Tybring-Gjeddes oppgjør med norske politikere: – Bare i Norge det ikke er lov å tenke nytt

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Europeiske politikere har en helt annen holdning og åpenhet til nye forslag enn norske politikere, mener Christian Tybring Gjedde (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før sommerferien presenterte Siv Jensen og Fremskrittspartiet fem tiltak de mener skal øke tryggheten til norske borgere. Ett av tiltakene er å opprette asylmottak i Afrika.

Forslagene ble mer eller mindre strupet og latterliggjort av alle andre partier på Stortinget. Til og med regjeringspartner Høyre tok avstand fra forslagene om strengere grensekontroll og å stanse asylinnvandringen.

– Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød og til å gi beskyttelse mot forfølgelse. Vi støtter derfor ikke full stans av asylinnvandring, sa Høyre-nestleder Bent Høie til ABC Nyheter.

Les saken: Høyre tar avstand fra Frp-utspill

– Bare i Norge det ikke er lov å tenke nytt

Mandag denne uken presenterte stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) forslaget om å etablere asylmottak i Afrika for lederne i den nasjonale Europa komiteen (COSAC).

– Flere land presenterte liknende forslag, og forslaget mitt om å etablere asylmottak i Afrika, som er en kopi av forslaget til Frp, ble godt mottatt av flere nasjoner, sier Tybring-Gjedde, til ABC Nyheter.

På møtet, som ble holdt i Tallinn, ble løsninger på migrasjonskrisen som utspiller seg i Italia og sør-Europa diskutert. Tybring-Gjedde var Stortingets representant.

– I møte med europeiske politikere er det en helt annen holdning og åpenhet for nye forslag enn i Norge. Partiene i Norge har i stor grad fordommer overfor Frp i flyktning- og asylpolitikken, som gjør det umulig å finne løsninger sammen og reelt diskutere de. Dette er noe vi slipper når vi representerer partiet internasjonalt, sier Frp-politikeren.

Han er kritisk til hvordan sine politiske motstandere møter nye forslag:

– Det er tydeligvis bare i Norge det ikke er lov å tenke nytt. Eller skyldes motstanden fra de øvrige partiene at det er Frp som presenterer ideen? Europeiske politikere begynner å innse at det kreves store endringer, mener Frp-politikeren.

Les også: Tybring-Gjedde vil ha norske redningsskip i Middelhavet hjem

Innsikt: VALG2017 - Her er partienes viktigste vedtak

– Norske politikere er smålige

Situasjonen i Italia er så prekær at landet nylig truet med å stenge havnene for fartøy som anløper med båtflyktninger og migranter de har plukket opp i Middelhavet.

Så langt i 2017 har Italia tatt imot 83.000 flyktninger og migranter som har krysset Middelhavet. Det er en økning på 20 prosent fra samme periode i fjor. Tybring-Gjedde mener norske politikere ikke evner å vurdere forslag fra Fremskrittspartiet, som han hevder vil være med å løse krisen i Middelhavet.

– Jeg tror norske politikere er for smålige, og ikke forstår at alle partier kan ha gode tanker. Frp har satt seg inn i denne problemstillingen langt bedre enn alle partier, og nå kommer vi med gode, nye forslag som andre politikere bare avviser og heller kommer med en karakteristikk av Frp, sier han.

Tybring-Gjedde viser til et utvalg Frp satte ned i 2013. Utvalget lagde rapporten «Tiltak for en økonomisk og kulturell bærekraftig innvandring».

Frps utvalg ble ledet av Frp-nestleder Per Sandberg. Flere av tiltakene i rapporten er de samme som Frp trekker frem i årets valgkamp.

Les saken: Frp til valg på tiltak fra 2013

Les også: Mafia tjener 2,6 millioner per flyktningbåt

– Vi ser på hverandre som konkurrenter i altfor stor grad

Tybring-Gjedde mener norske politikere må opp fra skyttergravene og bli enige:

– Vi ser på hverandre som konkurrenter i altfor stor grad. Vi er opptatt av å kritisere hverandre og tenke fem minutter frem i tid. Det går på bekostning av å gå sammen og finne løsninger. Det er umulig å løse dette hver for seg.

– Du har tidligere tatt til orde for at redningsskipene i Middelhavet bør fjernes. Er det et alternativ å ha redningsskip der, men at de returnerer migranter til asylsentre i Afrika?

– Hvis man oppretter asylmottak i Afrika og Asia, er det ingen som vil reise den farlige ferden over Middelhavet og betale alle pengene de har til menneskesmuglere. Det er nok av land i Afrika som ønsker flere arbeidsplasser og økonomisk støtte til å drive asylmottakene, svarer Tybring-Gjedde.

Han mener, i likhet med sin partileder, at dagens asylordninger ikke fungerer:

– Hvert land praktiserer regelverket ulikt. Vi må enes om nye felles løsninger slik at mennesker ikke dør på den farlige ferden over Middelhavet.

Quiz: Hva kan du om de politiske partiene i Norge?

Se video: Dette er tiltakene Frp går til valg på

Personvernpolicy