Meny

Menneskesmuglere reklamerer med norske jenter i bunad

«Å immigrere til Norge. Få schengenvisum, turistvisum eller oppholdstillatelse» reklamerer menneskesmuglere. I bildet på sosiale medier er det vedlagt telefonnummer til Sverige for de som ønsker en arrangert «reisepakke» til Norge. Foto: Foto: Skjermdump / Instagram

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med stjålne norske pass, jenter i bunad og en «suksesshistorie» om et nytt liv i Trondheim, forsøker kyniske menneskesmuglere å tjene penger på migranter som ønsker seg til Norge. 

Smugling av mennesker har blitt en av de største inntektskildene for kriminelle, og det konkurrerer med narkotikakriminalitet, fastslo Europol-sjef Rob Wainwright i 2016. 

Menneskesmuglere tjente opptil 50 milliarder i 2015. 

En rapport om menneskesmugleres bruk av sosiale medier, som ABC Nyheter har fått innsyn i, viser hvordan menneskesmuglere selger reiser til Norge og andre skandinaviske land. 

Selger norske pass 

NORSK: Menneskesmuglere reklamerer med bildet av et norsk pass. Foto: Skjermdump / Instagram

På Facebook, Instagram og Twitter lokker menneskesmuglere håpefulle migranter til Norge med «pakketurer». Også Schengen-visum og norske pass selges. 

Rapporten er laget av Det europeiske støttekontoret for asylsaker (EASO), EUs eget overbyggingsorgan for asylsektoren som er ment å bedre asylsamarbeidet og bistå EU-landene i å innfri internasjonale forpliktelser. 

Materialet er hentet i perioden 14. til 21. juni. 

I to dokumenter har EASO samlet inn bilder, tekst og annet materiale på sosiale medier. I tillegg har ABC Nyheter på kort tid funnet flere lignende grupper på Facebook og Instagram.

Her skryter menneskesmuglerne av at de har hjulpet en kvinne til Trondheim. Foto: Skjermdump / Instagram

Her er noen av funnene med relasjon til Norge:

  • På Instagram reklamerer smuglere for en arrangert reise til Norge ved å publisere bilder av personer som har tatt reisen til Norge. En kvinne poserer med et norsk flagg på bildet på Instagram og gir «smuglerbyrået» skryt for at «drømmen har gått i oppfyllelse». Bildet er nå fjernet. 
  • Smuglere reklamerer med stjålne norske pass på Facebook. 
  • En av kontoene har publisert bilde av fire norske jenter i bunad på 17. mai. Under bildet hevder smuglerne de kan ordne visum og oppholdstillatelse. 

Les også: – Menneskesmuglere tjente opptil 50 milliarder i 2015

«Ro deg ned, vi ordner alt for dere»

Foto: Skjermpdump Instagram

På dette bildet forklarer menneskesmuglere hvordan de vil koordinere reisen for migranter. 

«Hvordan kan man søke asyl når man kommer gjennom Schengen med fly» står det øverst i bildet. 

«Ro deg ned, vi ordner alt for dere» står det videre i bildet som er publisert på en instagram. 

Videre opplyser smuglerne om at man får oppholdt på hotell før man søker asyl. 

«Pengene betaler du etter at alt er på plass», lover det kriminelle nettverket. 

75.000 kroner for pass

På Instagram og lukkede grupper på Facebook opplyser flere menneskesmuglere om at de kan hjelper personer inn i Norge og Sverige.
En av menneskesmuglerne har også lagt ut bilde av et svensk Schengen-visum. Det opplyses at passet koster 9.000 dollar, vel 75.000 norske kroner.

VISUM: Her reklamerer en menneskesmugler med et Schengen-visum. Foto: Skjermdump / Instagram

Flybilletter fra Athen i Hellas, til Tyskland, Nederland, Belgia, Østerrike, Italia og Sverige koster 3.500 euro, rundt 33.000 norske kroner.

Flere av menneskesmuglerne opererer med svenske telefonnummer.

Les også:  Nordmann (24) mistenkt for menneskesmugling i Sverige

De fleste migranter benytter seg av smuglere

De fleste migrantene som kommer til Europa, benytter seg av menneskesmuglere på hele eller deler av reisen, skriver politiet i sin trendrapport for 2016. 

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) opplyser til ABC Nyheter at de har «et generelt inntrykk» av at mange kommer ved hjelp av menneskesmuglere.

Smuglerne drives av profitt og er svært kyniske med hensyn til migrantenes sikkerhet.

– Internasjonal rapportering indikerer at kriminelle aktører organiserer omfattende menneskesmugling under dekke av legale virksomheter, gjerne kamuflert som reisebyråer eller transportselskaper, skriver politiet i rapporten.

Lite tyder på at det er en tett forbindelse mellom menneskesmuglings-nettverkene i Middelhavsregionen og Norge.

– Det er imidlertid indikasjoner på at tilretteleggere i Norge er involvert i menneskesmugling til Norge, står det i rapporten.

Mafia utnytter krisen: Tjener 2,6 millioner per flyktningbåt

Vanskelige å ta

Ifølge en rapport fra Frontex, er sosiale medier og kommunikasjonskanaler som Facebook, Viber og WhatsApp smuglernes viktigste verktøy.

– Facebook-sidene styres vanligvis av mellommenn og reisebyråer, med bilder, informasjon om pris og rute samt nyttige tips for reisen. De inkluderer også vurderinger av troverdige tilretteleggere, de beste rutene, land som skal unngås, samt en svarteliste av smuglere, skriver Frontex.

Sidene drives ofte av syrere, skrives på arabisk og forsvinner like fort som de dukker opp, ifølge Frontex. Det gjør det vanskelig å spore menneskene bak sidene. 

I en rapport fra Europol i mars omtales smugling av migranter som det kriminalitetsområdet som er i sterkest vekst hos organiserte kriminelle grupper:

«Dette er en av de mest lønnsomme og utbredte aktivitetene innenfor organisert kriminalitet i EU», står det i rapporten.

(Saken fortsetter etter bildet)

For flyktninger og migranter på vei til Europa er telefonen ofte den viktigste eiendelen. Gjennom sosiale medier kommuniserer de med familie og med menneskesmuglere. Her et bilde fra 2015. Foto: Giannis Papanikos / AP

Utpressing

Migrantene og familiene setter seg ofte i årelang gjeld for å finansiere den ulovlige reisen som menneskesmuglerne tilbyr, ifølge trendrapporten fra norsk politi i 2016.

I mange tilfeller driver smuglerne utpressing av migrantenes familie i hjemlandet, mens de holder migrantene fanget til de får pengesummen de krever. I andre tilfeller tvinges migrantene inn i kriminalitet eller det svarte arbeidsmarkedet når de ankommer Europa, for å kunne betale tilbake gjelden.

I forrige uke skrev ABC Nyheter om italiensk mafia som utnytter afrikanske flyktninger i narkotikasalg.

Les saken:  Rundt 2.000 nigerianere jobber med italiensk mafia

Menneskesmugling

  • 90 % av flyktninger og migranter som tar seg til Europa benytter seg av menneskesmuglere.
  • Inntektene til menneskesmuglere i 2015 var rundt 50 milliarder kroner. 
  • Menneskesmuglerne er organisert i løst organiserte nettverk.
  • Menneskesmugling er en multinasjonal virksomhetet, hvor Europol har mistenkte fra mer enn 100 land. De hyppigste nasjonalitetene er Bulgaria, Ungarn, Irak, Kosovo, Pakistan, Polen, Romania, Serbia, Syria, Sverige og Tyrkia.
  • Over 50.000 mistenkte smuglere er registrert i Europols registre.
  • Menneskesmuglere er ofte innblandet i annen kriminalitet, som for eksempel narkotikakriminalitet. 

Kilder: Frontex, Europol, European Migrant Smuggling Center (EMSC).

Populært