Meny

Norsk PEN med kraftig kritikk av Solberg-regjeringen

Styreleder i Norsk PEN William Nygaard er bekymret for signalene Norge sender. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk PEN er bekymret for Norges «pinlige unfallenhet» i menneskerettighetsspørsmål. – Vi ser et mønster. Slike prioriteringer setter frie ytringer og liv i fare, raser styreleder William Nygaard. 

Torsdag ettermiddag kom nyheten om at menneskerettighetsforkjemper, fredsprisvinneren i 2010, dissident og politisk fange Liu Xiaobo er død, 61 år gammel.

Flere politikere i både inn- og utland har vært ute med kondolanser etter dødsfallet. Med unntak av en kort uttalelse fra Erna Solberg, har det vært tyst fra regjeringen som i fjor fikk normalisert forholdet med Kina.

TAUS: Statsminister Erna Solberg får kraftig kritikk fra Norsk PEN. De mener regjeringens prioriteringer setter liv i fare. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Da hadde det gått seks år uten offisiell kontakt mellom norske og kinesiske myndigheter. Etter forholdet ble normalisert, har fredsprisvinneren fra 2010 blitt dødssyk. Mens andre land og EU har presset Kina for å få Liu utlevert, har det vært stille fra norske myndigheter.

Styereleder i Norsk PEN, William Nygaard, er sterkt kritisk til regjeringens håndtering. 

– Den norske regjerings håndtering av "fredsavtalen" til Kina og Liu Xiaobos livssituasjon og helse fremstår med pinlig unnfallenhet, sier Nygaard til ABC Nyheter. 

– Slik prioriteringer setter liv i fare

Han påpeker at det ikke er første gang regjeringen har fryktet kinesernes vrede. Også i 2014 ble det trøbbel da Dalai Lama kom på besøk. Den gang nektet Erna Solberg og regjeringen å møte den åndelige lederen. Kinesiske myndigheter mener Dalai Lama utgjør en sikkerhetstrussel mot landet.

– Heller ikke Dalai Lama ville regjeringen møte i frykt for konsekvenser. Angst for pekuniær og politisk ufred ser vi også i forhold til stormakten USA. Snowden-saken ble et eksempel på politisk farse og på hvilke verdier vårt regime setter først, sier Nygaard videre og avslutter med følgende klare budskap: 

– Vi ser et mønster. Slike prioriteringer setter frie ytringer og liv i fare. Vi beklager.

Norsk PEN er en litterær forening og kampforening for forfatteres og andre skribenters rett til ytringsfrihet.

Les også:  Snowden skuffet over norske myndigheter

Solberg og Sanner er på ferie

ABC Nyheter har forsøkt å få tak i Høyre-nestleder Jan Tore Sanner, som nominerte Liu til fredsprisen, men har ikke lyktes. Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressevakt opplyser at han er på ferie.

Statsminister Erna Solberg har heller ikke vært tilgjengelig for tilsvar på Norsk PEN sine uttalelser.

– Erna Solberg er på ferie og er ikke tilgjengelig for kommentarer, sier statssekretær Sigbjørn Aanes til ABC Nyheter. 

VIDEO: Liu Xiaobo er død.

Populært