nord-Norge, mener han ikke forenkler politikken.

Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum, taler til landsmøtet. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Det er ikke noe nytt i at Senterpartiet er EU-motstandere og at vi mener det er folkevalgte i Norge som skal ta beslutninger som påvirker det norske folk. Hvis det er populisme at folket skal bestemme i kommunesammenslåing, så er får jeg være en populist. Senterpartiet mener det er et grunnleggende prinsipp at man skal lytte til lokale folkevalgte, og ikke blir overkjørt av Stortinget, sier Vedum til ABC Nyheter.

Les saken: Vedum tar hele Norge i bruk under valgkampen

Han mener det er de borgerlige partiene som kjører igjen politikk med raske løsninger.

– Venstre presset gjennom flyseteavgiften som førte til at mange på Rygge flyplass mistet jobben. Det var de borgerlige partiene som forhastet seg i sykehusreformen, sier Slagsvold Vedum.

– Skei Grande mener Senterpartiet har endret seg mye de siste årene, og trekker frem asylbarn-politikken?

– Jeg mener Senterpartiet har tatt ansvar i flyktningkrisen. Vi trenger en politikk der folk føler trygghet, og poenget er at vi må ha en politikk ut fra situasjonen vi er i. Det var helt nødvendig at vi høsten 2015 fikk innstramninger.

Innsikt: Dette er partienes viktigste vedtak for valget

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Populært